Νέα πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ η χημικός – oινολόγος Ελένη Σίντου

Σε γυναικεία χέρια το «τιμόνι» της Ένωσης «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος»
03/07/2024
2' διάβασμα
nea-proedros-tis-enoave-i-chimikos-oinologos-eleni-sintou-325217

Η χημικός – οινολόγος Ελένη Σίντου παίρνει τη σκυτάλη από τον Στέλιο Μπουτάρη στην Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος». Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024, το τιμόνι της Ένωσης παρέλαβε η κ. Σίντου, με 25ετή εμπειρία ως οινολόγος, υπεύθυνη παραγωγής του οινοποιείου Zoinos Winery στην Ήπειρο.

Στο πλευρό της Ελένης Σίντου στέκεται ο έμπειρος στα θέματα της Ένωσης και οινοποιός Στέλιος Κεχρής (Οινοποιείο Κεχρής) με την ιδιότητα του Διευθύνοντα Συμβούλου, ενώ τη θέση της αντιπροέδρου αποδέχτηκε η Μαριάνθη Γεροβασιλείου (Κτήμα Γεροβασιλείου).

Το 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος συμπληρώνουν ως μέλη οι Σπύρος Αργυράκης (Argyrakis Wines), Χριστόφορος Γεωργιάδης (Αργατία), Άγγελος Ιατρίδης (Κτήμα Άλφα), Θωμάς Καμκούτης (Αμπελώνας Καμκούτη), Γεράσιμος Λαζαρίδης (Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη), Άκης Παπαδόπουλος (Κτήμα Τέχνη Οίνου), Αφροδίτη Στεργίου (Κτήμα Στεργίου) και Χρήστος Ταραλάς (Κτήμα Ταραλά).

Επισημαίνεται ότι πρώτος πρόεδρος της Ένωσης ήταν ο αείμνηστος οινοποιός Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος και ακολούθησαν ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Γιώργος Τσάνταλης, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Στέλιος Κεχρής και, τα τελευταία χρόνια, ο Στέλιος Μπουτάρης, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ παραμονής στον προεδρικό «θώκο» της Ένωσης.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η Ένωση μεγάλωσε και αριθμεί σήμερα 35 οινοποιεία – μέλη.

30 χρόνια δράσης με επίκεντρο το κρασί και τον οινοτουρισμό

Η Ένωση  Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ) έχει συμπληρώσει 30 έτη λειτουργίας  (από το 1993), ανοίγοντας καινούργιους δρόμους στην οινική παράδοση και κουλτούρα της χώρας μας.

Το 1996, δημιούργησε το πρωτοπόρο δίκτυο των επισκέψιμων οινοποιείων «Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας» (αργότερα Βόρειας Ελλάδας με την προσάρτηση οινοποιείων από την Ήπειρο και τη Θράκη), καθιερώνοντας έτσι τον οινοτουρισμό στη χώρα μας, καθώς και δύο πανελλαδικές οινοτουριστικές εκδηλώσεις, τις «Ανοιχτές Πόρτες» (2005) τον Μάιο και την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού (2012) τον Νοέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επισκέπτες των οινοποιείων στους «Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδας» ανήλθαν το 2023 σε 120.000, 30.000 εκ των οποίων μόνο στις δύο οινοτουριστικές εκδηλώσεις.