Κυρώθηκε η συμφωνία για τα συνοριακά σημεία διέλευσης σε Πρέσπες-Προμάχους

-Διαφήμιση-

Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης στην περιοχή της λίμνης Πρέσπας, καθώς και νέου συνοριακού σημείου διέλευσης που θα συνδέει τους Προμάχους με το Μάιντεν.

Υπέρ της κύρωσης των δύο Συμφωνιών τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού. Η ΝΔ και η ΔΥΣΥ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης.

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στη κυβέρνηση και τη ΝΔ με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ στην επιτροπή τέθηκε και το θέμα της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας, με την υφυπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου να διαψεύδει ότι συζητούνται νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Σία Αναγνωστοπούλου, απέρριψε τις κατηγορίες του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, για προσπάθεια της κυβέρνησης να εργαλειοποιήσει κρίσιμα εθνικά θεμάτα ενόψει ευρωεκλογών.

«Υπήρχε πάγιο αίτημα από τις τοπικές κοινωνίες να ανοίξει διασυνοριακός δρόμος, που προσέκρουσε στο ότι δεν υπήρχε η επίλυση του προβλήματος με την ονομασία. Φέραμε τώρα προς κύρωση τις δύο συμφωνίες, γιατί τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και δεν αφορά προεκλογικές λογικές», ανέφερε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Η κ. Αναγνωστοπούλου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για δύο πολύ σημαντικές κυρώσεις, που αναβαθμίζουν τις εμπορικές και τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών.

-Διαφήμιση-