Οι λύσεις στο κόστος παραγωγής θα κρίνουν τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

✱ Με τον Κυρ. Μητσοτάκη βρέθηκε την Παρασκευή ο Γ. Γεωργαντάς ✱ Σε αναμονή οι αγρότες, τι ζητούν από τον νέο υπουργό

γράφουν οι Αντώνης Ανδρονικάκης, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Νικολέτα Τζώρτζη, Αφροδίτη Χρυσοχόου

Τα «κάστανα από τη φωτιά» καλείται να βγάλει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος συναντησε την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, και έθεσαν από κοινού τις προτεραιότητες της πολιτικής που θα ακολουθηθεί άμεσα στον αγροδιατροφικό τομέα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω γενικού αναβρασμού, μετά την αποπομπή Σπ. Λιβανού, αλλά κυρίως λόγω των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, των δυσβάσταχτων συνθηκών που τους τελευταίους μήνες βάλλουν γεωργούς και κτηνοτρόφους εξαιτίας των ραγδαίων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και των αγροεφοδίων, και της απουσίας στρατηγικής.

Το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο: Λήψη και άμεση εφαρμογή δραστικών μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Εξάλλου, το κλίμα τις τελευταίες εβδομάδες έχει εντείνει η έξοδος των αγροτών στους δρόμους, που με σημείο αναφοράς τη Θεσσαλία πραγματοποιούν κυρίως συμβολικές δράσεις ανά την Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση.

Μάλιστα, ούτε τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν αρκετά για να κατευνάσουν τα πνεύματα, με τους παραγωγούς να μιλούν για εμπαιγμό, καθώς δεν δίνεται καμία απάντηση στα αιτήματά τους.

Γ. Γεωργαντάς: «Δεν είστε μόνοι σε αυτή την κρίση»

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός ΑΑΤ, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργικού θώκου την περασμένη Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, τόνισε ότι οι αγρότες δεν θα μείνουν μόνοι τους στην παρούσα κρίση. «Γνωρίζω καλά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μετά τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, οι αγρότες καλούνται να διαχειριστούν ξανά μια νέα κρίση, που προκύπτει από την ακρίβεια, την παγκόσμια αύξηση του κόστους του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, των πρώτωνυλών. Συνολικά, δηλαδή, του κόστους παραγωγής. Απευθύνομαι σε όλους τους Έλληνες αγρότες, λέγοντας αυτό: Σε αυτή την κρίση, δεν είστε μόνοι σας. Το κράτος είναι παρόν. Και η παρουσία του θα πυκνώσει ακόμη περισσότερο».

Ο ίδιος οριοθέτησε τις βασικές προτεραιότητές του: «Θα εφαρμόσουμε τη νέα ΚΑΠ, έχοντας πάντα τον αγρότη στο επίκεντρο. Θα αξιοποιήσουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, για την ουσιαστική ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής. Θα κάνουμε μέγιστη χρήση των εργαλείων που προσφέρει η ψηφιακή εποχή, με στόχο να διευκολύνουμε ουσιωδώς την καθημερινότητα του αγρότη και να αυξήσουμε τα περιθώρια κέρδους του.

Τέλος, θα εργαστούμε για την υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας και την τόνωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, καθιερώνοντάς τα σε όλο και περισσότερες αγορές», σημείωσε. Μάλιστα, ο νέος υπουργός ανέφερε ότι η θητεία του θα διέπεται από διάλογο, συναίνεση και συνεργασία, σε μια έμμεση ίσως προσπάθεια να προσεγγίσει τους παραγωγούς που έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις.

Παρόντες στην τελετή ήταν οι πρόεδροι των ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ και οι γενικοί γραμματείς του ΥΠΑΑΤ. Όσο για τον απελθόντα υπουργό, Σπήλιο Λιβανό, έκανε τον απολογισμό του, δηλώνοντας ότι παρέδωσε έργο με απτά αποτελέσματα, ενώ έδωσε εξηγήσεις για το περιστατικό στο δημαρχείο της Σπάρτης που αποτέλεσε αιτία καθαίρεσής του από το υπουργικό αξίωμα.

