Λέιζερ στο βαμβάκι, νέες τεχνολογίες για τη σωστή ανάπτυξη της καλλιέργειας

Νέες τεχνολογίες, όπως οι υπερηχητικοί αισθητήρες και τα λέιζερ (με την τεχνολογία LIDAR), ρίχνουν στην καλλιέργεια βάμβακος εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη γεωργία ακριβείας.

Με τη χρήση των εν λόγω τεχνολογιών (PGRs), που έχουν ήδη βρει εφαρμογή σε χώρες όπως η Βραζιλία, οι παραγωγοί απολαμβάνουν οφέλη, όπως η σωστή ανάπτυξη και η μέγιστη απόδοση του προϊόντος, μειώνοντας κατά πολύ το κόστος καλλιέργειας.

Παράλληλα, επιτυγχάνεται η ποιοτική αναβάθμιση της ίνας, που χρησιμοποιείται στην κλωστοϋφαντουργία, αφού οι νέες αυτές τεχνολογικές εφαρμογές επιπλέον οδηγούν στην εφαρμογή βέλτιστων καλλιεργητικών πρακτικών.

Η καλλιέργεια του βαμβακιού διαφέρει πολύ σε σχέση με άλλες, όπως για παράδειγμα αυτή της σόγιας και του καλαμποκιού. Ένας βασικός λόγος είναι πως από τη στιγμή που το τελικό προϊόν προορίζεται για την κλωστοϋφαντουργία, τα ποιοτικά στάνταρντ πρέπει να είναι πολύ υψηλά (ομοιομορφία, χρώση, αντοχή, μήκος ινών).

Εργαλεία για τη μέτρηση της ανάπτυξης των φυτών

Νέες τεχνολογίες και εργαλεία έχουν αναπτυχθεί και για τη μέτρηση της ανάπτυξης των φυτών. Οι μέθοδοι αυτές βασίζονται, κατά βάση, στη χρήση αισθητήρων και δεσμών φωτών λέιζερ. Με τη χρήση δορυφορικών εικόνων, που έχουν και το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους και της υψηλής χωρικής ανάλυσης, μπορεί επίσης να επιτευχθεί μέτρηση του ύψους και των κόμπων των φυτών σε μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων μετρήσεων είναι οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, όπως οι νεφώσεις. Επίσης, οι αισθητήρες μπορούν να πραγματοποιήσουν μετρήσεις και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με την εφαρμογή τέτοιων τεχνολογιών, κυρίως σε σχετικά αναπτυγμένα φυτά βαμβακιού, δημιουργείται ένας χωροταξικός χάρτης, που δίνει τη δυνατότητα για επιτόπιους ελέγχους και επίλυση τυχόν προβλημάτων, όπως για παράδειγμα της άρδευσης. Ειδικότερα, με τη χρήση ενός ειδικού ελεγκτή μεταβολής της πίεσης του νερού, μπορεί να αυξομειώνεται η ροή ανάλογα με τις συνθήκες και την ανάπτυξη των φυτών, ελέγχοντας αυτόματα τα ακροφύσια.

Ωστόσο, αυτές οι τεχνολογίες είναι ακόμα ελάχιστα διαδεδομένες, αν και μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και αγροεφοδίων, καθώς και στην πιο ομοιόμορφη ανάπτυξη των καλλιεργειών, σε υψηλότερες αποδόσεις και όσον αφορά τη καλλιέργεια βαμβακιού σε καλύτερη ποιότητα ινών.