Mε λιγοστά αποθέματα βρήκε τα εκκοκκιστήρια η βουτιά στην τιμή του βάμβακος

Με λιγοστά αποθέματα βρήκε τα ελληνικά εκκοκκιστήρια η βουτιά των χρηματιστηριακών τιμών, ανησυχία για πιθανή αθέτηση συμφωνιών

Μπροστά σε μια αδιανόητη πραγματικότητα βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα εγχώρια εκκοκκιστήρια, αφού ο πανικός που σάρωσε τα χρηματιστήρια και τις αγορές εμπορευμάτων παγκοσμίως δεν άφησε αλώβητο ούτε το βαμβάκι, οι τιμές του οποίου έφτασαν να κατρακυλούν σε επίπεδα πολύ κοντά στα 50 σεντς/λίμπρα.

Το σοκ για τους συντελεστές του κλάδου ήταν μεγάλο, αφού ακόμα και έγκυροι αναλυτές, μέχρι πρόσφατα, θεωρούσαν πολύ δύσκολο οι χρηματιστηριακές τιμές να σπάσουν προς τα κάτω το «φράγμα» των 60 σεντς, ενώ το επόμενο ανάχωμα είχε οριοθετηθεί στα 55 σεντς/λίμπρα. Τελικά, αμφότερα τα σημεία στήριξης αποδείχθηκαν πολύ αδύναμα για να συγκρατήσουν την τεράστια πίεση που δέχτηκε η αγορά, η οποία μοιάζει πια να ακολουθεί κατά πόδας την τρελή πορεία του Dow Jones.

Eξ ου και η συγκρατημένη άνοδος 2,4% που σημείωσε την Τετάρτη ο τελευταίος (αφού τον αρχικό ενθουσιασμό από το πακέτο-μαμούθ των 2 τρισ. δολαρίων διαδέχτηκε ο προβληματισμός για τις ενστάσεις που διατύπωσαν επί συγκεκριμένων μέτρων γερουσιαστές και των δύο παρατάξεων) συνοδεύτηκε από μια μικρή ανάκαμψη του βάμβακος στα 53,5 σεντς ανά λίμπρα.

Damage control

Πάντως, η καταμέτρηση των απωλειών και η αποτίμηση της κατάστασης στις οποίες εκ των πραγμάτων επιδίδονται αυτές τις μέρες οι ελληνικές εκκοκκιστικές επιχειρήσεις φαίνεται ότι τις αφήνει μάλλον ανακουφισμένες. Κι αυτό γιατί η ομολογουμένως πολύ δύσκολη συγκυρία για τα αγροτικά και όχι μόνο εμπορεύματα «βρήκε» τον κλάδο με σχετικά λιγοστά αποθέματα.

Όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» επιχειρηματίες του κλάδου, ο μεγάλος όγκος της φετινής παραγωγής εκκοκκισμένου «έφυγε» στο τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2019 με βασικό προορισμό την Τουρκία. Κάποιες επιπλέον ποσότητες διατέθηκαν τις πρώτες εβδομάδες της κρίσης (προτού, δηλαδή, ο κορωνοϊός χτυπήσει με τέτοια ένταση την Ευρώπη), στην ίδια χώρα τα κλωστήρια της οποίας κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα σημαντικό όγκο παραγγελιών που είχαν «μεταφερθεί» από την Κίνα.

Πλέον, η ανησυχία των εκκοκκιστηρίων έχει να κάνει με τους περίπου 20.000 τόνους εκκοκισμένου βάμβακος που παραμένουν απούλητοι, καθώς και τους τουλάχιστον 50.000 τόνους για τους οποίους έχουν συναφθεί συμβόλαια για παράδοση μέχρι το τέλος Ιουνίου ή και αργότερα. Οι εν λόγω ποσότητες έχουν πουληθεί σε ένα εύρος τιμών από 67 έως 72 σεντς/λίμπρα, ωστόσο υπάρχει ο φόβος ότι, με την επίκληση των «ακραίων συνθηκών», ορισμένοι πελάτες ενδέχεται να ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση.