Τι ζητούν οι αγρότες από τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Παραγωγοί, συνεταιριστές και εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων στέλνουν μέσω της «ΥΧ» το πρώτο μήνυμά τους στον νέο υπουργό Γεώργιο Γεωργαντά.

Μανώλης Ορφανουδάκης
Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κρήτης

Αφού δώσουμε στον νέο υπουργό ένα εύλογο περιθώριο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, θα θέλαμε να πραγματοποιηθεί ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος, κάτι που δεν κατέστη εφικτό με την προηγούμενη ηγεσία. Προτεραιότητες θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής και της έξαρσης φαινομένων ελληνοποιήσεων σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα, καθώς και η επίλυση των αθέμιτων πρακτικών στην εφοδιαστική αλυσίδα, που μειώνουν τα περιθώρια κέρδους του παραγωγού.

Θανάσης Καραΐσκος
Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευυδρίου Φαρσάλων

Εκφράζω κατ’ αρχάς τη λύπη μου, γιατί η αποπομπή Σπ. Λιβανού έγινε για άλλους λόγους και όχι για την αδυναμία επίλυσης των αγροτικών προβλημάτων για τα οποία ήταν αρμόδιος. Ενδεχομένως η αποπομπή, με τον τρόπο που έγινε, στην πραγματικότητα να οφειλόταν και στην ανυπαρξία του στο ΥΠΑΑΤ.

Σχετικά με τον νέο υπουργό, προφανώς θα πρέπει να δώσει έμφαση στην επίλυση του κόστους παραγωγής. Είμαστε μία βαμβακοπαραγωγική περιοχή, αλλά οι αγρότες μας δηλώνουν απογοητευμένοι από τις αυξημένες τιμές λιπασμάτων και αγροεφοδίων και δείχνουν μετανιωμένοι που δεν έσπειραν σιτάρι. Αυτή η τάση, αν κυριαρχήσει, θα αποτελέσει αιτία εγκατάλειψης δυναμικών καλλιεργειών στον κάμπο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.

Γιάννης Πάζιος
Διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας»

Η συγκυρία κατά την οποία αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος υπουργός είναι ιδιαιτέρα ζοφερή για τον πρωτογενή τομέα, μια και όλες οι εγγενείς αδυναμίες του αναδύονται. Οι συντελεστές που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής έχουν κυριολεκτικά εκτροχιαστεί από το κύμα ανατιμήσεων, η αδυναμία χρηματοδότησης σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος διαβίωσης δημιουργούν προϋποθέσεις εξόδου από το επάγγελμα, γεγονός δραματικό για την επισιτιστική επάρκεια και τη διατροφική ασφάλεια.

Στον τομέα του ελαιολάδου και της ελιάς, η έλλειψη εθνικής στρατηγικής είναι κυρίαρχη και η ατολμία για γενναίες παρεμβάσεις, κυρίως στον περιορισμό της μη τυποποιημένης διακίνησης, αλλά και η επιλογή της υποβάθμισης των ΠΟΠ προϊόντων, αποτελούν τροχοπέδη για οποιαδήποτε περαιτέρω σχέδια. Η αντιμετώπιση του εμβληματικού προϊόντος της μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας είναι βέβαιο πως θα διδάσκεται για πολλές δεκαετίες σε ακαδημαϊκά και όχι μόνο ιδρύματα ως παράδειγμα προς αποφυγή και θα πρέπει να είναι επιτακτική προτεραιότητα του νέου υπουργού η επίλυσή της.

Παναγιώτης Πεβερέτος
Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία, καθώς και το καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων στη βοοτροφία. Ο ΣΕΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Θεωρούμε ότι τα πρόσφατα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τη στήριξη των κτηνοτρόφων αφενός βασίζονται σε λανθασμένο σκεπτικό, αφετέρου απέχουν πολύ από τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων κτηνοτρόφων, τις οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις μας και βάσει συγκεκριμένων στοιχείων, υπολογίζουμε σε 150 εκατομμύρια ευρώ.

