Λίτσι: Ανθεκτικότερο από το αβοκάντο, κατακτά τους παραγωγούς

Με πολλές υποσχέσεις δείχνει να μπαίνει στην παραγωγή η καλλιέργεια του λίτσι στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα υποτροπικό φυτό, με σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες που αρχίζει να κατακτά το ενδιαφέρον των παραγωγών της Κρήτης.

Η Δρ. Θηρεσία-Τερέζα Τζατζάνη, ερευνήτρια στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, υποστηρίζει ότι τα ιδιαίτερα στοιχεία των καρπών είναι σημαντικά για τη διατροφή του ανθρώπου και επισημαίνει ότι, αν το προσέξουν καλύτερα οι παραγωγοί, θα έχει μέλλον στην αγορά. «Το γεγονός ότι δεν έχει μεγάλη διατηρησιμότητα, ώστε να έρχεται από άλλες χώρες, είναι θετικό για τον τόπο μας. Η δυνατότητα συντήρησης δεν ξεπερνά τις πέντε με έξι ημέρες και για αυτόν τον λόγο διακινείται περισσότερο στην αγορά ως κονσέρβα. Για την περιοχή της Κρήτης, μπορεί να ξεκινήσει η συλλογή του το καλοκαίρι, μία περίοδο που για εμάς έχει σημαντική ζήτηση».

Αναφερόμενη στο θέμα των τιμών, κάνει λόγο για υπερβολικές αυξήσεις, οι οποίες ξεπερνάνε ακόμα και τα 40 ευρώ το κιλό. Όμως, το βασικότερο για την ίδια είναι το θέμα της ανθεκτικότητας του φυτού κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, σε σύγκριση με το αβοκάντο, καθώς «δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις και είναι περισσότερο ανθεκτικό», καταλήγει η ίδια.