Λάβροι οι γάλλοι παραγωγοί ροκφόρ κατά του Nutri-Score

Τη μήνη των παραγωγών του γαλλικού τυριού ροκφόρ έχει ξεσηκώσει η χαμηλή αξιολόγηση του προϊόντος από το σύστημα διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score. Το διάσημο τυρί από τη Νοτιοδυτική Γαλλία κατατάσσεται στις βαθμίδες D και E του συστήματος, καθιστώντας το ισοδύναμο με τα ζαχαρούχα ποτά και τα πατατάκια.

Σύμφωνα με τους Γάλλους παραγωγούς, η εν λόγω αξιολόγηση ισοδυναμεί με επίθεση στην εθνική αγροτική και γαστρονομική κληρονομιά της χώρας. «Είναι παράδοξο. Υπάρχουν υπερβολικά επεξεργασμένα βιομηχανικά προϊόντα με συντηρητικά που μπορούν να πάρουν βαθμολογία Α ή Β, αλλά τα τοπικά και πολύ φυσικά προϊόντα μας στιγματίζονται», τονίζει ο Sebastien Vignette, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Ροκφόρ.

Η οργάνωση ζητά την εξαίρεση του ροκφόρ από το Nutri-Score, με τη δεξαμενή σκέψης Farm Europe να συμπαρίσταται στο αίτημα. «[Το Nutri-Score] είναι ένα εργαλείο για την προώθηση υπερ-επεξεργασμένων, χημικών και συνθετικών προϊόντων εις βάρος των φυσικών προϊόντων που έχουν τις ρίζες τους στις παραδόσεις μας και είναι παραπλανητικό για τους καταναλωτές».