Σε επίπεδα-ρεκόρ η παραγωγή πουλερικών το 2017

Σε επίπεδα-ρεκόρ η παραγωγή πουλερικών το 2017
Λόγω τιμής… πετάνε τα πουλερικά

Έγκυροι αναλυτές στοιχηματίζουν ότι στο τέλος της δεκαετίας το κοτόπουλο θα έχει αντικαταστήσει το κόκκινο κρέας στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Την άποψη αυτή ασπάζεται και ο Will Sawer, επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας Ζωικών Πρωτεϊνών της Rabobank, ο οποίος κατά τη διάρκεια πρόσφατου συνεδρίου στο Περού προέβλεψε ότι μέχρι το 2020 το κοτόπουλο θα είναι το κρέας με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας ότι πλέον όλο και περισσότερες αλυσίδες φαστ-φουντ το συμπεριλαμβάνουν σε περίοπτη θέση στο μενού τους.

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA), μέσω του παραρτήματός του στο Παρίσι, εκτιμά ότι το 2017 η παραγωγή πουλερικών στην Ευρώπη θα φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς η χαμηλότερη τιμή του το καθιστά ολοένα και πιο ελκυστικό στους αγοραστές. Μιλώντας με αριθμούς, το USDA προβλέπει ότι η παραγωγή πουλερικών στη Γηραιά Ήπειρο την επόμενη χρονιά θα αυξηθεί κατά 2,1% στους 11,3 εκατ. τόνους, εκ των οποίων οι 10,78 εκατ. τόνοι θα καλύψουν την εσωτερική ζήτηση, ενώ οι 1,27 εκατ. τόνοι θα κατευθυνθούν στις εξαγωγές, με την υποσαχάρια Αφρική και την Ασία (Φιλιππίνες και Μαλαισία) να απορροφούν ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από το ρωσικό εμπάργκο. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ιστορικά υψηλές επιδόσεις.

Kατά κεφαλή κατανάλωση κρέας στις ΗΠΑ (λίμπρα/ανά άτομο)
  2013 2014 2015 2016 (εκτιμώμενη)
Βόειο 56,3 54,1 53,9 55,2
Χοιρινό 46,8 45,8 49,7 49,9
Αιγοπρόβειο 0,9 0,9 1 1
Κοτόπουλο 81,8 83,3 88,9 90,3
Γαλοπούλα 16 15,8 16 17
Πηγή: USDA      

Όπως σχολιάζουν οι Αμερικανοί αναλυτές, οι ασθενικοί ρυθμοί ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας αποδεικνύονται απρόσμενο, αλλά, ταυτόχρονα, πολύτιμο δώρο για τη βιομηχανία πουλερικών. Το ίδιο ισχύει και για τις μειωμένες τιμές των δημητριακών, οι οποίες συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του κόστους των εκτροφών, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Οι βασικές χώρες – παραγωγοί πουλερικών στην ΕΕ