Τάσος Χαλκίδης
Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπως και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις των αγροτών, απλοποίηση των διαδικασιών μετάκλησης για τους εργάτες γης από τρίτες χώρες και μείωση του κόστους παραγωγής είναι τα κυριότερα ζητήματα στην Κεντρική Μακεδονία και τα οποία πρέπει να επιλύσει ο νέος υπουργός.

Περιμένουμε από τον κ. Γεωργαντά, ο οποίος εκλέγεται σε νομό που στηρίζει την τοπική οικονομία του στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, να σταθεί δίπλα στους αγρότες.

Βεργής Τσελέπης
Παραγωγός αροτραίων καλλιεργειών

Ζητάμε από τον νέο υπουργό να δει το θέμα της φορολόγησης των παραγωγών από μηδενική βάση. Υπάρχουν προϊόντα που αποθηκεύουμε, όπως το ρύζι, που πραγματοποιούμε τις πωλήσεις μας κατά τη διάρκεια του κλεισίματος μιας χρονιάς και στις αρχές της επόμενης.

Αυτό έχει ως συνέπεια μέσα σε μία χρονιά να φορολογούμαστε διπλά. Είναι κάτι που ζητάμε επιτακτικά να αλλάξει και να εξορθολογιστεί. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο έχουμε θέσει επανειλημμένα στην εκάστοτε ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, χωρίς ανταπόκριση.

Μίλτος Σταυρόπουλος
Γενικός διευθυντής Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ)

Το υπουργείο πρέπει και οφείλει να έχει συνέχεια στην πολιτική του και, στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στο θέμα της Κορινθιακής Σταφίδας, προκειμένου η αγορά να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να αρχίσουν και πάλι οι εξαγωγές του προϊόντος.

Πρέπει άμεσα να απορροφηθούν τα αποθέματα, γιατί σε λίγες ημέρες, στις 17 Φλεβάρη, λήγει η παράταση που έχει δοθεί από το υπουργείο για τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Οι παραγωγοί για να παραδώσουν τη σταφίδα τους πρέπει να βρουν άδεια κιβώτια. Η γενεσιουργός αιτία για την κατακόρυφη μείωση της τιμής της σταφίδας οφείλεται σε αυτά τα αποθέματα, που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά, λόγω της πανδημίας. Τάχιστα η αγορά σταφίδας πρέπει να επανέλθει και να «τρέξουν» οι εξαγωγές.

Γιάννης Βιτάλης
Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας

Ως ΕΔΟΦ συνολικά, αλλά και εγώ προσωπικά, προσδοκούμε πως ο κ. Γεωργαντάς, ως νέος υπουργός, θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα, ενδιαφέρον και κατά προτεραιότητα τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε να λάβει σάρκα και οστά το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της Φέτας ΠΟΠ, αλλά και συνολικά των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Είμαστε στη διάθεση του ΥΠΑΑΤ και του νέου υπουργού για να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις να προστατεύσουμε προϊόντα και καταναλωτές και να ταχθούμε μαζί κατά των παράνομων εμπορικών πρακτικών και ελληνοποιήσεων.

Γιώργος Πολυχρονάκης
Ειδικός σύμβουλος Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas

Θεωρούμε ότι, στο 2021, για ακόμη μία χρονιά κατεγράφη στα οπωροκηπευτικά μας ρεκόρ εξαγωγών σε αξία και με θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο των αγροτικών μας προϊόντων, χωρίς να λείπουν τα προβλήματα που κατ’ εξακολούθηση ταλαιπωρούν τον κλάδο.

Διαπιστώνεται μια έλλειψη στρατηγικής στα γεωργικά προϊόντα και μια εμφανής ανάγκη για χάραξή της, τόσο στην καλλιέργεια, όσο και στο εμπόριο, ιδιαίτερα στο εξαγωγικό. Ο τομέας των οπωροκηπευτικών, για παράδειγμα, έχει ανάγκη από μεταρρύθμιση, διότι η ζήτηση αναμένεται να υπερβεί την παραγωγή, μόλις η εγχώρια κατανάλωση αποκατασταθεί στα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα.

