Μ. Βρετανία: Η απώλεια της ΚΑΠ σπέρνει «ανισότητες» στον κτηνοτροφικό πληθυσμό της χώρας

Με την έξοδο από την ΕΕ, οι κτηνοτρόφοι της Μ. Βρετανίας είναι βέβαιο ότι θα πληγούν σοβαρά. Οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι από την επόμενη χρονιά οι επιδοτήσεις της ΚΑΠ θα αποτελέσουν παρελθόν, κάτι που στην περίπτωση της Αγγλίας θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη αναταραχή στη χρηματοδότηση των εκμεταλλεύσεων εδώ και δεκαετίες.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η βρετανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο σύστημα περιβαλλοντικών πληρωμών στη θέση των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ, που όχι μόνο θα περιορίσει τα έσοδα των Άγγλων παραγωγών, αλλά δεδομένου ότι βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ουσιαστικά θα καταστήσει την επόμενη ημέρα μια αναμέτρηση με το άγνωστο. Οι περικοπές χρηματοδότησης θα έχουν ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες για τους Άγγλους κτηνοτρόφους, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων τίθεται σε ευθύ ανταγωνισμό με αυτό των Σκωτσέζων. Όμως, στη Σκωτία, η αποκεντρωμένη διοίκηση σκοπεύει να διατηρήσει τις επιδοτήσεις αμετάβλητες για άλλη μια τριετία.

Οι ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις στοχεύουν στην προστασία των παραγωγών και στη σταθεροποίηση των συχνά άστατων εισοδημάτων τους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύουν όλα τα καθαρά κέρδη της μέσης κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Η παραγωγικότητα των βρετανικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων υστερεί σε σχέση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά οι αγρότες έχουν εξίσου μεγάλη ανάγκη τις επιδοτήσεις λόγω της δυνατότητας παρέμβασης των σούπερ μάρκετ της χώρας στη διαμόρφωση των τιμών των τροφίμων, οδηγώντας τες σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.