Οι κτηνοτρόφοι της Μοντάνα επιδιώκουν την εξαγωγή βόειου κρέατος στην κινεζική αγορά

ΗΠΑ: Οι κτηνοτρόφοι της Μοντάνα επιδιώκουν συνεργασία με το Πεκίνο για την εξαγωγή βόειου κρέατος στην κινεζική αγορά
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Κίνα ήρε την απαγόρευση εισαγωγών βοείου κρέατος» δήλωσε ο Φρεντ Γουέικερ κτηνοτρόφος τρίτης γενιάς του Μάιλς Σίτι της βορειοδυτικής Μοντάνα, περιοχή στην οποία αναλογούν τρία περίπου βοοειδή ανά άτομο.
Πριν από δύο μήνες, στο πλαίσιο των 100 ημερών δράσης για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, οι δύο χώρες συμφώνησαν να ξανανοίξουν οι κινεζικές αγορές για το βόειο κρέας των ΗΠΑ.
Το 2003 η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές αμερικανικού βόειου κρέατος εν μέσω ανησυχιών για την ασθένεια των τρελών αγελάδων. Μετά την άρση της απαγόρευσης οι κτηνοτρόφοι στη Μοντάνα, όπως ο Γουέικερ, είναι πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν το τεράστιο δυναμικό των κινεζικών αγορών, οι οποίες έχουν περίπου 300 εκατομμύρια καταναλωτές.
Ωστόσο, η Μοντάνα δεν διαθέτει ένα μεγάλο εργοστάσιο επεξεργασίας για τις εξαγωγές του κρέατος στην Κίνα. Οι περισσότεροι αμερικανοί παραγωγοί κρέατος που έχουν πάρει έγκριση για την εξαγωγή βοείου κρέατος στην Κίνα βρίσκονται στις μεσοδυτικές πολιτείες της Νεμπράσκα της Αϊόβα και του Κάνσας.
Ο Γουέικερ, αντιπρόεδρος του Ενωσης Κτηνοτρόφων της Μοντάνα, εξηγεί οτι θα του κοστίσει περίπου 80 δολάρια το κεφάλι, για να στείλει τα βοοειδή σε εργοστάσια επεξεργασίας στις μεσοδυτικές πολιτείες με προορισμό τις κινεζικές αγορές.Θα προτιμούσε, όπως λέει, να κτισθεί ένα εργοστάσιο επεξεργασίας παγκόσμιας κλάσης στη Μοντάνα.
«Έχουμε τη γη, έχουμε τα βοοειδή, έχουμε την ποιότητα, έχουμε το νερό. Ενδιαφερόμαστε να χτισθεί εδώ ένα εργοστάσιο επεξεργασίας», λέει ο Γουέικερ.
Ο ίδιος όμως δεν μπορεί να κατασκευάσει την υποδομή αυτή που στοιχίζει εκατομμύρια δολάρια. « Χρειαζόμαστε έναν εταίρο που να ενδιαφέρεται για τη Μοντάνα, και θα είναι παράλληλα και σημαντικός αγοραστής» λέει ο Γουέικερ με την ελπίδα οτι οι κινεζικές εταιρίες θα μπορούσαν να έχουν συμφέροντα στη συμφωνία.
« Είναι ένας πολύ έξυπνος τόπος για την Κίνα να επενδύσει και να συνεργαστεί με τη Μοντάνα για να έχει εδώ μια πολύ καλή βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας και συσκευασίας» λέει ο Γουέικερ υποστηρίζοντας οτι κάτι τέτοιο, θα βοηθούσε να μειωθούν τα έξοδα μεταφορών και θα διασφάλιζε τη σταθερή προσφορά βόειου κρέατος στην Κίνα. Μια επωφελής συμφωνία και για τις δύο πλευρές.
Η πρόταση του Γουέικερ έγινε ευμενώς δεκτή στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην περιοχή μεταξύ της κινεζικής αντιπροσωπείας και αγροτών και κτηνοτρόφων της Μοντάνα. Στη συνάντηση οι δύο πλευρές εξέφρασαν τις απόψεις τους για την εξεύρεση κινεζικών εταιρειών οι οποίες θα συνεργαστούν με τους κτηνοτρόφους της Μοντάνα στη διαδικασία επεξεργασίας και αναγνωρισιμότητας του εμπορικού σήματος.
Ο Γουέικερ εκφράζει την ελπίδα οτι οι κινέζοι καταναλωτές θα αγαπήσουν την υπέροχη γεύση του βόειου κρέατος « από την πρώτη κιόλας πηρουνιά», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Από τη πλευρά του, ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ Τσουέι Τιανκάι δήλωσε ενθουσιασμένος με τους ανθρώπους της Μοντάνα και εξέφρασε την ελπίδα, η αμοιβαία κατανόηση και η φιλία να αποτελέσουν το πραγματικό υπόβαθρο της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. «Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εμπορικός ή οποιοσδήποτε πόλεμος μεταξύ μας» είπε χαρακτηριστικά.