Η αγορά αβγών του Ηνωμένου Βασιλείου λυγίζει υπό την πίεση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, καθώς ο κλάδος μάχεται εκ νέου ενάντια σε ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα της γρίπης των πτηνών. Μέσα σε αυτήν τη συγκυρία, τα σούπερ μάρκετ αναγκάζονται να περιορίσουν τη διάθεση των βρετανικών αβγών, ρίχνοντας κλεφτές ματιές προς την ΕΕ, προκειμένου να καλυφθεί το κενό της αγοράς.

Οι ελλείψεις αβγών στα ράφια της λιανικής οφείλονται στην υποχρεωτική θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων ορνίθων λόγω της γρίπης των πτηνών, χωρίς να είναι ακόμη σαφές τι θα επιφυλάξει το μέλλον. «Πολλοί αβγοπαραγωγοί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να σταματήσουν την παραγωγή αντί να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να χάνουν χρήματα για κάθε αβγό που παράγουν», δήλωσε στη EURACTIV το Βρετανικό Συμβούλιο Βιομηχανίας Αβγών.

Οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό έχουν οδηγήσει ορισμένους Βρετανούς λιανοπωλητές να αποτανθούν στην ΕΕ για να αντισταθμίσουν την έλλειψη, προκαλώντας την οργή των αγροτών του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση τους υπονομεύει.

Πιο συγκεκριμένα, η Βρετανική Ένωση Παραγωγών Αβγών Ελευθέρας Βοσκής (BFREPA) εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας επείγουσα συνάντηση με το βρετανικό σούπερ μάρκετ Sainsbury’s, καθώς η εταιρεία λιανικής επιβεβαίωσε ότι στοκάρει αβγά που εισάγονται από την Ιταλία. «Το να βλέπεις ιταλικά αβγά στα ράφια είναι ένα εγερτήριο σάλπισμα για όλους τους λιανοπωλητές ότι δεν μπορούν να περιμένουν από τους αγρότες να εργάζονται χωρίς κανένα αντίκρισμα», δήλωσε ο Robert Gooch, διευθύνων σύμβουλος της BFREPA, καταδικάζοντας το γεγονός ότι η μέση τιμή της ντουζίνας αβγών έχει αυξηθεί κατά 0,58 ευρώ στα σούπερ μάρκετ, τη στιγμή που ορισμένοι αγρότες έχουν δει αύξηση μόλις 0,12 ευρώ.

www.euractiv.com