Λάρισα: Κερδίζουν έδαφος τα κτηνοτροφικά φυτά και τα ψυχανθή στον κάμπο

Σε καλλιέργειες που μπορούν να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης, τις οποίες βιώνει ήδη ο θεσσαλικός κάμπος, στρέφονται ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί, δείχνοντας αυξημένο ενδιαφέρον για την οικογένεια των ψυχανθών, όπως είναι ο βίκος, το κτηνοτροφικό μπιζέλι και το κουκί, αλλά και τα όσπρια και ιδιαίτερα η φακή.

Συμπαραστάτης και σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια των παραγωγών είναι οι ερευνητές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίοι μετά από έρευνες την τελευταία δεκαετία έχουν καταλήξει στη δημιουργία νέων, ανθεκτικών στην κλιματική κρίση, ελληνικών ποικιλιών, τις οποίες και προωθούν στην εγχώρια αγορά.

Στροφή προς τα ψυχανθή

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών και Βιομηχανικών Φυτών Λάρισας, Δημήτρη Βλαχοστέργιο, «στη φετινή σπορά των χειμερινών καλλιεργειών διαπιστώθηκε μία στροφή των παραγωγών στα ψυχανθή, τα οποία καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών της εγχώριας κτηνοτροφίας, αλλά ταυτόχρονα δρουν εδαφοβελτιωτικά, απελευθερώνοντας άζωτο, το οποίο είναι χρήσιμο για το έδαφος ενόψει της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου».

Όσον αφορά τη φακή, αλλά και τη βρώμη, τα δύο αυτά προϊόντα, ιδιαίτερης διατροφικής αξίας, προκρίνονται από διατροφολόγους και διαιτολόγους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένη καταναλωτική ζήτηση. Ιδιαίτερα η βρώμη, μπορεί μεν να έχει χαμηλή στρεμματική απόδοση (περίπου 150 κιλά το στρέμμα) και να καταλαμβάνει ένα πολύ μικρό μέρος της παραγωγής στην Ελλάδα, ωστόσο οι ερευνητές του Ινστιτούτου εκφράζουν την αισιοδοξία ότι χρόνο με τον χρόνο η καλλιέργεια θα κερδίζει περισσότερο έδαφος στον θεσσαλικό κάμπο.

Διάλεξη για την υγεία του εδάφους

Στο μεταξύ, αυξημένο ενδιαφέρον παρουσίασε η διάλεξη που έδωσε στη Λάρισα η γνωστή Αμερικανίδα μικροβιολόγος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα του Καναδά, Lisa Stein, με τίτλο «Υγεία του εδάφους και κλιματική αλλαγή», στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν στη Λάρισα οι ερευνητές του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στην εκδήλωση απαντήθηκαν σημαντικά ερωτήματα, όπως το αν κυκλοφορούν στην αγορά βιολογικά γεωργικά φάρμακα και υπό ποιο πλαίσιο, ποια είναι τα φιλικά προς το περιβάλλον, βιώσιμα εργαλεία φυτοπροστασίας από παθογόνα και εχθρούς, τι είναι τα μικροβιακά φυτοφάρμακα και τι είναι τα μικροβιακά εμβόλια.

Επίσης, νέοι ερευνητές του έργου ARISTO ανέλυσαν τα αποτελέσματα ευρωπαϊκών ερευνητικών κοινοπραξιών, όπως των ARISTO, RATION και INTOMED, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις στον τομέα της φυτοπροστασίας και επισημαίνοντας τα κενά και τις μελλοντικές προκλήσεις για την υγεία του εδάφους και την κλιματική αλλαγή.