«Λύση εδώ και τώρα» για τη διατήρηση των επιδομάτων στους εργάτες γης ζητούν oι παραγωγοί

Την ώρα που η ανεργία χτυπά την πόρτα όλο και περισσοτέρων Ελλήνων, με αποτέλεσμα οι νεότεροι να μεταναστεύουν, το δημογραφικό πρόβλημα να διογκώνεται και ο πρωτογενής τομέας σε ορισμένες καλλιέργειες να πνέει τα λοίσθια, μια πολιτική απόφαση θα μπορούσε να ανακουφίσει τους πρώτους και να τονώσει τον τελευταίο.

Ο Πολυζώης Πολυζωίδης, από τα Λάβαρα Έβρου, καλλιεργεί κυρίως σπαράγγι και την παραδοσιακή ποικιλία Έβρου στο σουσάμι, που είναι χειροσυλλογής, άρα απαιτεί εργατικά χέρια. Ο ίδιος απασχολεί εργάτες γης, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα με το κράτος, το οποίο δεν φροντίζει να διατηρήσει τα επιδόματα σε αυτούς που εργάζονται ως τέτοιοι, ώστε να δουλεύουν καθ’ όλα νόμιμα.

Σαν καθαρά κέρδη φορολογούνται τα μεροκάματα

Αυτό που διεκδικεί ο κ. Πολυζωίδης, μαζί με πολλούς Έλληνες αγρότες είναι μια λύση στην κατεύθυνση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ισπανία. «Το προσωπικό λαμβάνει επιδόματα και δεν θέλουν να τους κόψουμε εργόσημα, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά», λέει. Ο ίδιος έχει στείλει ηλεκτρονική επιστολή στον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, χωρίς καμία ανταπόκριση. Επίσης, πήγε στην εφορία, γιατί τα μεροκάματα που πληρώνουν οι παραγωγοί φορολογούνται σαν καθαρά κέρδη, με συνέπεια το καλλιεργητικό κόστος να εκτοξεύεται χωρίς να είναι δική τους η υπαιτιότητα.

Ο κ. Πολυζωίδης καλλιεργεί 60 στρέμματα σπαράγγι και κάθε μέρα, επί δύο μήνες, απασχολεί 20 άτομα προσωπικό, ήτοι δίνει 600 μεροκάματα. Αυτό το ποσό των 20.000 ευρώ για εργατικά χέρια είναι σημαντικό για τον ίδιο, ο οποίος διεκδικεί το δικαίωμα να το δικαιολογήσει. «Έρχεται η εφορία και κάνει λόγο για καθαρά κέρδη, άρα ανεβαίνει η κλίμακα, η προκαταβολή και δεν έχουμε χρήματα να συνεχίσουμε την καλλιέργεια», τονίζει. Κατά τη γνώμη του, είναι σημαντικό να λειτουργούν με απόλυτη νομιμότητα, να πληρώνουν τα εργόσημα και να γίνεται απαλλαγή αυτού του ποσού από το καθαρό φορολογητέο, συμπληρώνοντας ότι επιβαρύνονται και από τα έξοδα καλλιέργειας.

«Το προσωπικό λαμβάνει επιδόματα και δεν θέλουν να τους κόψουμε εργόσημα, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά», αναφέρει ο Πολυζώης Πολυζωίδης
από τα Λάβαρα Έβρου

Το οξύμωρο είναι ότι, την ίδια στιγμή που ο πρωτογενής τομέας αγκομαχά, η πολιτεία αναζητά λύσεις σε εργάτες γης από το Πακιστάν, την Ινδία και το Μπαγκλαντές. Αναρωτιέται, λοιπόν, ο κ. Πολυζωίδης γιατί δεν βρίσκουν μια λύση, ώστε το ποσό που δίνουν οι παραγωγοί να μείνει στη χώρα, να καταναλώνουν εδώ οι εργάτες γης και να αποδοθεί ο ΦΠΑ.

Έξοδος από το επάγγελμα και τη χώρα

Με αυτές τις κυβερνητικές επιλογές, η ακριτική Θράκη ερημώνει, καθώς τα παιδιά των αγροτών δεν θέλουν να μείνουν στον τόπο τους, αφού δεν μπορούν να εργαστούν. Στις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλούν τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Πολυζωίδης καταγράφει το γεγονός ότι παράγει 50-60 τόνους σπαράγγι, το οποίο εξάγεται.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν επιβιώνει οικονομικά, γι’ αυτό είναι αποφασισμένος να εγκαταλείψει τις καλλιέργειες, εφόσον δεν δοθεί άμεσα λύση. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος προτείνει «να μην κόβονται τα επιδόματα, ώστε κι εμείς να κόβουμε τα εργόσημα, γιατί το κράτος χάνει τώρα το 10% υπέρ ασφαλιστικών εισφορών από τα χρήματα που δίνουμε. Εμείς αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε φόρο 24%».

Αυτή η ιστορία έχει τραβήξει καιρό και μας έχει μεταφερθεί από πολλούς αγρότες που απασχολούν ουσιαστικά, αλλά όχι και τυπικά, εργάτες γης, αναμένοντας την οριστική επίλυση του ζητήματος.