Λάρισα: Ημερίδα για τις σύγχρονες τεχνικές της αμυγδαλοκαλλιέργειας

Λάρισα: Ημερίδα για τις σύγχρονες τεχνικές της αμυγδαλοκαλλιέργειας

Διεθνής Ημερίδα για τις σύγχρονες τεχνικές της αμυγδαλοκαλλιέργειας πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα την Τρίτη 30 Οκτωβρίου. Η ημερίδα διοργανώθηκε από τα Φυτώρια GRINN και το Κρατικό Αγροδιατροφικό Ινστιτούτο της Καταλωνίας IRTA.

Ομιλητές ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος του IRTA για την αμυγδαλιά Xavi Miarnau, ο επιστημονικός υπεύθυνος κλαδεμάτων και διαμόρφωσης Ramon Giraste , ο τεχνικός της εταιρίας ψεκαστικών ζιζανιοκτονίας Mantis, Frank Verder και ο γεωπόνος των φυτωρίων GRINN Μίλης Ευάγγελος.

Το πρωί της Τρίτης 30/10 πραγματοποιήθηκε επίδειξη κλαδεμάτων για γεωτεχνικούς, σε αγρό με αμυγδαλιές με ποικιλίες του IRTA, στην περιοχή της Λάρισας. Εκεί αναδείχθηκε η πόσο σημαντική είναι η σωστή διαμόρφωση και η ανάγκη για γνώση της συμπεριφοράς ανάπτυξης της ποικιλίας πριν ο παραγωγός προβεί στις τεχνικές του κλαδέματος.

Το απόγευμα της Τρίτης παρουσίας 400 παραγωγών και γεωτεχνικών, από όλη την Ελλάδα, έγινε επίδειξη της παγκόσμιας πατέντας ψεκασμού ζιζανιoκτονίας χαμηλού όγκου Mankar, τα φυτώρια GRINN ανέδειξαν το μείζον θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ποικιλιών, ενώ από την πλευρά του IRTA παρουσιάστηκαν βασικά ζητήματα της αμυγδαλοκαλλιέργειας όπως:

  • Το πρόγραμμα βελτίωσης ποικιλιών του IRTA
  • Η τακτική επιλογής κατάλληλης ποικιλίας για τον παραγωγό
  • Ο επιστημονικός τρόπος υπολογισμού του νερού άρδευσης και μονάδων λίπανσης
  • Οι τάσεις της παγκόσμιας παραγωγής και του εμπορίου

Η Διεθνής Ημερίδα ολοκληρώθηκε με πραγματικά ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους και την υπόσχεση ότι θα αποτελέσει την απαρχή για μια ετήσια συνάντηση-συνέδριο για την αμυγδαλιά.