Λιβαδειά: Δημιουργικές συνέργειες για την κοινωνική ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία

Ο κοινωνικός αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στη σημερινή κοινωνία. Για αυτό και, με τις κατάλληλες πρακτικές, μέσα από συμμετοχικές και εκπαιδευτικές διαδικασίες, μπορεί να αναδειχθεί ο δημιουργικός χαρακτήρας των ατόμων αυτών και να τους δοθεί σημαίνων ρόλος.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και τα μέλη του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λιβαδειάς, που μέσα από μία σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία μπορούν να ενισχύσουν τον ρόλο τους στην κοινωνία.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Εργαστηρίου στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Έρκυνα» στη Λιβαδειά έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές του σχολείου να έρθουν σε επαφή με μία παραγωγική επιχείρηση και να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία λειτουργίας μιας τέτοιας μονάδας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου, Γιάννη Ηλία, η διαδικασία αυτή εντάσσεται σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο εξωστρέφειας και κοινωνικοποίησης των μαθητών του σχολείου. «Ήρθαμε σε έναν χώρο όπου η δημιουργικότητα μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς προεπαγγελματικών δεξιοτήτων ώστε μελλοντικά να μπορούν να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία. Εξάλλου, οι δραστηριότητες του συνεταιρισμού που επισκεφτήκαμε αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας του δικού μας σχολείου και ειδικά στις δραστηριότητες της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής», τονίζει ο κ. Ηλίας.