Μ. Βρετανία: Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022

Στα υψηλότερα επίπεδα που είχε βρεθεί από το 1992 σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 2021 στη Μ. Βρετανία, λόγω των υψηλών τιμών των τροφίμων και του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με το Βρετανικό Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS).

Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων ανάγεται σε όλο και πιο ανησυχητικό ζήτημα για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, τους παραγωγούς τροφίμων και τους λιανοπωλητές, με τα δεδομένα τιμολόγησης της IHS Markit να δείχνουν ότι οι αυξητικές τάσεις που σημειώθηκαν το 2021 στα προϊόντα αγροδιατροφής θα συνεχιστούν και το 2022.

Πράγματι, οι αγορές φρέσκων φρούτων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ήδη καταγράψει σημαντικές αυξήσεις τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021. Η μέση τιμή χονδρικής για τα αχλάδια της ποικιλίας Conference αυξήθηκε κατά 42,4% σε 1,21 στερλίνες/κιλό τον Ιανουάριο, ενώ οι μέσες τιμές των εισαγόμενων μπανανών αυξήθηκαν από μήνα σε μήνα κατά 43,9% σε 0,82 στερλίνες/κιλό.

Στο μεταξύ, και οι τρεις κύριες ποικιλίες μήλων κατέγραψαν αυξήσεις τον Ιανουάριο. Η πιο μετριοπαθής άνοδος σημειώθηκε στα μήλα Gala, που αυξήθηκαν κατά 7,7% μηνιαίως σε μια μέση τιμή Ιανουαρίου της τάξης των 1,01 στερλινών/κιλό. Ωστόσο, πιο δραστικές αυξήσεις καταγράφηκαν στις ποικιλίες Bramley και τις ποικιλίες επιδόρπιου, με μηνιαία άνοδο 20,7% και 71,9% αντίστοιχα.

Οι βρετανικές αγορές νωπών προϊόντων αντιμετωπίζουν μια τέλεια καταιγίδα. Τα εισαγόμενα προϊόντα φτάνουν στα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου σε υψηλότερες τιμές λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας και μεταφοράς. Επιπλέον, οι πιο πρόσφατες εγχώριες σοδειές παρεμποδίστηκαν από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, καθώς τις πολιτικές COVID-19 που επιδείνωσαν το ζήτημα της έλλειψης εποχικού εργατικού δυναμικού λόγω Brexit.

Θεωρείται απίθανο να υπάρξει εκτόνωση του φαινομένου για τα φρέσκα φρούτα μέσα στο 2022, με πολλούς Βρετανούς αγρότες να αναφέρουν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου ότι θα μειώσουν τη φύτευση φρέσκων φρούτων και λαχανικών ως απάντηση στην κλίμακα της απώλειας που αντιμετώπισαν κατά την περσινή σεζόν.