Λακωνία: Αντίστροφη μέτρηση για το Γεωργικό Ινστιτούτο Αστερίου

Θέμα χρόνου φαίνεται ότι είναι η έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την επαναλειτουργία του Γεωργικού Ινστιτούτου Αστερίου, ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να έχουν ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια τους. Η λειτουργία του Ινστιτούτου άρχισε το 2002, και το 2013 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Αν και οι φιλοδοξίες ήταν μεγάλες, τελικά δεν στάθηκε δυνατόν να προχωρήσει, αφού δεν υπήρχε το απαιτούμενο προσωπικό και, έτσι, το 2018 ανέστειλε τη λειτουργία του.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αστερίου, Γεώργιος Κουτσιομπός, τονίζει ότι το Ινστιτούτο δεν έπρεπε να κλείσει, λέγοντας ότι «είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τους αγρότες, καθώς μπορεί να τους προσφέρει υπηρεσίες που είναι απολύτως απαραίτητες. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το στηρίξουμε».

Ο Βασίλης Μιμικόπουλος, ο οποίος εργάζεται στη δημοτική επιχείρηση που θα έχει την εποπτεία του Γεωργικού Ινστιτούτου, αναφερόμενος στις υπηρεσίες που προσέφερε στο παρελθόν αυτό, εξηγεί ότι «είχε αναπτυξιακό ρόλο σε μία αγροκτηνοτροφική περιοχή και βοήθησε πολύ στις αναλύσεις σε φύλλα, χώμα και νερό, διαθέτοντας τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Για να λειτουργήσει όπως πρέπει, χρειάζεται τον απαιτούμενο εξοπλισμό και, φυσικά, το απαιτούμενο προσωπικό».

Από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση «Ευρώτειος Πολιτεία», που αναλαμβάνει τη λειτουργία του Ινστιτούτου, η Αργυρώ Κρητικάκου ανακοίνωσε ότι «ήδη, έχει αγοραστεί ο πιο βασικός εξοπλισμός, αξίας 200.000 ευρώ, που αφορά τις αναλύσεις. Κάνουμε ό,τι απαιτείται τόσο για την πρόσληψη των απαιτούμενων συνεργατών όσο και για την πιστοποίησή του, ώστε να προχωρήσουμε σωστά και με ασφάλεια».