Αυτό το άρθρο είναι 13 μηνών

Λεβάντα: Καλλιέργεια μόνο για… επαγγελματίες

Μειωμένη η απόδοση σε έλαιο, χαμηλές πτήσεις και για τις τιμές
21/07/2023
6' διάβασμα
levanta-kalliergeia-mono-gia-epangelmaties-297405

Με τη συλλογή ξηρής δρόγης για τις όψιμες περιοχές και την κοπή για απόσταξη, ολοκληρώνεται η διαδικασία της καλλιεργητικής περιόδου για τη λεβάντα. Η εικόνα που καταγράφεται από τις καλλιέργειες δεν είναι και η καλύτερη, λόγω της εναλλαγής των καιρικών συνθηκών.

Οι πρώτες κοπές καταγράφουν μειωμένες αποδόσεις κυρίως στην παραγωγή αιθέριων ελαίων, κάτι το οποίο προσμετράται και στο τελικό αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών και εκεί η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη. Υπάρχουν ακόμη αποθέματα από παλαιότερες παραγωγές, που δημιουργούν βαρίδια στην εξέλιξη της παραγωγής, αλλά και στην εμπορία του προϊόντος.

Ο Γιώργος Αγραφιώτης, παραγωγός αρωματικών φυτών από τον Διόνυσο Ορχομενού, κάνει λόγο για μείωση της παραγωγής άνω του 50% σε σχέση με πέρυσι. Πριν από λίγες ημέρες, ολοκλήρωσε τη διαδικασία συλλογής και απόσταξης και τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

«Από τα 7,5 λίτρα το στρέμμα την περσινή περίοδο φέτος έπεσα στα 3 λίτρα», λέει ο ίδιος. Αποδίδει το γεγονός της μειωμένης παραγωγής στις ελάχιστες βροχοπτώσεις πριν από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου. «Γενικά, στην περιοχή έχουμε πρόβλημα και το βλέπουμε στις αποδόσεις των καλλιεργειών. Από τα 450 κιλά χλωρής μάζας το στρέμμα που συλλέξαμε την περσινή περίοδο, φέτος πέσαμε στα 150 έως 230 κιλά, με μία μέση απόδοση σε αιθέριο έλαιο στο 2%».

Ρωτήσαμε τον κ. Αγραφιώτη για το κόστος και τον βαθμό δυσκολίας της διαδικασίας συλλογής. «Η συλλογή γίνεται με μηχανικά μέσα και κυρίως με απλές μηχανές, χωρίς να απαιτείται εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό. Στη συνέχεια, συγκεντρώνεται σε μεγάλους σάκους και κατευθύνεται στην απόσταξη». Εστιάζοντας στο θέμα αυτό, διότι το θεωρεί σημαντικό για τον παραγωγό λόγω και του κόστους μεταποίησης, αναφέρει ότι η διαδικασία στοιχίζει 200 ευρώ ανά τόνο, από τον οποίο θα «βγουν» 15 με 25 λίτρα αιθέριο έλαιο. «Με τιμές παραγωγού οι οποίες κυμαίνονται από 25 έως 30 ευρώ ανά λίτρο σε σύγκριση με το παρελθόν, όπου έφτασαν ακόμη και τα 100 ευρώ, οι παραγωγοί κινούνται σε οριακά θετικά ισοζύγια», επιμένει ο ίδιος.

Κλείνοντας, εκτιμά ότι η αγορά θα ανακάμψει στις προ COVID τιμές. «Η ποιότητα του προϊόντος είναι άριστη και για τον λόγο αυτόν έχει ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού».

Αναγκαιότητα τα συλλογικά σχήματα

Για μειωμένη κινητικότητα στην εμπορία του προϊόντος κάνει λόγο η Καλλιόπη Σεμερτζίδου, παραγωγός από την Κοζάνη. Η ίδια δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τη συλλογή για απόσταξη, αλλά μόνο για ξηρή δρόγη. «Πρέπει να πάρει το γκρίζο χρώμα ώστε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της απόσταξης», λέει η ίδια και συνεχίζει: «Η καλλιέργεια απαιτεί μηχανική, αλλά και χειρωνακτική εργασία, λόγω της βιολογικής της πιστοποίησης. Εκτιμώ ότι θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι περισσότερο προσεκτικοί σε θέματα παραγωγής και διαχείρισης, ώστε να μη δημιουργούνται αποθέματα».

Για να μπορέσουν να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, η κα Σεμερτζίδου υποστηρίζει ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός σύγχρονου συλλογικού σχήματος, ώστε μέσα από αυτό να ενισχυθεί περισσότερο ο ρόλος των παραγωγών, αλλά και της προώθησης και προβολής των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

«Η χώρα μας έχει πολλές δυνατότητες για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Για να μπορέσουμε, όμως, να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, απαιτείται μία διαφορετική προσέγγιση από όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας του προϊόντος».

Βραβεύσεις σε διεθνή διαγωνισμό

Τελείως διαφορετικά προσεγγίζει το μέλλον των αρωματικών φυτών και ιδιαίτερα της λεβάντας ο Χαράλαμπος Βλάχος, παραγωγός από τη Λιβαδειά. Στον πρόσφατο διαγωνισμό «Mediterranean Taste Awards» που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, απέσπασε το χρυσό βραβείο στη λεβάντα, όπως επίσης στον ίσσωπο και στο φασκόμηλο.

Ο κ. Βλάχος υποστηρίζει ότι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά δεν είναι απλά μία καλλιεργητική υπόθεση, αλλά «απαιτούν μια ολοκληρωμένη στρατηγική, ώστε το προϊόν να πάρει προστιθέμενη αξία και τη θέση που αξίζει στις αγορές». Αναφέρει, επίσης, ότι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ως φυσικά καλλυντικά, έχουν αυξήσει τη ζήτηση από τις διεθνείς αγορές, όμως απαιτούνται στοχευμένες κινήσεις.

«Έχουμε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, πρέπει όμως να τις διαχειριστούμε σωστά από το χωράφι μέχρι και τον τελικό καταναλωτή. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σήμερα και για αυτό βλέπουμε τα προβλήματα που βλέπουμε μπροστά μας».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της λεβάντας, ο κ. Βλάχος υποστηρίζει ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αδιάθετες, αλλά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί το επόμενο διάσημα. Κλείνοντας, αναφέρει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι πολυετή φυτά και απαιτούν ειδικούς χειρισμούς, από το πολλαπλασιαστικό υλικό μέχρι και το τελικό προϊόν.

«Δεν είναι απλά μία καλλιέργεια, ώστε κάποιοι να έρχονται ως αλεξιπτωτιστές και αν δεν τους αρέσει να φεύγουν. Έχουν αρχίσει και ξηλώνονται καλλιέργειες, διότι κάποιοι νόμιζαν ότι ο χώρος αυτός είναι μία ρουλέτα. Τη λεβάντα και άλλα αρωματικά φυτά θα τα κρατήσουν μόνο οι επαγγελματίες παραγωγοί», καταλήγει.