Λευκός… καπνός για αύξηση τιμών και θετικά μηνύματα από την αγορά

Η τιμή του Μπασμά αναμένεται να αυξηθεί 40 με 50 λεπτά σε σχέση με πέρυσι

Αγωνιούν για τις πληρωμές τους οι δικαιούχοι της ολοκληρωμένης καπνού του 2012

Χρονιά-ορόσημο για το μέλλον της ελληνικής καπνοκαλλιέργειας αναμένεται να είναι η φετινή, όπως εξηγούν στην «ΥΧ» αγρότες και άνθρωποι της αγοράς. Ήδη έχει διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα στον παραγωγικό κόσμο, μια και η καλλιέργεια φέτος έχει εξαιρετική πορεία, ενώ τα μηνύματα που έχει πάρει από τους εμπόρους έχουν αναπτερώσει σημαντικά τη δυναμική. Θα ανταποκριθεί η αγορά στις δεσμεύσεις της, δίνοντας υψηλότερη τιμή στο προϊόν; Προσδοκία, πάντως, φέτος, η τιμή -για παράδειγμα του Μπασμά- να «πιάσει» τουλάχιστον τα 40 με 50 λεπτά/κιλό παραπάνω σε σχέση με πέρσι. Σε αυτή την περίπτωση, εξηγούν στην «ΥΧ» καπνοπαραγωγοί της χώρας, θα έχουν τεθεί αξιόπιστες βάσεις, που θα δώσουν ώθηση στην καλλιέργεια με απτά αποτελέσματα από την επόμενη κιόλας χρονιά. «Ο αγρότης θα έχει πραγματικό κίνητρο για να ασχοληθεί», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Η αλήθεια είναι πως μία ανάσα δόθηκε ήδη από πέρσι, με τις τιμές να είναι πιο ικανοποιητικές σε σχέση με άλλες χρονιές. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που φέτος οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όσον αφορά κυρίως τον Μπασμά, είναι αυξημένες κατά περίπου 10%.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις φετινές τιμές», αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού «Εμμανουήλ Παππάς», Μόσχος Παπαδόπουλος. «Ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Έγινε συνάντηση παραγωγών, μεταποιητών και εμπόρων, και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Θα τα δούμε, βέβαια, όταν ξεκινήσουν οι πρώτες αγορές, γύρω στις αρχές Σεπτεμβρίου». Πέρσι για τον Μπασμά, η τιμή έπιασε τα 4,35 ευρώ/κιλό, μας εξηγεί. «Φέτος λέμε πως πρέπει να είναι τουλάχιστον στα 4,80, για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια και οι παραγωγοί να πουν ότι κάτι θα εισπράξουν από τον κόπο τους».

«Είναι πάρα πολύ ικανοποιητική η ποιότητα της φετινής σεζόν. Αυτό όμως δεν αρκεί. Σαφέστατα θα πρέπει αυτά τα καλά καπνά να εκτιμηθούν και να πληρωθούν ανάλογα και από την πλευρά της μεταποίησης», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Μελενεκλής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Ένωσης Ακατέργαστου Καπνού και της Ομάδας Παραγωγών Δράμας – Καβάλας. «Πρώτη φορά έχει αναγνωριστεί το υψηλό κόστος παραγωγής του προϊόντος. Αυτό ήταν μια προσπάθεια που έγινε από τη Διεπαγγελματική. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει για να γίνει κατανοητό από όλους, από τον πρώτο παραγωγό μέχρι το τελευταίο στάδιο της μεταποίησης, ότι ένα προϊόν πρέπει να πωλείται 30 με 40% πάνω από το κόστος του».

Μικρότερη παραγωγή αναμένει φέτος ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης, λόγω των καταστροφών που άφησε πίσω του το χαλάζι στα μέσα Ιουνίου (15.000 στρέμματα στη Ροδόπη). «Πέρσι, είχαμε 7.000 τόνους και φέτος περιμένουμε περίπου 6.300. Το θετικό, όμως, είναι ότι έχουμε πολύ καλή ποιότητα καπνού», εξηγεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Εσάτ Χουσεϊν.

Η συγκομιδή για τον Μπασμά και τα Κατερίνης έχει ήδη ξεκινήσει, σε αντίθεση με την ποικιλία Βιρτζίνια. Οι περισσότερες καλλιέργειες βρίσκονται προς το τέλος του «δεύτερου χεριού». Μετά τις 20 Αυγούστου, το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου, θα υπάρχει μία σαφής εικόνα για τις εμπορικές τιμές, με την έναρξη των αγορών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ που εξασφάλισε η «ΥΧ», πέρσι καλλιεργήθηκαν (βάσει των δηλώσεων):

  • Μπασμάς: 114.000 στρέμματα -εκτιμάται φέτος αύξηση κατά 10%- που απέδωσαν 13.150 τόνους
  • ·Κατερίνη: 62.000 στρέμματα -στα ίδια επίπεδα φέτος- που απέδωσαν 12.400 τόνους
  • Βιρτζίνια: 18.000 στρέμματα -εκτιμάται φέτος μία μείωση της τάξεως των 1.000 στρεμμάτων – που απέδωσαν 7.500 τόνους.

Τα φετινά στρέμματα είναι κατ’ εκτίμηση, και μένει να αποτυπωθούν στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ 2016.

Γεωργία Μπόχτη