Λακωνία: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το φράγμα Κελεφίνας και το δίκτυο Τρινάσου

Η αναβάθμιση του κλειστού αρδευτικού δικτύου Τρινάσου και η κατασκευή του φράγματος της Κελεφίνας μπήκαν για ακόμη μία φορά στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων και άμεσα ενδιαφερομένων από τη Λακωνία.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, έλαβαν μέρος ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Περιβάλλοντος, Νίκωνας Τζινιέρης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τρινάσου, Γιώργος Μπουφίδης, ο ταμίας του ΤΟΕΒ, Γιάννης Τσιμπίδης, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης, Τασία Κανελλοπούλου, ο πρόεδρος των Βρεσθένων, Γιάννης Δημαράς, και ο πρόεδρος του Βασσαρά, Δημήτρης Σταυρόπουλος.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Το φράγμα θα γίνει σε έναν χώρο των 1.500 στρεμμάτων και η χωρητικότητά του θα είναι 12.500.000 κυβικά», εξηγεί ο πρόεδρος των Βρεσθένων, Γιάννης Δημαράς. Και προσθέτει: «Η υλοποίηση του έργου θα δώσει πνοή στη Λακωνία, αφού εάν γεμίσει το φράγμα, θα αρδευτούν 28.000 στρέμματα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα δίκτυα γύρω από το φράγμα, καθώς δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο μέχρι τώρα. Μόνο εγώ για την κοινότητά μου ζητάω 500 στρέμματα. Αυτό που εξασφαλίσαμε είναι ότι θα κατέβει ο γραμματέας του υπουργείου, ώστε να του εξηγήσουμε τι ακριβώς ζητάμε».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Βασσαρά, Δημήτρης Σταυρόπουλος, σημειώνει: «Είμαι αισιόδοξος περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι θα υλοποιηθεί το έργο και θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργούν τις μικροκαθυστερήσεις. Αυτό που περιμένουμε είναι η προκήρυξη του έργου και αυτό που έχουμε στον νου μας είναι τα δίκτυα και η μελέτη που θα γίνει γι’ αυτά».

Αναφερόμενος στο δίκτυο του ΤΟΕΒ Τρινάσου, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, Γιώργος Μπουφίδης, εξηγεί: «Μιλάμε για ένα έργο που είναι από τη δεκαετία του ’50. Είναι ένα δίκτυο ανοιχτού τύπου με τσιμενταύλακες, διώρυγες και τάφρους που καταλήγουν σε ένα σημείο, που λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής να είναι πιο χαμηλά από τη θάλασσα, αναγκαζόμαστε να τα παίρνουμε από εκεί και να τα ρίχνουμε στη θάλασσα. Εμείς ποτίζουμε περίπου 24.000 στρέμματα και τρεις όμορες κοινότητες του Δήμου Ευρώτα. Αυτό το φράγμα είχε δημιουργηθεί για άλλες καλλιέργειες, αλλά τώρα πια πρέπει να πάμε σε ένα δίκτυο κλειστού τύπου. Αν τα καταφέρουμε, θα έχουμε εξοικονόμηση νερού, με αποτέλεσμα να σταματήσουμε την υφαλμύρωση. Θα έχουμε αυτάρκεια και θα αλλάξει ο τρόπος ποτίσματος, ώστε να γίνει πιο οικονομικός και να μη χάνεται νερό».