Τα λάθη της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ θα φορτωθούν χιλιάδες δικαιούχοι Βασικής Ενίσχυσης

✱ Αποκαλυπτικό το παρασκήνιο που οδήγησε στην υπογραφή της ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια ✱ Στελέχη των ΚΥΔ στην «ΥΧ»: Μειωμένη η κατανομή των εκτάσεων

Με περικοπές στις ενισχύσεις χιλιάδων κτηνοτρόφων όλων των κατηγοριών, νεοεισερχομένων και μη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η χορήγηση της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2021 την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ».

Το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή του 70% της Βασικής Ενίσχυσης μπορεί μεν να τηρείται ευλαβικά για την 27η Οκτωβρίου, καθώς κανείς, ούτε από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε και από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, δεν θέλει να εκτεθεί πολιτικά στα μάτια των παραγωγών της χώρας σε σχέση με τον προγραμματισμό των προηγούμενων ετών, το ίδιο, όμως, δεν ισχύει και για την ουσία των ίδιων των πληρωμών, δηλαδή για τα ποσά που δικαιούνται γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Η υπογραφή της ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκότοπων, λίγες ημέρες πριν από την προκαταβολή, φαίνεται πως δεν είχε μόνο αιφνιδιαστικό χαρακτήρα, αλλά συντάχθηκε, έλαβε υπογραφή και πήρε ΦΕΚ για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει την ευθύνη τόσο της σύνταξης των τεχνικών προδιαγραφών, όσο και της εφαρμογής τους για τη διανομή των ενισχύσεων, επέλεξε ξανά τον δρόμο των πρόχειρων και σπασμωδικών αποφάσεων -με τη στήριξη του ΥΠΑΑΤ- στον τομέα των ελέγχων της διανομής των επιδοτήσεων.

Επιπλέον, αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι οργανωμένες απάτες στον αριθμό των δηλούμενων ζώων, των ιδιόκτητων εκτάσεων και των ενοικιαστηρίων δεν αντιμετωπίζονται απλώς με διασταυρωτικούς ελέγχους με την ΑΑΔΕ ή άλλες πηγές δεδομένων.

Αντί, λοιπόν, η διοίκηση να αντιμετωπίσει τις όποιες καταγγελίες περί απάτης στη διανομή των ενισχύσεων με τη δέουσα αποφασιστικότητα, ενισχύοντας τον ελεγκτικό μηχανισμό του Οργανισμού με αυστηρούς και στοχευμένους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους των ύποπτων περιπτώσεων, προχώρησε σε οριζόντιες αποφάσεις και απαγορεύσεις, προωθώντας την εν λόγω ΚΥΑ.

Έτσι, στο παρά πέντε των πληρωμών, «τιμωρήθηκαν» οι κτηνοτρόφοι της χώρας, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, μια και ο Οργανισμός δεν προχώρησε ως όφειλε σε διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους, αλλά μόνο σε τηλεπισκοπικούς.

Αλλαγές στην κατανομή των βοσκότοπων

Σε επικοινωνία της «ΥΧ» με εκπροσώπους ΚΥΔ της χώρας, μας γνωστοποιήθηκε ότι ολοκληρώθηκε η διανομή των δημόσιων βοσκοτοπικών εκτάσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα αποτελέσματά της απεικονίζονται πλέον στο σύστημα του ΟΣΔΕ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα καταγράφουν στελέχη των ΚΥΔ, οι νέοι όροι κατανομής των εκτάσεων που προβλέπει η ΚΥΑ οδηγούν στη μείωση των διανεμομένων εκτάσεων της Τεχνικής Λύσης για χιλιάδες κτηνοτρόφους όλων των κατηγοριών, νεοεισερχομένων και μη, που αναπόφευκτα θα επιφέρει μειώσεις επιδοτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με την ΚΥΑ γίνεται για πρώτη φορά διαχωρισμός στην ηλικία των αμνοεριφίων με αντιστοίχιση σε 0,05 ΜΜΖ, αντί για 0,15 ΜΜΖ που ίσχυε, στα ζώα ηλικίας κάτω του ενός έτους. Επιπλέον, εξαιρούνται από την ενεργοποίηση δικαιωμάτων οι χοιρομητέρες, οι κάπροι, τα παράγωγα χοιρίδια και τα ιπποειδή, προστίθενται «κόφτες» στην πληρωμή όσον αφορά τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, ενώ αναπροσαρμόζεται η αναλογία κατανομής βοσκότοπου ανά Χ.Ε.

Συστηματική συκοφάντηση

Η τροποποίηση των όρων διανομής των δημόσιων βοσκοτοπικών εκτάσεων στους κτηνοτρόφους της χώρας, λίγες ημέρες πριν από την πληρωμή της προκαταβολής και κατά συνέπεια οι περικοπές που αναμένονται στα χρήματα των δικαιούχων, είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Όπως μεταφέρουν στην «ΥΧ» οι καλά γνωρίζοντες, «καιρό τώρα η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ επέτρεψε σε συγκεκριμένα κέντρα συμφερόντων να συκοφαντούν συνολικά το πλαίσιο του ΟΣΔΕ, να καταγγέλλουν συλλήβδην όλους τους εμπλεκομένους ως συνενόχους και να παρουσιάζουν τα υποστηρικτικά πληροφοριακά συστήματα ως ανεπαρκή, πεπαλαιωμένα και διάτρητα».

Σημειώνουν, μάλιστα, ότι «η διοίκηση, αντί να υπερασπιστεί την απλή πραγματικότητα, ότι δηλαδή το πλαίσιο υποβολής των δηλώσεων λειτουργεί υποδειγματικά για επτά και πλέον συναπτά έτη, επιτρέποντας στο σύνολο των γεωργών και κτηνοτρόφων να πληρώνονται τις επιδοτήσεις τους έγκαιρα και έγκυρα, ενθάρρυνε αυτά τα συμφέροντα, επιτρέποντας ακόμη και τη στοχοποίηση στελεχών του Οργανισμού, αποδιοργανώνοντας έτσι τον διοικητικό μηχανισμό».

Στο κενό οι προσπάθειες ανάκλησης της ΚΥΑ

Τα προβλήματα που θα προκύψουν έχουν επισημάνει από την πρώτη στιγμή οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι της χώρας, που ζητούν ανάκληση της ΚΥΑ. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) συναντήθηκε με τον υφυπουργό, Σ. Κεδίκογλου, ως μία ύστατη προσπάθεια να ανακληθεί η απόφαση πριν από την πληρωμή. Η ΚΥΑ δεν ανακλήθηκε και το υπουργείο δεσμεύτηκε να συστήσει Ομάδα Εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κτηνοτροφικών φορέων και εκπροσώπων του ΥΠΑΑΤ, «με αντικείμενο την ορθολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναδύονται από τη νέα ΚΥΑ σε βάρος των κτηνοτρόφων που παράγουν γάλα και κρέας, όπως και την απόδοση των βοσκότοπων σε αυτούς που έχουν πραγματικά ζώα», αφήνοντας ουσιαστικά ένα παράθυρο ανοιχτό για ενδεχόμενη αλλαγή πριν από την εξόφληση του Δεκεμβρίου.