Μ. Βρετανία: Στα «σκαριά» αγροτικές κινητοποιήσεις ενάντια στις αμφιλεγόμενες αμερικανικές εισαγωγές τροφίμων

Αναβρασμό στις τάξεις της βρετανικής κοινής γνώμης και των αγροτών έχουν προκαλέσει οι τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό τοπίο, οι οποίες φέρνουν το Ηνωμένο Βασίλειο μπροστά στην προοπτική καθιέρωσης εισαγωγών δυνητικά επικίνδυνων και κατώτερης ποιότητας τροφίμων από τις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν ήδη υπογράψει το κείμενο της Εθνικής Ένωσης Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας (NFU), η οποία ζητά τα αμφιλεγόμενα τρόφιμα να μείνουν μακριά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ σε συνέχεια αυτής της κίνησης οι αγρότες είναι έτοιμοι να προβούν σε κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο νέας καμπάνιας διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκστρατείας «Save British Farming», η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «ξεπουλά τους Βρετανούς αγρότες» με ένα νομοσχέδιο που αθετεί πολλές από τις υποσχέσεις της εκστρατείας υπέρ του Brexit, καθώς και του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. «Τον Ιούλιο θέλουν να εγκρίνουν ένα αγροτικό νομοσχέδιο που θα άρει τα βρετανικά πρότυπα για την ευζωία των ζώων και το περιβάλλον στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, θα πλημμυρίσει την αγορά με φθηνά, χαμηλής ποιότητας τρόφιμα και θα καταστρέψει τον αγροτικό τομέα της χώρας. Μαζί μπορούμε να σώσουμε τη Μ. Βρετανία από το χλωριωμένο κοτόπουλο και το βόειο κρέας με ορμόνες», τονίζει η ομάδα που ηγείται της καμπάνιας.

Οι Βρετανοί αγρότες θα βρεθούν με τα τρακτέρ τους στο Λονδίνο στις 8 Ιουλίου, πραγματοποιώντας κινητοποίηση ενάντια στις εμπορικές συμφωνίες «που υπονομεύουν τα πρότυπα διατροφής ή υποβαθμίζουν τους Βρετανούς αγρότες».