Λιμνοδεξαμενές στα πατατοχώραφα της Καστανιάς Σερβίων

Ξεκινούν οι μελέτες για την κατασκευή τους

Μελέτες για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών στα πατατοχώραφα της Καστανιάς Σερβίων ξεκινά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Καθώς η καλλιέργεια της πατάτας κατέχει σημαντική θέση στην περιοχή, ένα από τα βασικά προβλήματα που έχουν οι παραγωγοί είναι οι ανάγκες σε νερό για άρδευση των χωραφιών τους, οι οποίες, σε αυτήν τη φάση, δεν ικανοποιούνται επαρκώς.

Αν και οι πατατοπαραγωγοί έχουν κατασκευάσει κάποια πρόχειρα μέσα για να αποθηκεύουν ποσότητες νερού για τα αγροκτήματά τους, ωστόσο αυτές οι αυτοσχέδιες κατασκευές δεν είναι τεχνικά σωστές.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ΠΔΜ ξεκίνησε διαδικασίες σύνταξης μελετών για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, σε κάποιες επιλεγμένες θέσεις, συνολικής χωρητικότητας 250.000 κυβικών μέτρων νερού.

«Είναι ένα ολοκληρωμένο έργο. Σε αυτή την φάση, ξεκινήσαμε τις μελέτες κατασκευής των λιμνοδεξαμενών, οι οποίες θα καλύψουν τις συνολικές ανάγκες για νερό της περιοχής, αλλά και του δικτύου μεταφοράς του νερού για την άρδευση 500 καλλιεργούμενων στρεμμάτων πατάτας στην Καστανιά, όπως και τη διανομή του. Όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες, ένας εκτιμώμενος προϋπολογισμός θα είναι 2.200.000 ευρώ», τονίζει η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης, Κατερίνα Δαδαμόγια.

Σκοπός του έργου

Το έργο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας ΑΕ, επιλύοντας αφενός μεν ένα πάγιο πρόβλημα των αγροτών και αφετέρου στηρίζοντας την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής με τη δημιουργία υποδομών. «Σκοπός του έργου είναι να βοηθηθεί η πρωτογενής παραγωγή και να συμβάλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας πατάτας, αλλά και στη σταδιακή αύξηση της παραγωγής.

Όταν υπάρχουν αυτές οι υποδομές σε άρδευση, μπορούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της πατάτας ακόμη περισσότεροι αγρότες και να αυξηθεί η παραγωγή της», τονίζει η κα Δαδαμόγια και συμπληρώνει:

«Έτσι, μπορείς να περάσεις και σε άλλες διαδικασίες, όπως στην πιστοποίηση του προϊόντος. Για εμάς είναι πολύ βασικό να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια σταθερή παραγωγή και να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των παραγωγών για να θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο», καταλήγει η αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης.