Λέσβος: Βίντεο από την καταστροφή των εγκαταστάσεων του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου μετά τη φωτιά

Ολική καταστροφή των κεντρικών εγκαταστάσεων του αγροτικού συνεταιρισμού Μεσοτόπου Λέσβου προκλήθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες τα ξημερώματα και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα λόγω των εύφλεκτων υλικών οι εγκαταστάσεις παραδόθηκαν στις φλόγες.

Όλα τα αποθέματα ζωοτροφών, λιπασμάτων που διέθετε ο συνεταιρισμός, τα κεντρικά γραφεία, τα οχήματα αλλά και τα καινούρια μηχανήματα που ο συνεταιρισμός είχε προμηθευτεί για το νέο τυροκομείο, έγιναν στάχτη. Η ζημιά εκτιμάται σε πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι συνεταιριστές είναι πεπεισμένοι ότι πρόκειται για εμπρησμό. Η φωτιά ξεκίνησε από σημείο που δεν είχε ρεύμα, οπότε αποκλείεται το ενδεχόμενο του βραχυκυλώματος, είπαν στην ΕΡΤ Αιγαίου τόσο ο νυν όσο και ο πρώην πρόεδρος του συνεταιρισμού. Να ερευνηθούν όλα τα στοιχεία ζήτησε από το ανακριτικό της πυροσβεστικής ο διευθυντής του συνεταιρισμού, να ανοίξουν οι λογαριασμοί τηλεφώνων και να αναζητηθούν τηλεφωνικοί αριθμοί που το στίγμα τους φαίνεται τις ώρες αυτές στην περιοχή. Εν τω μεταξύ έχει ληφθεί βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες της περιοχής.

Το ανακριτικό τμήμα ανέλαβε δράση από την πρώτη στιγμή που η πυροσβεστική υπηρεσία βρέθηκε εκεί και ερευνά όλα τα ενδεχόμενα.

Με ανακοινώσεις οι φορείς δηλώνουν τη στήριξή τους στον συνεταιρισμό, όμως η όποια δήλωση συμπαράστασης θα πρέπει να εκφραστεί και σε πράξεις.

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που βρέθηκε χθες στο νησί δεσμεύθηκε στην κάμερα της ΕΡΤ ότι ο συνεταιρισμός θα ενισχυθεί από το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση της κρατικής αρωγής, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες ωστόσο για το αν δύναται το ταμείο αυτό να χρηματοδοτήσει με τόσο μεγάλα κεφάλαια τον συνεταιρισμό -αλλά είπε ότι η διαδικασία θα κινηθεί γρήγορα.

Ο αγροτικός συνεταιρισμός Μεσοτόπου τα τελευταία χρόνια έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και έχει δημιουργήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, ενώ εδώ και τρία χρόνια τυροκομεί ο ίδιος το γάλα που παράγουν τα μέλη του, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους και επιπλέον χρήματα για τον παραγωγό. Η φωτιά είναι ένα ισχυρό πλήγμα στην προσπάθεια που έχει γίνει.

Εν τω μεταξύ, ήδη οι Μεσοτοπίτες ανασκουμπώνονται και επεξεργάζονται προτάσεις για να βοηθήσουν να ξανασταθεί στα πόδια του ο συνεταιρισμός.

“Κύμα” συμπαράστασης στον συνεταιρισμό και από τους καταναλωτές που αναζητούν και προμηθεύονται τα μεσοτοπίτικα προιόντα.

 

Πηγή: ertnews.gr