Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Μ. Βρετανία: Οι αγρότες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια για τις συγκομιδές

28.09.2023
2' διάβασμα
m-vretania-oi-agrotes-dyskolevontai-na-exasfalisoun-ergatika-cheria-gia-tis-sygkomides-302271

Στη Μ. Βρετανία, οι αγρότες αγωνίζονται με κάθε τρόπο για να βρουν διαθέσιμους εποχικούς εργάτες για τη φετινή συγκομιδή. Μερικοί, όπως δηλώνουν στο BBC Wales, προσφέρουν στους πελάτες τους την επιλογή να συλλέξουν οι ίδιοι τα προϊόντα που θέλουν να προμηθευτούν από το χωράφι, σε μια προσπάθεια να μη μείνουν αδιάθετα εξαιτίας των ελλείψεων εργατικών χεριών. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των αγροτών τονίζουν ότι αυτό το άτυπο μοντέλο «take away» δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί στις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις.

Όπως αναφέρει το BBC, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει διαθέσει 15.000 επιπλέον βίζες για εποχικούς εργαζομένους, ανεβάζοντας στις 45.000 τον συνολικό αριθμό των ατόμων που μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα για να βοηθήσουν στις εργασίες συγκομιδής.

Η Tessa Elliot, της οποίας η οικογένεια καλλιεργεί πατάτες κοντά στο χωριό Cresselly στο Πεμπρόκσιρ, αναφέρει ότι υπάρχουν «πολλοί παράγοντες» που συντελούν στα ζητήματα εύρεσης προσωρινού εργατικού δυναμικού, όπως οι επιπτώσεις από το Brexit και την πανδημία COVID-19.

«Παλαιότερα, υπήρχαν άφθονοι εργάτες που έρχονταν από το εξωτερικό για να δουλέψουν σε εποχική εργασία και μετά επέστρεφαν στις εστίες τους για τους χειμερινούς μήνες, όμως όχι πια», επισημαίνει, εξηγώντας ότι ακόμη και με τις επιπλέον βίζες που έχουν εγκριθεί, «εξακολουθούμε να δυσκολευόμαστε πάρα πολύ».

Η γειτονική εκμετάλλευση κολοκύθας και ηλίανθου των Hugh και Rachel Thomas έχει ήδη αποφασίσει να διαφοροποιηθεί, εγκαινιάζοντας δυνατότητες τύπου «επιλέξτε το προϊόν που θέλετε» (Pick-Your-Own) για τους πελάτες, εν μέρει επειδή δεν θέλουν να εξαρτώνται από εξωτερικό εργατικό δυναμικό. «Θέλαμε να είμαστε αυτόνομοι και αυτός είναι ένας λόγος που πήγαμε προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνει ο Hugh.