Λαϊκές Αγορές: Αντιδράσεις παραγωγών σε σημεία του επερχόμενου νομοσχεδίου

Παρέμβαση στην «ΥΧ» έκανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κορωπίου και παραγωγός που πωλεί τα προϊόντα του σε λαϊκές αγορές, Γιώργος Μιχάλης. Αφορμή το επερχόμενο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει τεθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη συζητηθεί επί σειρά εβδομάδων, εγείροντας μάλιστα σοβαρές αντιρρήσεις και ενστάσεις, τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τους επαγγελματίες πωλητές.

Ο κ. Μιχάλης που καλλιεργεί τα προϊόντα του και τα πωλεί στη λαϊκή για πάνω από τρεις δεκαετίες αναφέρθηκε σε επιμέρους προβλέψεις του νομοσχεδίου όπως έχει γίνει γνωστό στα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης των παραγωγών. Ο ίδιος τόνισε: «Έχουμε κατηγορηθεί ότι δεν είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού των λαϊκών αγορών. Αυτό είναι ψευδές. Θέλουμε σύγχρονες, λειτουργικές αγορές. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ακόμα και την επέκταση του ωραρίου. Ωστόσο τα παρακάτω σημεία δεν σχετίζονται με εκσυγχρονισμό αλλά με απελευθέρωση κανόνων και συμφερόντων που αντίκεινται στο συμφέρον του καταναλωτή και του παραγωγού.

1)      Από όσα γνωρίζουμε σχετικά με την προκήρυξη – πλειοδοσία θέσης, φαίνεται ότι ένας επί σειρά ετών παραγωγός που πωλεί τα προϊόντα του στη λαϊκή θα διατηρήσει τη θέση του για τρία χρόνια και μετά η θέση θα τεθεί σε πλειοδοσία. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό.

2)      Υπάρχει το ενδεχόμενο να εισέλθουν εταιρείες και ιδιωτικά συμφέροντα πχ μέσω ΣΔΙΤ. Θεωρούμε ότι η είσοδος μεγάλων επιχειρήσεων στις λαϊκές είναι κατά των αγροτών πωλητών αλλά και αντίκειται στο συμφέρον του καταναλωτή.  

3)      Σταματάει η έκδοση νέων παραγωγικών αδειών. Δεν θα δίνονται νέες παραγωγικές άδειες, στις λαϊκές παρά μόνον για όποια προϊόντα κρίνεται ότι θα υπάρχει ανάγκη. Αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα αποκλείσει πολλούς νέους παραγωγούς, καθώς και «μικρούς» παραγωγούς. Αν μάλιστα ισχύσει το κριτήριο προτίμησης του παραγωγού με τον υψηλότερο τζίρο, αυτό θα καταστρατηγήσει το νόημα της λαϊκής αγοράς που παραδοσιακά έδινε τη δυνατότητα σε έναν μικροκαλλιεργητή να πουλήσει τα προϊόντα του.

4)      Έχουμε πληροφορηθεί ότι ο παραγωγός θα δηλώνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα στην αρχή της ημέρας την τιμή πώλησης των προϊόντων του. Αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα καθώς όπως ξέρουμε ένας παραγωγός μπορεί να αναγκαστεί να ρίξει τις τιμές του κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με τη ζήτηση για τα προϊόντα του.

5)      Καταργούνται οι επιτροπές ελέγχου που πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους στους παραγωγούς. Αυτό αποτελεί μια πρόβλεψη κατά της ποιότητας των προϊόντων εις βάρος του καταναλωτή και ανοίγει την πόρτα στις ελληνοποιήσεις. 

Στους δρόμους με μαύρες σημαίες οι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών σε Λάρισα και Βόλο