Επιβάλλεται η μελέτη των προοπτικών στις καταναλωτικές αγορές και των διαμορφούμενων τάσεων για τη χάραξη προγραμμάτων αναδιάρθρωσης των καλλιεργούμενων οπωροκηπευτικών, με έμφαση στα παραδοσιακά. Απαιτείται χάραξη ζωνών καλλιέργειάς τους κατ’ είδος, εμπλουτισμός τους με νέες ποικιλίες και επέκταση ημερολογιακά της συγκομιδής, μεταποίησης και εμπορίας.

Αναμένεται από τον νέο υπουργό να αντιμετωπίσει άμεσα τη στήριξη της παραγωγής για αντιμετώπιση των πρόσφατων προβλημάτων λόγω καιρικών καταστροφών και επιβαρύνσεων του κόστους παραγωγής, στο δε εξαγωγικό εμπόριο τη «γάγγραινα» της διακίνησης ατυποποίητων προϊόντων και του κόστους μεταφοράς για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους και συγχρόνως να εκκινήσει διαδικασίες χάραξης στρατηγικής στα οπωροκηπευτικά μας.

Ενίσχυση μπλόκων και μετά αίτημα για συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο

Μία εβδομάδα συμπληρώνουν οι Θεσσαλοί αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει τη σπίθα που θα ανάψει τη φωτιά στο αγροτικό κίνημα στη χώρα, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) Θεσσαλίας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα μπλόκα που ξεφυτρώνουν πανελλαδικά.

Η παραμονή των αγροτών στους δρόμους θα είναι πολυήμερη, για δύο βασικούς λόγους. Αφενός η αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΑΑΤ, μια και ο νέος υπουργός θέλει χρόνο για να ενημερωθεί, αφετέρου οι αγροτοσυνδικαλιστές αναμένουν την ενίσχυση και τη δημιουργία μπλόκων σε όλη τη χώρα, ώστε ο διάλογος που θα γίνει με την κυβέρνηση να είναι υπό διαφορετικούς όρους. «Αφού η κυβέρνηση μετρά τις δυνάμεις και το μέγεθος των προβλημάτων μας με τον αριθμό των τρακτέρ, δεν θα της χαλάσουμε χατίρι», δηλώνει ειρωνικά το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Νίκαιας, Γιάννης Κουκούτσης.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝ Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κοινωνικό αυτοματισμό και να στρέψει την κοινωνία εναντίον μας δεν πέτυχε. Όλοι συνειδητοποιούν ότι ιδιαίτερα η οικονομία της Θεσσαλίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγροτική οικονομία. Εξάλλου, ποιο νοικοκυριό δεν ταλαιπωρείται σήμερα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που λαμβάνει;».

Πρόθεση της ΣΕ είναι να ζητήσει συνάντηση με μεικτό κυβερνητικό κλιμάκιο και ίσως με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, αφού τα βασικά αιτήματα συνδέονται περισσότερο με το υπουργείο Οικονομικών, παρά με το Αγροτικής Ανάπτυξης (κόστος παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιστροφή ΕΦΚ σε όλους, κατάργηση ρήτρας αναπροσαρμογής).

Χάρτης κινητοποιήσεων

Μπλόκα έχουν στηθεί στον Τύρναβο και στον Ριζόμυλο Μαγνησίας. Σήμερα αναμένονται τρακτέρ από τον κόμβο της Νίκαιας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ενώ ανάλογη τρακτεροπομπή θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας στον Βόλο.

Οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχουν συγκεντρώσει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες των χωριών, ενώ μέσα στο σαββατοκύριακο αναμένεται να αποφασίσουν για το πώς θα συνεχίσουν. Αγροτικοί σύλλογοι της Ημαθίας αναμένεται να ενισχύσουν τα μπλόκα των Θεσσαλών συναδέλφων τους.

Σε αναμονή αποφάσεων αγροτικοί σύλλογοι από την ΠΕ Πέλλας, ενώ οι Σερραίοι συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα για να δουν τη μορφή των κινητοποιήσεων. Από την περασμένη Τρίτη, οι αγρότες της Μακεδονίας έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους κατά μήκος του δρόμου Φλώρινας – Έδεσσας, στον κόμβο του Αντιγόνου.

Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, από την Άρτα μέχρι τα Χανιά και από τη Θράκη μέχρι το Αίγιο, και πλέον αναμένονται οι τελικές τους αποφάσεις.