Μ. Βρετανία: Ανησυχία στους καταναλωτές μετά τις αποκαλύψεις για εκτεταμένη απάτη στον κλάδο του βόειου κρέατος

Την πιθανότητα νοτιοαμερικανικό κρέας να βαπτίζεται βρετανικό και στη συνέχεια να καταλήγει στην εταιρεία λιανικής Booths της Βόρειας Αγγλίας διερευνά τις τελευταίες μέρες η βρετανική Εθνική Μονάδα Εγκλήματος Τροφίμων (NFCU). Με αφορμή τις ανησυχίες που τροφοδότησε σε όλη τη χώρα η αποκάλυψη, η ουαλική οργάνωση για το κόκκινο κρέας Hybu Cig Cymru – Meat Promotion Wales (HCC) έσπευσε να καθησυχάσει τους Ουαλούς καταναλωτές, ξεκαθαρίζοντας ότι το ολοκληρωμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας που υπάρχει εκεί θωρακίζει από τέτοιες απειλές.

Η Booths επιβεβαίωσε ότι συνεργάζεται στενά με την NFCU εδώ και περίπου 18 μήνες, όταν ενημερώθηκε για πρώτη φορά για την πιθανή περίπτωση απάτης στα τρόφιμα. Ωστόσο, η εταιρεία ξεκαθάρισε ότι δεν βρίσκεται η ίδια υπό έρευνα, ενώ επισημαίνει ότι αφαίρεσε όλα τα προϊόντα εσφαλμένης σήμανσης και σταμάτησε αμέσως τις εμπορικές συναλλαγές με τον επίμαχο προμηθευτή.

Σύμφωνα με την HCC, οι επενδύσεις της τελευταίας εικοσαετίας σε ένα «παγκοσμίως ηγετικό σύστημα ιχνηλασιμότητας» εγγυώνται για την αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων στον τομέα του βόειου κρέατος στην Ουαλία, διαβεβαιώνοντας τους καταναλωτές ως προς την προέλευση των τροφίμων τους.

«Το ουαλικό βόειο και αρνίσιο κρέας απολαμβάνουν καθεστώς Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια και υποστηρίζονται από την πιο προηγμένη επιστήμη στην ιχνηλασιμότητα των τροφίμων», εξήγησε η Kirsten Hughes, στέλεχος της HCC.

Σύμφωνα με το υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο, το Ουαλικό Αρνί ΠΓΕ και το Ουαλικό Βόειο ΠΓΕ πρέπει να γεννιούνται και να εκτρέφονται στην Ουαλία. Η HCC επιβλέπει ένα ελεγκτικό σύστημα στις μονάδες μεταποίησης για τη διασφάλιση της αυστηρής συμμόρφωσης με τους κανόνες ΠΓΕ.

Εκτός από την ύπαρξη μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας που εκτείνεται από το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο, η Hughes εξήγησε ότι το σύστημα υποστηρίζεται από δειγματοληπτικούς ελέγχους, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές.