Λειψυδρία: Προβληματισμός και ανησυχία για τη νέα αρδευτική περίοδο σε Θεσσαλία και Αν. Μακεδονία-Θράκη

25/03/2025
7' διάβασμα
leipsydria-provlimatismos-kai-anisychia-gia-ti-nea-ardeftiki-periodo-se-thessalia-kai-an-makedonia-thraki-349185

Για άλλη μία χρονιά, η νέα αρδευτική περίοδος βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, με τον επιστημονικό κόσμο να καταγράφει τα προβλήματα λειψυδρίας και τους παραγωγούς να αναζητούν λύσεις με αρδευτικές παρεμβάσεις. Τόσο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τα έργα υποδομών αποτελούν θέμα ύψιστης προτεραιότητας.

Μάννα εξ ουρανού οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία

Στον θεσσαλικό κάμπο, οι παραγωγοί χαρακτηρίζουν ως μάννα εξ ουρανού τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, καθώς η ανεξήγητη για την εποχή λειψυδρία του προηγούμενου μήνα έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό για τη φετινή αρδευτική περίοδο.

Η στάθμη του νερού στη λίμνη Πλαστήρα, από την οποία αρδεύεται το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως και η κατάσταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Όσο καθυστερούν τα έργα ορεινής υδρονομίας και άλλα βασικά έργα υποδομής από το κράτος, τόσο το νερό της βροχής θα συνεχίσει να κατευθύνεται αναξιοποίητο στη θάλασσα.

Το θέμα της λειψυδρίας αναμένεται να απασχολήσει ευρεία σύσκεψη, που συγκαλεί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, μαζί με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας τη Δευτέρα 24 Μαρτίου στις 11:00 το πρωί στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα θέσει όλους και, κυρίως, την κυβέρνηση προ των ευθυνών τους.

Προβληματισμός στον ΤΟΕΒ Πηνειού

Με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας η Γενική Συνέλευση του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Πηνειού. Κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι τα επίπεδα νερού στη λίμνη Ταυρωπού και Σμοκόβου κρίνονται ιδιαίτερα χαμηλά και αποθαρρυντικά, γι’ αυτό και γίνεται έκκληση σε όλους τους αρδευτές να δείξουν σύνεση και αλληλοσεβασμό στις προκλήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, ώστε να υπάρξει ισορροπία και ισονομία στη διαχείριση του νερού.

Έναρξη εργασιών στη σήραγγα εκτροπής του φράγματος Αγιοκάμπου

Ελπιδοφόρο νέο χαρακτηρίζεται η έναρξη των εργασιών στη σήραγγα εκτροπής του φράγματος Αγιοκάμπου, η ολοκλήρωση της οποίας αποτελεί προϋπόθεση για την κατασκευή του φράγματος. Έτσι, τα νερά του ρέματος Πουρί, αντί να καταλήγουν στη θάλασσα, θα συγκεντρώνονται και θα χρησιμοποιούνται για αρδευτικούς σκοπούς στην πεδιάδα Αγιάς – Ανάβρας και στα παράλια Αγιοκάμπου.

Σοβαρές οι ελλείψεις αρδευτικών υποδομών στην ΑΜ-Θ

Η αλήθεια είναι ότι ο καλλιεργητικός χάρτης μιας περιοχής δεν είναι δυνατόν να αλλάξει με μαγικό ραβδί. Ως αποτέλεσμα οι αγρότες επιβαρύνονται διαρκώς με αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα ταυτόχρονα με μείωση των εισοδημάτων τους, όταν δεν αρδεύουν επαρκώς τα χωράφια τους, με συνέπεια τις μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις.

«Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη ήταν πιο προνομιακές στην επάρκεια νερού, αλλά τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα με την έλλειψή του αυξάνονται, επηρεάζουν τις παραγωγές, τις αποδόσεις και την ποιότητα των καρπών», σχολιάζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, καυτηριάζοντας τις χρόνιες αδυναμίες του ελληνικού κράτους σε θέματα υποδομών.

«Η επιστημονική κοινότητα τα επεσήμανε εδώ και δεκαετίες, αλλά έγινε λάθος ιεράρχηση των προτεραιοτήτων», σημειώνει, χωρίς να παραβλέπει τη βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση της χώρας. Ο ίδιος συμπεραίνει ότι η ορθολογική διαχείριση των υδάτων δεν αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και φέρνει το παράδειγμα του φράγματος Μαρμαρά, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε παρόλο που από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι σήμερα πέρασαν 30 χρόνια.

Εμφανή τα προβλήματα στο φράγμα του Θησαυρού 

Εντονότατη είναι η έλλειψη νερού στο φράγμα του Θησαυρού και πέρυσι τα προβλήματα έγιναν εμφανή. «Σκοπός της κατασκευής του ήταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα νερά του Νέστου προέρχονται από τη Βουλγαρία και τα τελευταία χρόνια εισέρχονται στην Ελλάδα ολοένα και λιγότερες ποσότητες και γεμίζουν το φράγμα», υποστηρίζει. Οι παραγωγοί προβληματίζονται και ανησυχούν για την κατανομή των ποσοτήτων νερού για αρδευτική χρήση.

Στην πρόσφατη περιφερειακή συνδιάσκεψη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο γενικός γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, Γρηγόρης Τιμοσίδης, καυτηρίασε τα προβλήματα διαχείρισης υδάτων, παρά το γεγονός ότι η περιφέρεια διαθέτει μεγάλο υδάτινο δυναμικό, ήτοι τους ποταμούς Στρυμόνα, Νέστο και Έβρο, που διέρχονται από το έδαφός της. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η οροσειρά της Ροδόπης είναι πηγή ύδατος από χιόνια και βροχές, αλλά δεν αξιοποιήθηκε με τα κατάλληλα έργα».

 

Πελοπόννησος: Σε απόλυτο αδιέξοδο οι παραγωγοί στην Ερμιονίδα λόγω της λειψυδρίας

Το απόλυτο αδιέξοδο έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Ερμιόνης στην Αργολίδα λόγω της έλλειψης νερού που απαιτείται για άρδευση, αφού και αυτό που υπάρχει, λόγω υφαλμύρωσης, είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Περιουσίες καταστρέφονται και κτήματα εγκαταλείπονται οριστικά, χωρίς κανένας να πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί άμεσα λύση και η Ερμιονίδα να επανέλθει σε παραγωγές που στο παρελθόν χαρακτηρίζονταν από την ποιότητά τους.

Αλμυρό νερό

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η τέως πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερμιόνης, Λιάνα Οικονόμου: «Ήμουν η τελευταία που είχε καθαρό νερό και πλέον μετά την ανομβρία των τελευταίων ετών στην περιοχή, αλλά και τις ανεξέλεγκτες αντλήσεις από τις γεωτρήσεις, βρισκόμαστε σε πολύ κακή στιγμή. Τα εσπεριδοειδή έχουν τελειώσει, όπως και οι ροδιές που επηρεάζονται σημαντικά, καθώς η αλμύρα έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Η αφαλάτωση διώχνει οριστικά και τα παιδιά μας, που ψάχνουν να βρουν άλλες δουλειές για να επιβιώσουν». Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του παραγωγού Γιάννη Κοροντίνη. «Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την καθυστέρηση της υλοποίησης του έργου του Αναβάλου σίγουρα είναι μεγάλες. Οδηγηθήκαμε σε αλλαγή καλλιέργειας και ειδικότερα στην ελαιοκαλλιέργεια, καθώς λόγω της υφαλμύρωσης δεν μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε πορτοκάλια, μανταρίνια και βερίκοκα που άλλοτε ήταν ποιοτικά από τα καλύτερα της Ελλάδας σαν πρώιμα προϊόντα», υποστηρίζει. Η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που, όπως λέει ο κ. Κοροντίνης, «εάν βάλεις μια πορτοκαλιά ή μια λεμονιά, θα καταλάβεις ότι το δέντρο δεν μεγαλώνει. Η υφαλμύρωση κατέστρεψε και ένα μεγάλο μέρος του φυτικού κεφαλαίου, καθώς σε αγωγιμότητα έχει ξεπεράσει τις 20.000 μονάδες. Το επιτρεπόμενο όριο για τις πορτοκαλιές και τις λεμονιές είναι στις 1.500 μονάδες». Όσο για το μέλλον, το χαρακτηρίζει «δυσοίωνο, καθώς οι βροχές δεν κάλυψαν τις ανάγκες του υδροφόρου ορίζοντα μετά από χρόνια ξηρασίας. Το μόνο που έγινε είναι να κατεβάσει το ύψος της αλατότητας του εδάφους έστω και για λίγο».