Οι νέοι κυβερνητικοί κανονισμοί της Μ. Βρετανίας που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Δεκέμβριο θα μπορούσαν να εμποδίσουν χιλιάδες Βρετανούς παραγωγούς κρέατος να εξάγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προειδοποιεί ο κλάδος.

Η Βρετανική Ένωση Επεξεργαστών Κρέατος (BMPA) δήλωσε ότι η απαίτηση για τις εκμεταλλεύσεις που επιθυμούν να εξάγουν προς την ΕΕ να παρέχουν έγγραφα υπογεγραμμένα από κτηνιάτρους που επιβεβαιώνουν τις επισκέψεις τους στις εκμεταλλεύσεις, και όχι το τρέχον σύστημα δηλώσεων από τους αγρότες, δεν είναι δυνατό να εκπληρωθεί μέχρι την παρέλευση της κυβερνητικής προθεσμίας στις 13 Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε, παρότι οι νέοι κανόνες δεν θα επηρεάσουν τις βρετανικές εκμεταλλεύσεις που καλύπτονται συστήματα πιστοποίησης φιλοπεριβαλλοντικής γεωργίας όπως το «Red tractor», χιλιάδες άλλες εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να έχουν υπογεγραμμένη επίσκεψη κτηνιάτρου πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Η BMPA εκτιμά ότι οι νέοι κανόνες, οι οποίοι -όπως είπε- δεν έχουν απαιτηθεί από την ΕΕ, θα χρειαστούν πάνω από έναν χρόνο για να εφαρμοστούν, εν μέρει λόγω της έλλειψης κτηνιάτρων. Σημειώνει δε ότι το 72% όλων των εξαγωγών κρέατος του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ως προορισμό την ΕΕ.

www.euractiv.com