Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της πρέπει να λάβουν «συγκεκριμένα και άμεσα» μέτρα για την επιβολή κυρώσεων στις ρωσικές εισαγωγές τροφίμων, όπως τόνισε ο υπουργός Γεωργίας της Λετονίας, Armands Krauze, στο πιο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ. «Μπορούμε μόνοι μας να παρέχουμε στον λαό μας τα καλύτερα τρόφιμα στον κόσμο. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία πρέπει να απαγορευτούν», δήλωσε ο Krauze κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 360.000 τόνοι ρωσικών σιτηρών και 370.000 τόνοι ελαιούχων σπόρων πέρασαν τα λετονικά σύνορα το 2023, έναντι 102.000 και 80.000, αντίστοιχα, έναν χρόνο νωρίτερα. «Πέρυσι παρατηρήθηκε εισροή φθηνών ρωσικών σιτηρών στη Λετονία, τα οποία, μέσω του αθέμιτου ανταγωνισμού, απομακρύνουν τις λετονικές και άλλες εταιρείες της ΕΕ από τα logistics, τα λιμάνια, τις δικές μας αγορές, αλλά και τις εξαγωγικές αγορές», δήλωσε ο Krauze.

Ακόμη και αν ορισμένα από αυτά τα προϊόντα πηγαίνουν σε άλλες χώρες της ΕΕ, «υπάρχει ένα τοπικό πρόβλημα στη Λετονία, το οποίο γίνεται αισθητό και στη Λιθουανία, αλλά σε μικρότερο βαθμό», αναγνώρισε ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με το λετονικό μέσο ενημέρωσης LSM, η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικών σιτηρών στην Ευρώπη, με τη Λετονία να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση.

Στήριξη για την Ουκρανία

Μπροστά σε αυτή την εισροή, ο Λετονός υπουργός κάλεσε την ΕΕ και τα 27 κράτη-μέλη να σταματήσουν τις εισαγωγές ρωσικών τροφίμων. «Ζητώ να επιβληθούν κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικών τροφίμων και γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ. Καλώ, επίσης, τους συναδέλφους από όλα τα κράτη-μέλη να συζητήσουν με τις κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς τους, καθώς η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων εντός της ΕΕ μπορεί να ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών στο υψηλότερο επίπεδο», επανέλαβε ο Krauze.

Ο Λετονός υπουργός εξέφρασε, επίσης, την υποστήριξή του προς την Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε «προτεραιότητα», επιμένοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει «το συντομότερο δυνατό» να διευκολύνει το εμπόριο ουκρανικών σιτηρών μέσω των κρατών της Βαλτικής, όπως είχε προταθεί αυτό το καλοκαίρι, προκειμένου να βρεθούν εναλλακτικές εξαγωγικές οδοί μετά τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία.