To λαθρεμπόριο τσιγάρων στοίχισε 551 εκατ. στο Δημόσιο το 2020

Μπορεί η Ελλάδα να έχασε τη θλιβερή «πρωτιά» από τη Γαλλία και να εκτοπίστηκε στη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά το ποσοστό της παράνομης αγοράς τσιγάρων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων υποχώρησε το 2020. Τούτο συνεπάγεται χαμένα έσοδα για το κράτος και τις νόμιμες επιχειρήσεις, καπνοβιομηχανίες και σημεία πώλησης, αλλά δυστυχώς και ενίσχυση εγκληματικών δικτύων.
Στην Ελλάδα καταγράφηκε σημαντική αύξηση των παραποιημένων τσιγάρων (πρόκειται δηλαδή για προϊόντα απομίμησης), σε 1,62 δισ. τσιγάρα το 2020 έναντι 1,51 δισ. τσιγάρα το 2019 και αυτά ξεπέρασαν για πρώτη φορά –τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια– την κατηγορία των λεγόμενων illicit whites («παράνομα λευκά»), τσιγάρα δηλαδή που παρασκευάζονται μεν νόμιμα, αλλά διακινούνται λαθραία σε άλλες χώρες. Η κατανάλωση της δεύτερης αυτής κατηγορίας διαμορφώθηκε σε 1,20 δισ. τσιγάρα το 2020 στην Ελλάδα έναντι 1,66 δισ. τσιγάρων το 2019. Με την αύξηση της κατανάλωσης παραποιημένων τσιγάρων η Ελλάδα γίνεται η δεύτερη χώρα στην Ε.Ε. σε κατανάλωση τσιγάρων που αποτελούν προϊόντα απομίμησης.
Την πρωτιά από την Ελλάδα σε ό,τι αφορά συνολικά το μερίδιο της παράνομης αγοράς τσιγάρων πήρε η Γαλλία το 2020, όπου το σχετικό ποσοστό διαμορφώθηκε σε 23,1%. Στην τρίτη θέση κατατάσσεται η Λιθουανία, με το ποσοστό της παράνομης αγοράς να διαμορφώνεται σε 20,2%.
Η πανδημία φαίνεται ότι επηρέασε δυσμενώς και τη νόμιμη αγορά τσιγάρων. Σύμφωνα με την έκθεση της KPMG, η κατανάλωση νόμιμων τσιγάρων στην Ε.Ε. υποχώρησε κατά 4,7% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, σε 438,8 δισ. τσιγάρα, ενώ αντιθέτως αυξήθηκε η κατανάλωση των παράνομων, στα 34,2 δισ. τσιγάρα, τα οποία αντιστοιχούν στο 7,8% της συνολικής κατανάλωσης στην Ε.Ε. Η απώλεια για τα κρατικά ταμεία στην Ε.Ε. υπολογίζεται σε 8,5 δισ. ευρώ.
Πηγή: kathimerini.gr