Κάποια στιγμή η υγειονομική κρίση θα παρέλθει και ο κορωνοϊός δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από μια δυσάρεστη ανάμνηση στο μυαλό όλων μας. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για προκλήσεις όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη παραγωγή ενέργειας και τροφίμων, οι οποίες δεν πρόκειται να παύσουν ποτέ να αποτελούν βασικές προκλήσεις για το μέλλον του πλανήτη, όπως αναφέρει σε άρθρο του για τη Euractiv ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας, Λουίς Πλάνας.

«Η βιοοικονομία είναι μέρος της λύσης που θα διασφαλιστεί ότι μια υγειονομική κρίση, όπως η παρούσα, δεν θα επαναληφθεί», τονίζει ο Ισπανός αξιωματούχος. «Από τις αρχές του 21ου αιώνα, αποτελεί έναν από τους διατομεακούς κλάδους που θα μας επιτρέψουν να ανταποκριθούμε στην ανάγκη διπλασιασμού της αγροτικής παραγωγής μέχρι το 2050, αλλά χρησιμοποιώντας λιγότερη γη και λιγότερο νερό. Με άλλα λόγια, η βιοοικονομία προσφέρει απαντήσεις για ένα πιο περιεκτικό, ασφαλές και βιώσιμο αγροτικό μοντέλο χωρίς να θυσιάζονται η ανάπτυξη και η αποτελεσματικότητα».

Ο κ. Πλάνας θεωρεί ενδεικτικό στοιχείο της στρατηγικής σημασίας της βιοοικονομίας το γεγονός ότι συνδέεται με την επίτευξη τουλάχιστον 11 από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDG) της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών. «Για τον λόγο αυτόν, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε στις διαδικασίες εφαρμογής της, ανεξάρτητα από την κατάσταση της παρούσας καθημερινότητάς μας».

Το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας προτίθεται να ηγηθεί των πρωτοβουλιών για την προώθηση της ισπανικής στρατηγικής βιοοικονομίας και του αντίστοιχου σχεδίου δράσης της, σε συνάρτηση με την ώθηση που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη βιοοικονομία, στον ρόλο του αγροδιατροφικού τομέα ως πρωταγωνιστή της αλλαγής προς αυτό το μοντέλο βιώσιμης παραγωγής. Όπως σημειώνει ο κ. Πλάνας, αυτό το μοντέλο «δίνει στον παραγωγό πολύ μεγαλύτερη σημασία».

www.euractiv.com