Λιγότερες οι πρώιμες πατάτες

Με μειωμένες εκτάσεις άνοιξε η αυλαία των φυτεύσεων της πρώιμης πατάτας για την τρέχουσα περίοδο από τις νότιες περιοχές. Το ξεκίνημα έγινε από τη Μεσσηνία και συνεχίζεται στην Ηλεία και στην Αχαΐα. Η Βοιωτία, όπως και η Φθιώτιδα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες θα ξεκινήσουν τις φυτεύσεις προς τα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου.

Για τη νέα καλλιεργητική χρονιά, σημείο αναφοράς αποτέλεσε το αυξημένο κόστος παραγωγής, που εστιάζεται στα λιπάσματα και στην άρδευση, με αποτέλεσμα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις να είναι μειωμένες.

Ο Γιώργος Μπεκρής, παραγωγός πατάτας από το Λουτουφί Βοιωτίας, κάνει λόγο για μονόδρομο με μεγάλα κοστολόγια.

«Έχουμε επενδύσει πάνω στην πατάτα και είναι λίγο δύσκολο να αλλάξουμε το είδος της παραγωγής μας. Αυτός, όμως, ο μονόδρομος μας οδηγεί σε στενωπούς που είναι δύσκολο να ξεφύγουμε. Το ήδη επιβαρυμένο κόστος παραγωγής του προϊόντος έχει δύο σημαντικούς αστάθμητους παράγοντες: ο ένας είναι οι καιρικές συνθήκες και κατ’ επέκταση οι στρεμματικές αποδόσεις και ο άλλος οι τιμές.

Το μόνο σίγουρο και δεδομένο είναι το κόστος παραγωγής, που όπως το υπολογίζουμε για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο ξεπερνά τα 1.100 ευρώ το στρέμμα».

Επίσης, αναφέρει ότι η τιμή κυμαίνεται στα 55 λεπτά, σε σύγκριση με τα 45 λεπτά που ήταν την περσινή χρονιά. «Μπορεί η τιμή να είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, αλλά οι στρεμματικές αποδόσεις είναι αισθητά μειωμένες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Γιώργου Δρακόπουλου, παραγωγού από τα Σαγαίικα Αχαΐας. Όπως μας εξηγεί, οι φυτεύσεις έχουν ξεκινήσει και θα συνεχιστούν μέχρι τις 15 Μαρτίου.

«Υπάρχει μία διστακτικότητα από την πλευρά των παραγωγών να καλλιεργήσουν τον ίδιο αριθμό των εκτάσεων με την περσινή περίοδο λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής. Πουλάμε την καλοκαιρινή πατάτα στα 50 λεπτά περίπου και ό,τι περισσεύει από το κέρδος θα πρέπει να το κρατήσουμε για να καλύψουμε τη νέα καλλιεργητική χρονιά. Υπάρχει σημαντικός αριθμός παραγωγών που δεν μπορούν να υποστηρίξουν την καλλιέργεια για τη νέα σεζόν».

Αθρόες οι εισαγωγές από τρίτες χώρες

Για εισαγωγές από τρίτες χώρες, οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ντόπια παραγωγή, κάνει λόγο ο Διονύσης Μαλλιάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Τραγανού.

Υποστηρίζει ότι γίνονται αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες και βαφτίζονται ελληνικές. «Είναι μία πληγή, η οποία διαιωνίζεται όλα τα χρόνια χωρίς σταματημό, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η ντόπια». Ο ίδιος καλλιεργεί περίπου 1.000 στρέμματα και ένα μεγάλο ποσοστό κατευθύνεται για βιομηχανική χρήση με συμβολαιακή γεωργία.

Πάνω από 40% η μείωση των καλλιεργειών στη Μεσσήνη

Κάνοντας έναν απολογισμό των φυτεύσεων πατάτας για την τρέχουσα περίοδο, ο Κώστας Λαμπρινός, γεωπόνος από την Καλαμάτα, εκτιμά ότι η μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης ξεπερνά το 30% σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

«Η εικόνα που αποκομίσαμε από τους πελάτες μας για την τρέχουσα περίοδο ήταν αποκαρδιωτική. Το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 1.100 ευρώ το στρέμμα, αν υπολογίσουμε ότι ένας παραγωγός έχει μία μέση απόδοση της τάξης των 3,5 τόνων το στρέμμα και με μία τιμή στα 40 λεπτά το κιλό είμαστε οριακά στο κόστος. Αξίζει, άραγε, για έναν παραγωγό να επενδύσει αυτά τα χρήματα στην πατάτα;», καταλήγει προβληματισμένος ο ίδιος.