Λιβαδειά: Ευρωπαϊκή δικτύωση της αιγοτροφίας, με προστιθέμενη αξία

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με θέμα τη σύγχρονη αιγοτροφία, «από τη φάρμα στο τραπέζι», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 24 Οκτωβρίου στη Λιβαδειά. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Βοιωτίας, τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Βοιωτίας και την ΟΡΦΕΥΣ ΙΚΕ – Συνεταιριστική Επιχείρηση Βοιωτίας, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχοντας στόχο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη αιγοτροφία, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η προσαρμογή στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και η ευζωία των ζώων.
Σημαντική ήταν η παρουσία κτηνοτροφικών φορέων από τη Γαλλία και την Ισπανία, των οποίων οι εκπρόσωποι αντάλλαξαν εμπειρίες, με σκοπό να δημιουργήσουν προοπτικές συνεργασίας με Έλληνες συναδέλφους τους.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, Παναγιώτης Αγνιάδης, υποστήριξε ότι, παρά τα θετικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην κτηνοτροφία, ο τομέας παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις. «Λόγω του κατάλληλου φυσικού περιβάλλοντος και του ιδανικού κλίματος, η περιοχή μας μπορεί να παραγάγει τρόφιμα υψηλής θρεπτικής και βιολογικής αξίας, συμβάλλοντας σημαντικά στο εθνικό προϊόν της χώρας, στην περιφερειακή ανάπτυξη και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου».
Στη συνέχεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε ένα βίντεο με χαιρετισμό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των νέων αγροτών και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η αγροτική παραγωγή στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. Στον σύντομο χαιρετισμό του, μίλησε για την κτηνοτροφία, που για τον ίδιο αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της περιφέρειας. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, καθώς και στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της περιφέρειας, λέγοντας ότι «ως φορέας συνδράμει σε όλες αυτές τις δυνατότητες, στον τομέα της παραγωγής, της μεταποίησης, αλλά και της προβολής και της προώθησης των αγροτικών προϊόντων της περιφέρειας».
Με εργαλείο το ERASMUS+

Ξεκινώντας με την πρώτη εισήγηση, ο Θεόφιλος Μασούρας, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως ένας από τους βασικούς συντελεστές της διοργάνωσης του ευρωπαϊκού δικτύου για την αιγοτροφία, είπε ότι η εκδήλωση αυτή αφορά το πρόγραμμα ERASMUS+, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν η Ελλάδα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, η Γαλλία με τέσσερις φορείς σχετικούς με την κτηνοτροφία στην παραγωγή γάλακτος/κρέατος και τη γενετική βελτίωση ζώων, καθώς και η Ισπανία με δύο φορείς στο ίδιο αντικείμενο και, κυρίως, σχετικά με τη γενετική βελτίωση. Στόχος είναι η συνέχιση της διαδοχής στον τομέα αυτόν λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και των πρακτικών για την παραγωγή προϊόντων από αίγειο γάλα και κρέας, συνδέοντας την παραγωγή με τη μεταποίηση και τον τουρισμό», σημείωσε ο κ. Μασούρας.
Επιπλέον, ανέφερε ότι η προοπτική αυτού του προγράμματος είναι η προετοιμασία μιας πρότασης, στην οποία θα συμμετέχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Νορβηγία κ.ά. «Εμείς, ως πανεπιστήμιο, σχεδιάζουμε να βρούμε δύο περιοχές με μεγάλη δραστηριότητα στην αιγοτροφία, ώστε να τις συνδέσουμε σε αυτό το δίκτυο», τόνισε.
Ουλόκερος αίγα, η αυτόχθονη και αρχέγονη φυλή

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Δανιάς, μέλος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βοιωτίας, ο οποίος παρουσίασε τις δραστηριότητες του συνεταιρισμού και ιδιαίτερα την αυτόχθονη αρχέγονη φυλή ουλόκερος αίγα. Όπως ο ίδιος υποστήριξε, η διαφορά που υπάρχει μεταξύ της ενσταβλισμένης και της εκτατικής κτηνοτροφίας έγκειται «όχι μόνο στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, αλλά και στη συνεισφορά της στην προστασία του περιβάλλοντος, διότι απαιτείται λιγότερο νερό για ζωοτροφές, διατηρώντας τους βοσκότοπους χωρίς προβλήματα».
Επίσης, μίλησε για την αναγκαιότητα της εισόδου νέων κτηνοτρόφων στο επάγγελμα, «ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, προσδίδοντας σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία».
Στην εκδήλωση, συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι οποίοι εστίασαν σε ζητήματα γενετικής βελτίωσης, στην παραγωγή κρέατος και γάλακτος, καθώς και στον σημαντικό ρόλο του κλάδου για την προστασία του περιβάλλοντος. Με την ιδιότητα του προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, ο Λευτέρης Γίτσας αναφέρθηκε στα προβλήματα της οργάνωσης στο αιγοπρόβειο κρέας, τονίζοντας τις παθογένειες, αλλά και τις αδυναμίες των κτηνοτρόφων να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα των αγορών.
Αναγκαιότητα η εκπαίδευση στην αλυσίδα αξίας

Στην εκπαίδευση των κτηνοτρόφων και των ανθρώπων που ασχολούνται με την κτηνοτροφία αναφέρθηκε η Ευδοκία Κρυσταλλίδου, διευθύντρια του γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Όπως υποστήριξε, η αιγοτροφία έχει χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα άνθρακα και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε περιβαλλοντικές δράσεις.
Για τη διαχείριση του κρέατος και της κρεατοτεχνίας μίλησε ο Γιώργος Μπατσολάκης, ιδιοκτήτης σχολής κρέατος. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των ανθρώπων του χώρου αυτού, ώστε να γνωρίζουν καλύτερα τη διαχείρισή του και να αναδείξουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στον τομέα της γαστρονομίας και της εστίασης.
Ο Αναστάσιος Βελισσαρίου, πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, υπογράμμισε τις μέχρι τώρα δραστηριότητες του φορέα για την προώθηση και την προβολή των προϊόντων που παράγονται. Ο κύκλος των εισηγήσεων έκλεισε με τη δημοσιογράφο γαστρονομίας, Σίσσυ Νίκα, η οποία μίλησε για τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά της παραγωγής, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει στον τομέα της γαστρονομίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις και παρεμβάσεις ανθρώπων του χώρου της κτηνοτροφίας, οι οποίοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τον κλάδο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση του αριθμού των λύκων και στα προβλήματα που δημιουργούν στα κοπάδια, κυρίως αυτά της εκτατικής κτηνοτροφίας.