Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στα οπωροκηπευτικά προτείνουν οι εξαγωγείς  

Οι εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών ζητούν να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης κρίσεως στον τομέα των οπωροκηπευτικών (προληπτική απόσυρση κ.ά.) –ήδη στην Ισπανία λήφθηκαν μέτρα για αγγούρια– αλλά και έγκριση μέτρων παρεμφερών με αυτά του πρώτου lockdown, για στήριξη του εισοδήματος της παραγωγής που τυχόν θα πληγεί.

Όπως δηλώνει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, «χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε την επίσημη διατύπωση σχετικού αιτήματος από περιφέρειες παραγωγής εσπεριδοειδών καθώς και τη δοθείσα διαβεβαίωση από τον κ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι “τα εσπεριδοειδή – όπως τα μανταρίνια – θα ενταχθούν στη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων εάν τεκμηριωθεί ότι η κάμψη της ζήτησης και η μείωση της …τιμής οφείλονται στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας”, με την ελπίδα και της υιοθέτησης της προληπτικής απόσυρσης (κοινωνική προς διανομή σε σχολεία κ.ά. φορείς, αλλά και προς χυμοποίηση) για την εξισορρόπηση της αγοράς μεταξύ προσφοράς και ζήτησης».

Εδώ και ένα μήνα, επισημαίνεται από τους εξαγωγείς, οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που επιφέρει η πανδημία. Όλα τα προϊόντα, έχουν πληγεί με το κλείσιμο των ξενοδοχείων και εστιατορίων. Οι λιανικές πωλήσεις πάνε καλά, αλλά σε αντίθεση με το πρώτο lockdown, οι πωλήσεις για οικιακή κατανάλωση δεν αντισταθμίζουν την απώλεια της χονδρικής πώλησης προς κατανάλωση ξενοδοχείων και εστιατορίων.

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές, σκληρός ο ανταγωνισμός από τα ισπανικά μικρόκαρπα

Την τελευταία εβδομάδα μέχρι και σήμερα, παρατηρήθηκε ελαφρά βελτίωση διακινηθεισών ποσοτήτων έναντι της προηγούμενης, πλην όμως, με αμετάβλητη την προσφορά, υπάρχει πρόβλημα κυρίως στην ανταπόκριση της ζήτησης στα εσπεριδοειδή που λόγω υπερπροσφοράς σε πολύ χαμηλές τιμές των μικρόκαρπων προϊόντων -που αποτελούν μεγάλο ποσοστό της παραγωγής κυρίως της Ισπανικής- υφίστανται ανταγωνισμό τα ελληνικά προϊόντα ακόμη και στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες.

Η αγορά σήμερα είναι σε κατάσταση που πλήττεται η παραγωγή και διάθεση των προϊόντων μας, γεγονός που πρέπει  να αντιμετωπισθεί από την πολιτεία άμεσα μετά και την παράταση του lockdown στην αγορά της Γερμανίας και άλλων καταναλωτικών αγορών.

Επισημαίνεται ο κίνδυνος έλλειψης μεταφορικών μέσων λόγω μη ύπαρξης φορτίων επιστροφής και η ως εκ τούτου επιβάρυνση του μεταφορικού κόστους, αλλά και πολύωρων  καθυστερήσεων λόγω ελέγχων στα ελληνικά χερσαία σύνορα.

H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικώς περαιώθηκε, με τις τιμές σε μη ικανοποιητικά επίπεδα φέτος.   

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη  -8,6% (31.836 τ. έναντι 34.820 τ.), σε αντίθεση με την αύξηση εισαγωγών τους κατά 18% .

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 64.187 τόνων, εν των οποίων 25.152 τ. προς Ιταλία έναντι 66.875 τ. και 20.606 τ. αντίστοιχα πέρσι ,αλλά με τις εξαγωγές προς τρίτες εκτός ΕΕ χώρες να αποτελούν το 24% του συνόλου έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου του 27,4%.

Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης  ατυποποίητων  ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) από «Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ  και την τρέχουσα εμπορική περίοδο, επισημαίνουν οι εξαγωγείς, επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς την πολιτεία να μεριμνήσει για την απρόσκοπτη διακίνηση των έμφορτων με φρούτα και λαχανικά φορτηγών αυτοκινήτων διεθνών μεταφορών στα χερσαία σύνορα της χώρας, αλλά και στην επιστροφή τους κενών προς επαναφόρτωση τους με την ενεργοποίηση των πράσινων λωρίδων διακίνησής τους κατ’ εξαίρεση στους προβλεπόμενους ελέγχους στα σύνορα ως ίσχυσαν στο πρώτο lockdown.