Μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ από συνδικαλιστές και αγρότες στην Θεσσαλία

«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ και της ΔΕΗ είπαν οι Θεσσαλοί αγρότες, με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στη Λάρισα.

-Διαφήμιση-

Την έντονη αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ εκφράζουν τόσο οι συνδικαλιστές της επιχείρησης όσο και οι αγροτοσυνδικαλιστές του θεσσαλικού κάμπου, με αφορμή και τα σενάρια που θέλουν την ιδιωτικοποίηση του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της λίμνης Πλαστήρα και Ταυρωπού.

Στο περιθώριο της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν πρόσφατα αγρότες μέλη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Λάρισας στον ΕΛΓΑ Λάρισας, με αίτημα την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους, ο επικεφαλής της ΕΟΑΣ Καρδίτσας, Κ. Τζέλλας, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ΥΗΣ Πλαστήρα, υπογραμμίζοντας ότι «όχι μόνο οι αγρότες, αλλά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας θα δώσει μάχη για να μην περάσει μια τέτοια απόφαση». Επίσης, εξέφρασε την αντίθεση της Ομοσπονδίας και σε πιθανή παραχώρηση σε ιδιώτη του ΥΗΣ και των νερών της Λίμνης, καλώντας μάλιστα όλους τους φορείς του νομού να πάρουν θέση επί του θέματος.

Τεχνικοί ΔΕΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις στην «ΥΧ» του προέδρου της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Λάρισας, Βασίλη Μητροδήμου, ο οποίος ανέφερε ότι «όλες οι Περιφερειακές Ενώσεις Τεχνικών ΔΕΗ βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στην Αθήνα, προκειμένου, αν χρειαστεί, να υπάρξει –ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι– δυναμική αντίδραση στα σχέδια της νέας κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τον Όμιλο ΔΕΗ, ο οποίος δεν μπορεί να σωθεί με την εκποίησή του στα ξένα και ντόπια συμφέροντα». Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί το αίτημα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, Κ. Χατζηδάκη.

Το σχέδιο «διάσωσης» που εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης οδηγεί στο ξεπούλημα των ασημικών της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας. Δεν είναι αυτή η λύση

Σύμφωνα με τον κ. Μητροδήμο, «οι αγρότες θα επιβαρυνθούν σημαντικά, εάν ιδιωτικοποιηθεί μέρος ή στο σύνολό του ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Πλαστήρα και Ταυρωπού, καθώς θα προκύψουν σημαντικές αυξήσεις τιμολογίων. Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα είναι κερδοφόροι. Εκείνος, μάλιστα, του Ταυρωπού έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%, έχουν δαπανηθεί περίπου 600 εκατ. ευρώ και απαιτούνται άλλα 120 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσει να λειτουργεί.

Δεν γίνεται να κατασκευαστεί το φράγμα με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου και στο πλαίσιο εξυγίανσης της επιχείρησης να πωληθεί σε ιδιώτες έναντι πινακίου φακής», καταλήγει ο Λαρισαίος συνδικαλιστής.

«Το σχέδιο ‘‘διάσωσης’’ που εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης οδηγεί στο ξεπούλημα των ασημικών της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας. Δεν είναι αυτή η λύση». Αυτό υποστηρίζουν αγρότες και συνδικαλιστές της ΔΕΗ και καλούν τη νέα ηγεσία του υπουργείου και τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη των περίπου 60.000 μεγάλων πελατών της για να ανασάνει οικονομικά η επιχείρηση.

-Διαφήμιση-