Αυτός ο κίνδυνος της αθέτησης συμφωνιών φαίνεται να αφορά περισσότερο κάποιες απευθείας πωλήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί προς Τουρκία, Αίγυπτο και κάποια ασιατικά κλωστήρια και λιγότερο τις ποσότητες εκείνες (σ.σ. αποτελούν και την πλειονότητα) που έχουν αγορασθεί από μεγάλους εμπορικούς οίκους, οι οποίοι κατά κανόνα αποδεικνύονται φερέγγυοι.

Ούτε σκέψη για προπωλήσεις

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σαφές ότι τα τωρινά επίπεδα τιμών καθιστούν απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για προπωλήσεις, ενώ φαίνεται να βάζουν στον πάγο και την κουβέντα που, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», είχε ανοίξει το τελευταίο διάστημα στις τάξεις των επιχειρήσεων του κλάδου για εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα συμβολαίων με τους καλλιεργητές ενόψει της νέας σεζόν. Μέχρι πρόσφατα, η εκτίμηση που υπήρχε μεταξύ των εκκοκκιστών ήταν ότι η συγκεκριμένη ιδέα είχε ωριμάσει για τα καλά.

Όμως, με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις αγορές και το αβέβαιο των επόμενων μηνών, κρίνεται ότι, αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον, η όποια σχετική συζήτηση στερείται ουσίας…

Τάσεις φυγής εκδηλώνουν καλλιεργητές ενόψει σπορών

Πέρα από την απότομη πτώση των χρηματιστηριακών τιμών, έντονο προβληματισμό προκαλούν αυτό το διάστημα στα εκκοκκιστήρια και οι «τάσεις φυγής» από το βαμβάκι που επιδεικνύουν αρκετοί παραγωγοί ενόψει των εαρινών σπορών. Μάλιστα, μία από τις καλλιέργειες, οι οποίες φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των αγροτών, λόγω και της σχετικής ασφάλειας που προσφέρουν τα συμβόλαια με τις προσυμφωνημένες τιμές, φαίνεται είναι ο ηλίανθος. «Είναι γεγονός ότι οι παραγωγοί είναι σήμερα μουδιασμένοι και, με τις ραγδαίες ανατροπές που έχει φέρει η πανδημία του κορωνοϊού, κάποιοι επανεξετάζουν τις επιλογές τους. Σε αυτό το πλαίσιο, πράγματι βλέπουμε αρκετούς να σκέφτονται σοβαρά τη ‘‘μεταπήδηση’’ σε άλλες καλλιέργειες, ιδίως αυτές που δείχνουν να προσφέρουν κάποια ασφάλεια από άποψη τιμών και συνδέονται με τη διατροφή. Το σκεπτικό είναι ότι η ζήτηση για τέτοια προϊόντα θα είναι ισχυρή, ακόμα και μετά την ‘‘καταιγίδα’’ που βιώνουμε», λέει στην «ΥΧ» εκκοκκιστής.

«Βέβαια, αν ‘‘διαβάσει’’ κάποιος προσεκτικά την κατάσταση σήμερα, θα διαπιστώσει ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το βαμβάκι, αλλά όλα τα εμπορεύματα και έχει να κάνει με την ισοπέδωση της κατανάλωσης, απόρροια των lockdown. Θα συνιστούσα, λοιπόν, ψυχραιμία και σύνεση και, σε κάθε περίπτωση, όχι βιαστικές κινήσεις με γνώμονα τον πανικό των ημερών», καταλήγει ο ίδιος.

Η ανησυχία των εκκοκκιστηρίων έχει να κάνει με τους περίπου 20.000 τόνους εκκοκισμένου βάμβακος που παραμένουν απούλητοι, καθώς και τους τουλάχιστον 50.000 τόνους για τους οποίους έχουν συναφθεί συμβόλαια για παράδοση μέχρι το τέλος Ιουνίου ή και αργότερα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020