Λογαρισμοί αγροτικού ρεύματος: Μονόχρωμη ή χρωματιστή, η ενέργεια καίει τους αγρότες

Ζητούν ανταγωνιστικό αγροτικό ρεύμα και έργα υποδομής

Με αυλαία στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος ξεκίνησε το 2024, γεννώντας ερωτήματα, αλλά και ανησυχία σε κάθε καταναλωτή. Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, ειδικά όσοι χρειάζεται να συντηρήσουν κτηνοτροφικές μονάδες, και δη σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες. Σε επίπεδο συλλόγων, μέχρι στιγμής γίνονται μεμονωμένες συζητήσεις, αλλά δεν φαίνεται να έχουν γίνει συγκεντρώσεις, όπως για παράδειγμα στην Κομοτηνή, όπου το βλέμμα είναι στραμμένο στην τιμή του γάλακτος που τους προβληματίζει. Σε 31 διαφορετικά τιμολόγια από 13 παρόχους το πράσινο που ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ, με τιμή χρέωσης 0,136 ευρώ/kWh, έκοψε πρώτο το νήμα για καταναλώσεις έως 500 kWh.

Ερωτήματα

Πολύ σοβαρό ζήτημα για τις κτηνοτροφικές μονάδες είναι αυτό της επιλογής παρόχων και χρώματος ρεύματος, σχολιάζει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, Δημήτρης Ψεμματάς. «Ξοδεύουμε αρκετό ρεύμα για παγολεκάνες, αρμεκτήρια και σφυρόμυλους που γίνονται οι τροφές. Συζητώντας με συναδέλφους, κατευθυνόμαστε στο πράσινο τιμολόγιο, αλλά δεν υπάρχει ενημέρωση ως προς το αν είναι το πλέον συμφέρον», λέει.

Ο ίδιος πληρώνει λογαριασμό που κυμαίνεται από 750 έως 1.000 ευρώ το δίμηνο για έναν στάβλο που φιλοξενεί 400 ζώα. «Εξαρτάται όχι μόνο από την τιμή ρεύματος, αλλά και από τον κύκλο εργασιών, τις ώρες που δουλεύει το αρμεκτήριο. Αν ξεπεράσουμε τις 500 kWh, ανεβαίνει η τιμή. Τι θα γίνει; Θα πληρώνουμε λογαριασμό 2.000 ευρώ το δίμηνο;», αναρωτιέται.

Ο κ. Ψεμματάς επικοινώνησε με τη ΔΕΗ και τον παρέπεμψαν στα ενημερωτικά κείμενα για να επιλέξει. Οι καταναλώσεις του κυμαίνονται στις 4.000 kWh το δίμηνο και εξηγεί ότι οι κτηνοτροφικές μονάδες δεν εντάσσονται στο τιμολογιακό καθεστώς των επιχειρήσεων. «Οι τιμές είναι ακριβότερες και από τις οικιακές», δηλώνει. Κλείνοντας, μεταφέρει τον προβληματισμό του για την καθοδική τιμή στο γάλα, ενώ η τιμή στο ράφι δεν πέφτει.

Αγροτικά φωτοβολταϊκά

Ικανό χρονικό διάστημα για να αποσαφηνίσουν τις προτεινόμενες τιμές έχουν οι αγρότες, καθώς, επί της ουσίας, οι καταναλώσεις στο αγροτικό ρεύμα θα ξεκινήσουν μετά τον Μάη, αναφέρει ο Νίκος Κουρκούτας, παραγωγός και γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος. «Μέχρι τότε, θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και οι αγρότες θα επιλέξουν τιμολόγια πάντα με τεταμένη την προσοχή, γιατί αυτό που είναι συμφέρον σήμερα μπορεί να μην είναι σε ένα εξάμηνο».

Τονίζοντας το αυξημένο πρόβλημα της ενεργειακής κατανάλωσης των αγροτών, ο κ. Κουρκούτας σημειώνει ότι «τα τελευταία χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στην άρδευση, απειλώντας τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων». Ο ίδιος προτείνει δύο διαφορετικούς τρόπους επίλυσης, καθώς στη Ροδόπη το μέσο κόστος άρδευσης είναι 50 ευρώ το στρέμμα: «Τα αγροτικά φωτοβολταϊκά με εύκολες διαδικασίες, ώστε να συμψηφίζουν οι αγρότες το ρεύμα που καταναλώνουν στα αντλιοστάσιά τους, το οποίο διεκδικεί η Ένωση Επαγγελματιών Αγροτών και ο Αγροτικός Σύλλογος Κομοτηνής.

