Λ. Αυγενάκης για ελέγχους στην αγορά: «Δεν θα κάνουμε πίσω όποιοι κι αν παρανομούν»

Στους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην αγορά αυτή την περίοδο από μικτά κλιμάκια του ΥΠΑΑΤ αλλά και στις κινήσεις της χώρας μας σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην ΚΑΠ αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη (Παρασκευή 3 Μαΐου) που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω όπως κι αν λέγονται και όποιοι κι αν είναι αυτοί που παρανομούν», υποστήριξε ο υπουργός.

Μάλιστα, με αφορμή περιπτώσεις που εντοπίσθηκαν πρόσφατα στη Λάρισα και στην Κόρινθο με ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, ο υπουργός τόνισε ότι «όποιος θέλει να τηρήσει τους κανόνες θα είμαστε σύμμαχοι, όποιος δεν τους τηρεί θα είναι απέναντί μας».

Ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι οι έκτακτοι έλεγχοι από τα μικτά κλιμάκια του ΥΠΑΑΤ στα οποία μετέχουν οι διευθύνσεις Τροφίμων και Κρέατος του υπουργείου, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ο ΕΦΕΤ και τα κατά τόπους κλιμάκια των ΔΑΟΚ, με τη συνδρομή, εφόσον απαιτείται, δικαστικών, λιμενικών και αστυνομικών αρχών, έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι οι έκτακτοι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων ξεκίνησαν από τις 18 Ιανουαρίου, όταν με απόφασή του ενοποιήθηκαν αρμοδιότητες που ήταν κατακερματισμένες σε διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου. Σε ό,τι αφορά στο γάλα, ενδεικτικά ανέφερε ότι ενώ υπήρχαν εισαγωγές περίπου 30 βυτίων την ημέρα, μετά τους ελέγχους οι εισαγωγές γάλακτος και υποπροϊόντων γάλακτος μειώθηκαν στα 5-6 βυτία, με αποτέλεσμα να ανέβει και η τιμή στον παραγωγό.

Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, σημείωσε, ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχισθούν.

Πετύχαμε κοινό βηματισμό για τις αλλαγές στην ΚΑΠ

Όσον αφορά στην ΚΑΠ, αναφέρθηκε στις συντονισμένες κινήσεις της χώρας μας στο εσωτερικό της ΕΕ σημειώνοντας ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας ενεργοποιήθηκε για θέματα Γεωργίας και Αλιείας η συμμαχία των εννέα μεσογειακών χωρών της ΕΕ, γνωστή ως EUMED9, η οποία συνεδρίαζε συνήθως για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας και ήδη έχει συνεδριάσει πέντε φορές. «Αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσουμε κοινό βηματισμό και στα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα», τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα, οι 19 προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα για αλλαγές στην ΚΑΠ, καθώς είχε έγκαιρα αντιληφθεί τις δυσκολίες στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υιοθετήθηκαν πλήρως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε τον καθοριστικό ρόλο που έχουν οι αποφάσεις των Βρυξελλών στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών και, φυσικά, των Ελλήνων και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα της Ελλάδας να κινητοποιήσουν τις ευρωομάδες στις οποίες ανήκουν για να συμβάλλουν στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για αλλαγές στην ΚΑΠ με στόχο την απλοποίησή της.

«Δεν χρειαζόμαστε μια ΚΑΠ εχθρική απέναντι στον αγρότη», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνοντας ότι ο παραγωγός πρέπει να βρίσκεται στο χωράφι και να παράγει και όχι να χάνει τον χρόνο του στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Σημείωσε δε ότι προστασία του περιβάλλοντος και αγροτική ανάπτυξη δεν είναι έννοιες ασύμβατες και πρέπει αλλά και μπορούν να βρίσκονται σε αρμονία.