Λειψυδρία στην Κρήτη: Σε τεντωμένο σκοινί η παραγωγή

lipsindria

Για μια πολύ καλή χρονιά ανθοφορίας στα ελαιόδεντρα, που κινδυνεύει, όμως, να χαθεί από την έλλειψη νερού, κάνουν λόγο οι παραγωγοί του Ηρακλείου Κρήτης, που φοβούνται πως η έντονη λειψυδρία, λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην παραγωγή το επόμενο διάστημα σε καλλιέργειες, όπως τα ελαιόδεντρα και τα αμπέλια. Ωστόσο, οι φόβοι των παραγωγών και της Περιφέρειας Κρήτης δεν περιορίζονται μόνο στη φετινή χρονιά, αλλά κάνουν λόγο και για τις συνέπειες που θα υποστούν οι καλλιέργειες το 2019.

Ο Βαγγέλης Τσιπραγάκης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσσαράς και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, αναφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα» πως «ανέκαθεν η Κρήτη είχε ξερικό κλίμα που ευνοούσε την πρώιμη καλλιέργεια και τα εκτός εποχής κηπευτικά. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η κατάσταση σε περιοχές όπως η Μεσσαρά, ο κάμπος της Ιεράπετρας, τα Φαλάσσαρνα και η Κουντούρα έχει επιδεινωθεί λόγω των λίγων και αραιών βροχοπτώσεων». Τη χρονιά που διανύουμε, επισημαίνει ο Β. Τσιπραγάκης, το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, με τα φράγματα να έχουν στερέψει από νερό, γεγονός που δημιουργεί τεράστιες ανησυχίες για τους επόμενους μήνες. «Εμείς, ως ΤΟΕΒ Μεσσαράς, ήδη, έχουμε βάλει όρια κατανάλωσης στους παραγωγούς που τους εξυπηρετούμε από το δίκτυό μας, με αποτέλεσμα να κάνουν ελλειμματική άρδευση. Η ελλειμματική άρδευση, όμως, θα έχει επιπτώσεις και στην παραγωγή το επόμενο διάστημα. Όσο εξαντλούνται οι πόροι τόσο θα εξαντλείται και η παραγωγή της Κρήτης».

Οι συνέπειες της λειψυδρίας

Μείωση της παραγωγής στα ελαιόδεντρα και στα αμπέλια, συρρίκνωση του καρπού και προβλήματα με την παραγωγή της επόμενης χρονιάς αναφέρει ο Μιχάλης Καμπιτάκης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών, αντιπρόεδρος στην Ένωση Σουλτανοπαραγωγών Κρήτης, και γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Ηρακλείου. «Το πρόβλημα της λειψυδρίας μέχρι τώρα αντιμετωπίζεται με τις γεωτρήσεις, οι οποίες όμως το επόμενο διάστημα δεν θα επαρκούν. Το μεγάλο θέμα θα δημιουργηθεί σε έναν με ενάμιση μήνα, τη στιγμή δηλαδή που η ελιά θα χρειάζεται το πιο πολύ νερό. Τα προβλήματα στην ελιά θα είναι διπλά. Πρώτον, λόγω της έλλειψης νερού, θα συρρικνωθεί ο καρπός, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ μικρή παραγωγή λαδιού. Έπειτα, τα φορτωμένα με καρπό δέντρα θα χάσουν πολύ λάδι και θα έχουν πρόβλημα και του χρόνου, διότι η ελιά θέλει ένα με δύο χρόνια για να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα».

Όπως, επίσης, τονίζει ο Μ. Καμπιτάκης οι μεγάλες διαστάσεις του προβλήματος θα χτυπήσουν τα αμπέλια τη στιγμή που το σταφύλι θα παίρνει τα ζάχαρα, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής. «Έχουμε δει και άλλες χρονιές ακόμα και να ξεραίνονται κάποια φυτά», αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Διαβάστε ακόμη: Η άρδευση στην Ελλάδα: Προβλήματα, ορθολογική χρήση και σύγχρονες τεχνολογίες

Τόσο ο Β. Τσιπραγάκης όσο και ο Μ. Καμπιτάκης αναφέρουν πως από την περιφέρεια έχουν δρομολογηθεί κάποιες δράσεις, αλλά όλες εστιάζουν στη διαχείριση των αποθεμάτων που υπάρχουν τώρα και όχι στη λύση του προβλήματος μακροπρόθεσμα. «Εκτός από τη διαχείριση των αποθεμάτων, μπορούν να υπάρξουν και άλλες προηγμένες τεχνολογικά λύσεις ή η αφαλάτωση», αναφέρει ο Μ. Καμπιτάκης. Επιπλέον, ο Β. Τσιπραγάκης τονίζει πως καμία σταγόνα νερού δεν θα πρέπει να πέφτει στη θάλασσα. «Στην περιοχή της Μεσσαράς, το φράγμα που υπάρχει τροφοδοτείται από ένα ελλειμματικό ποταμό, όταν 20 χιλιόμετρα μακριά υπάρχει ένας ποταμός μεγαλύτερος σε όγκο νερού, ο οποίος καταλήγει στη θάλασσα. Αν και η μελέτη των εν λόγω φραγμάτων υπάρχει, το υπουργείο δεν προχωρά στην υλοποίηση αυτών των λύσεων».

Οδηγίες για την ορθολογική χρήση του νερού από την περιφέρεια

Από την πλευρά της, η περιφέρεια έχει δρομολογήσει δράσεις για να μη φτάσουν οι επιπτώσεις της λειψυδρίας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στις καλλιέργειες. «Δυστυχώς, η φετινή χρονιά θεωρείται από τις πιο άνυδρες των τελευταίων ετών και εκτιμάται ότι στις αρδευόμενες καλλιέργειες θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα τόσο για τη φετινή όσο και την επόμενη παραγωγή. Από τώρα έχουν προβλήματα οι γεωτρήσεις και εκτιμάται ότι μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει ακόμα πιο έντονο», τονίζει στην «ΥΧ» ο Κώστας Φωτάκης, διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης και συνεχίζει, λέγοντας πως «ως Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, έχουμε εγκρίνει πίστωση για να εκδώσουμε τις επόμενες μέρες ενημερωτικό φυλλάδιο για τις βασικές καλλιέργειες που είναι η ελιά, το αμπέλι και τα εσπεριδοειδή και αυτές που καταναλώνουν πολύ νερό. Στο φυλλάδιο θα αναφέρονται οι αρχές ορθής άρδευσης, τα κρίσιμα στάδια των καλλιεργειών και οι αρδευτικές ανάγκες των φυτών, ούτως ώστε να γίνει μια ενημέρωση πρώτα για την ορθολογική χρήση του νερού. Δεύτερον, είμαστε σε συζητήσεις με τον ΕΛΓΟ-‘‘Δήμητρα’’, ώστε να εκδίδουμε σε εβδομαδιαία βάση δελτία άρδευσης».

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, ο Κ. Φωτάκης επισημαίνει πως συστήματα, όπως τα κλειστά δίκτυα και οι αυτοματισμοί, μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση μακροπρόθεσμα.