Αυτό θα απάλλασσε σε μεγάλο βαθμό τους αγρότες από το υπέρογκο κόστος. Βέβαια, η οριστική λύση είναι τα μεγάλα έργα υποδομής στην άρδευση που διασφαλίζουν υψηλή ανταποδοτικότητα, κύρια παράμετρος της οποίας είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους. Επομένως, οι αγρότες θα πληρώνουν πολύ λιγότερα χρήματα για την άρδευση. Ταυτόχρονα, με παρόμοια έργα υποδομής στην άρδευση το περιβάλλον θα επιβαρύνεται πολύ λιγότερο».

Ακριβότερο για τους αγρότες

Μετά από ενδελεχή έλεγχο, ο Νίκος Μποτρότσος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, διαπίστωσε ότι η ΔΕΗ δίνει τιμή αγροτικού τιμολογίου 0,15 ευρώ/kWh, αλλά όχι οι άλλες εταιρείες. Το ζήτημα είναι ότι το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι 0,136 ευρώ/kWh, επομένως η τιμή είναι χαμηλότερη. Εξηγεί ότι πριν από την έλευση των χρωματιστών τιμολογίων η τιμή του οικιακού ήταν επίσης χαμηλότερη για 1,5 έτος. «Η ΔΕΗ έχει αγροτικό τιμολόγιο. Οι υπόλοιποι αναγράφουν ειδικά τιμολόγια χωρίς να εξηγούν αν είναι αγροτικό, άρα υπάρχει ένα κενό στην αγορά. Το ζήτημα είναι ότι τα 15 λεπτά είναι τεράστια τιμή, ειδικά όταν οι οικιακοί καταναλωτές έχουν μικρότερη. Θα πρέπει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και οι εταιρείες να ανακοινώσουν φθηνότερο αγροτικό τιμολόγιο από το οικιακό».

Ο κ. Μποτρότσος εξηγεί ότι αν δεν βρέξει, από τον Απρίλιο θα αρχίσουν να ποτίζουν χειμερινά σιτηρά και το καλοκαίρι θα κορυφωθούν τα ποτίσματα σε κάθε καλλιέργεια που απαιτεί έντονο πότισμα. Ο ίδιος σημειώνει ότι το όριο των 0,136 ευρώ/kWh είναι οι 500 kWh, αλλά το προηγούμενο διάστημα «η τιμή μαζί με την κρατική επιδότηση σε ορισμένα τιμολόγια διαμορφώθηκε στα 0,07 ευρώ/kWh, ενώ εμείς πληρώναμε 0,15». Θυμίζει, μάλιστα, πως όταν είχε καθιερωθεί το αγροτικό τιμολόγιο, είχε προνομιακό χαρακτήρα.

Ως προς το κόστος παραγωγής, ο κ. Μποτρότσος τονίζει ότι είναι υψηλό. Ο ίδιος πληρώνει 40 ευρώ το στρέμμα για ρεύμα, ενώ κάποιοι πληρώνουν 80 ευρώ το στρέμμα για τις πομόνες. «Στην καλύτερη περίπτωση, βγάζουμε 80-100 ευρώ το στρέμμα κέρδος, άρα το ρεύμα καλύπτει τεράστιο μέρος των εξόδων». Εκπροσωπώντας τον Αγροτικό Σύλλογο, συμφωνεί με τον κ. Κουρκούτα για τα φωτοβολταϊκά. «Με το κόστος ρεύματος για έναν χρόνο, φτιάχνουμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο που θα δώσει δωρεάν ρεύμα για 30 χρόνια. Απαιτείται, όμως, πολιτική απόφαση για να δώσουν προτεραιότητα στο δίκτυο και όχι στους κολλητούς τους, εξυπηρετώντας συμφέροντα. Δεν μπορεί κανένας αγρότης να πάρει άδεια για φωτοβολταϊκό πάρκο. Επιπλέον, όποιος κάνει μεμονωμένα τη διαδικασία, έχει πολύ υψηλό κόστος και δεν γνωρίζουμε πού υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο».

Όπως ο ίδιος εξηγεί, ένας αγρότης με 100 στρέμματα θα φτιάξει ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο, άρα αν το εξετάσουμε σε οικονομία κλίμακας είναι ασύμφορο. Προτείνει ναρε΄ δημιουργηθεί ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, μέσω των περιφερειών, που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε αγρότη να πάρει ένα μικρό ποσοστό για να καλύψει τις ανάγκες του σε ηλεκτρική ενέργεια (Virtual Net Metering – Εικονικός Ενεργειακός Συμψηφισμός). Εάν γίνει αυτό, το εισόδημά τους σε έναν χρόνο θα αυξηθεί περισσότερο από 50%, γι’ αυτό πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.