Μ. Βρετανία: Συνεχίζεται η ανοδική τάση των μεγάλων χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων

Όσο κι αν πολλοί θα ήθελαν να ισχύει το αντίθετο, ο πρωτογενής τομέας της Μεγάλης Βρετανίας συγκλίνει ολοένα και περισσότερο προς το αμερικανικό αγροτικό μοντέλο. Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων βιομηχανικής εκτροφής συνεχίζει να αυξάνεται, με σχεδόν 2.000 να βρίσκονται πλέον σε λειτουργία στη βρετανική επικράτεια.

Σύμφωνα με τη Guardian και το Γραφείο Διερευνητικής Δημοσιογραφίας, ο αριθμός των εγκεκριμένων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντατικής μορφής στην Αγγλία αυξήθηκε κατά 7% από το 2017 μέχρι το 2020, φθάνοντας σε 1.313 τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Από αυτές, οι 1.092 είναι πτηνοτροφικές και οι 221 είναι μονάδες χοιροτροφίας, από 1.016 και 210 αντίστοιχα το 2017.

Η υψηλότερη άνοδος σημειώθηκε στην Ουαλία, όπου οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βιομηχανικής κλίμακας αυξήθηκαν κατά 21% από το 2017, ενώ η Σκοτία κατέγραψε άνοδο 10%. Αντιθέτως, τα στοιχεία της Βόρειας Ιρλανδίας δεν έχουν δείξει καμία αύξηση. Στην πτηνοτροφία, οι εκμεταλλεύσεις που χαρακτηρίζονται ως «εντατικής μορφής» έχουν την ικανότητα να φιλοξενούν τουλάχιστον 40.000 πουλερικά, ενώ οι χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις διαθέτουν τουλάχιστον 2.000 χοίρους που εκτρέφονται για κρέας ή 750 χοιρομητέρες αναπαραγωγής.

Η ανοδική τάση τη απορρέει τόσο από την πίεση των σούπερ μάρκετ ώστε να διατηρηθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα όσο και από τη ζήτηση των καταναλωτών για φθηνό κρέας. Όπως καταγγέλλουν φιλοζωικές οργανώσεις, πλέον το 70% των ζώων εκτροφής του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ζώα ετησίως, φυλάσσονται σε εσωτερικές μονάδες εντατικής εκτροφής. Ο Philip Lymbery, επικεφαλής της διεθνούς οργάνωσης Compassion in World Farming (CIWF), αποκαλεί αυτή τη συνθήκη «τη μεγαλύτερη αιτία της βάναυσης μεταχείρισης των ζώων στη Μεγάλη Βρετανία σήμερα».