«Λεφτά δεν … υπάρχουν» για τον αγροδιατροφικό τομέα υποστηρίζει η Κομισιόν

Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μετατράπηκε η τηλεδιάσκεψη που είχαν το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ευρωβουλευτές μαζί τον επίτροπο Γεωργίας Janusz Wojciechowski.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, σε μέτρα που έχει ήδη προτείνει η Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων δανείων ή εγγυήσεων με ευνοϊκούς όρους προκειμένου να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα, το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 200.000 ευρώ και ανακατανομής αδιάθετων αγροτικών κονδυλίων για την καταπολέμηση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού στις αγροτικές περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή πρότεινε επίσης περικοπές στον αριθμό επιτόπιων ελέγχων σε φάρμες και την αύξηση, από τα μέσα Οκτωβρίου, των προκαταβολών απευθείας πληρωμών και πληρωμών αγροτικής ανάπτυξης.

Οι ευρωβουλευτές ρώτησαν τον επίτροπο πως θα διασφαλιστεί η διασυνοριακή πρόσβαση στους αγρότες σε μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων προστασίας φυτών και τροφών, καθώς και πώς η Κομισιόν σχεδιάζει να διασφαλίσει ότι θα επιτραπεί σε κάποιο βαθμό η διασυνοριακή μετακίνηση στους εποχικούς απασχολούμενους κατά την περίοδο συγκομιδής.

Ζήτησαν από τον επίτροπο να ληφθούν μέτρα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά, επισημαίνοντας ότι συγκεκριμένοι τομείς όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρασί και το βόειο κρέας, χρήζουν άμεσης υποστήριξης.

Περιορισμένες δυνατότητες

Μία φράση όμως του Πολωνού επιτρόπου πυροδότηση την συζήτηση, καθώς τόνισε πως αυτή την στιγμή η ΕΕ δεν διαθέτει χρήματα για να λήψη όλων αυτών των μέτρων. Σύμφωνα με τον επίτροπο, με δεδομένο ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027, τα διαθέσιμα κονδύλια είναι πλέον περιορισμένα. «Πρέπει να τα αξιοποιήσουμε πολύ σοφά» υποστήριξε ο Wojciechowski.

Την ενόχλησή της για την τοποθέτηση αυτή δεν έκρυψε ούτε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mairead McGuinness.

«Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και χρειαζόμαστε σαφείς απαντήσεις από εσάς» σχολίασε από την πλευρά της η συντονίστρια της επιτροπής γεωργίας και υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ulrike MÜLLER.

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών και Δημοκρατών, οι Clara Aguilera και Paolo de Castro, δήλωσαν ότι η Επιτροπή πρέπει να σκεφτεί όλους τους διαθέσιμους χρηματοοικονομικούς πόρους και κάλεσε την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να ενεργοποιήσει το «αποθεματικό κρίσης» αξίας 400 εκατ. ευρώ ετησίως, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά του, ο Wojciechowski απάντησε πως το «Ταμείο Κρίσης» δεν είναι νέα χρήματα που δίδονται στους αγρότες, αλλά ποσά που λαμβάνονται για προληπτικούς λόγους και τελικά επιστρέφονται στους δικαιούχους.

Ο ίδιος προέτρεψε για άλλη μία φορά τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για να βοηθήσουν τους αγρότες. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές αμφισβήτησαν την πρόταση αυτή εξηγώντας ότι αυτά τα κεφάλαια δεν θα βοηθήσουν όλα τα κράτη μέλη. Όπως είπαν, ορισμένες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία, έχουν εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος της διαθέσιμης χρηματοδότησης.

«Δεν είναι κατάλληλη στιγμή να δείξουμε ποιος έχει περισσότερα χρήματα» ανταπάντησε ο επίτροπος, ο οποίος πρότεινε στα κράτη μέλη να αναζητήσουν πόρους και από το Ταμείο Συνοχής.

Ολομέλεια

Τις τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή οι ευρωβουλευτές.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν για τα 3 δισ. ευρώ ως επείγουσα υποστήριξη, για τον τομέα υγείας των χωρών της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο, καθώς και για σχέδιο προμήθειας ιατρικού εφοδιασμού των χωρών που έχουν έλλειψη. Επίσης, το πακέτο περιλαμβάνει πρόσθετα κονδύλια για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Επίσης οι ευρωβουλευτές αναμένεται, να εγκρίνουν ειδικά μέτρα βοήθειας προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της ΕΕ, περιλαμβάνοντας προστατευτικό εξοπλισμό και παράδοση επισιτιστικής βοήθειας.

Αλιεία

Τέλος, θα ψηφίσει έκτακτα μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση της συνοχής και της διαρθρωτικής χρηματοδότησης της ΕΕ για την ανακούφιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, καθώς και οικονομική βοήθεια για την προστασία των κοινοτικών αλιευτικών κοινοτήτων και των αγροτών υδατοκαλλιέργειας από την πανδημία.