Λακωνία: Αξιοπρεπή διαβίωση ζητούν οι ελαιοτριβείς – “Ασήκωτο” το κόστος λειτουργίας

Αποφασισμένοι να σταματήσουν τη λειτουργία των ελαιουργείων τους είναι οι επαγγελματίες του κλάδου στη Λακωνία αν δεν υπάρξει μέριμνα από την κυβέρνηση για να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο μείζον πρόβλημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους, το οποίο δεν αφορά μόνο τους ελαιοτριβείς αλλά και τους παραγωγούς αλλά και της αύξησης του εργατικού κόστος και των αναλώσιμων, λόγω της ενεργειακής κρίσης, ανεβάζει το κόστος λειτουργίας κατά 50% σε σχέση με το 2019, ακόμη κι αν λάβουμε υπόψιν και την αυξημένη τιμή του ελαιολάδου».

Κατά τους επαγγελματίες του κλάδου, «τα ελαιοτριβεία βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα να αυξήσουν το δικαίωμα ή να σταματήσουν να λειτουργούν, γεγονός που θα επιβαρύνει τον παραγωγό που ήδη αντιμετωπίζει αυξημένο κόστος καλλιέργειας και συγκομιδής, κάτι που κανένας δεν επιθυμεί».

Διευκρινίζουν ότι ενδιαφέρονται για την αξιοπρεπή επιβίωση ελαιοτριβείων και παραγωγών, για την προστασία του εθνικού μας προϊόντος, του ελαιολάδου, δεν θέλουν χάρες ή ελεημοσύνη, θέλουν δικαιοσύνη από την Πολιτεία.

Συγκεκριμένα οι ελαιοτριβείς ζητούν επιδότηση ρεύματος ανάλογη με των βιομηχανιών άρτου και των αρτοποιείων, άμεση διευκόλυνση στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ούτως ώστε να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και ένταξη των ελαιοτριβείων στους κατά προτεραιότητα τροφοδοτούμενος καταναλωτές, ώστε να μην υφίστανται καταστροφικές διακοπές ρεύματος τόσο για τις μονάδες παραγωγής όσο και για την ελαιοποίηση καθώς και για την ποιότητα του ελαιολάδου.

Στο πλευρό τους είναι το Επιμελητήριο Λακωνίας, ο πρόεδρος του Ιωάννης Παναρίτης, ανέλαβε πρωτοβουλίες ενημέρωσης πολιτειακών παραγόντων για το θέμα ενώ δεσμεύτηκε ότι το Επιμελητήριο του νομού θα σταθεί αρωγός στην προώθηση των αιτημάτων του κλάδου.

Πηγή: ertnews.gr