Μ. Βρετανία: Τέλος εποχής για το «πρασίνισμα» των άμεσων ενισχύσεων

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «διαζυγίου» με μία από τις βασικές πτυχές της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ ανακοίνωσαν οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβεβαιώνοντας την άρση των αγροπεριβαλλοντικών απαιτήσεων της ΚΑΠ στην Αγγλία ως μέρος των σχεδίων μετάβασης σε ένα νέο σύστημα αγροτικών επιδοτήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στις 27 Ιουλίου, το βρετανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) ανακοίνωσε ότι από το 2021 οι αγρότες στην Αγγλία δεν θα χρειάζεται να συμμορφώνονται με τους όρους του «πρασινίσματος» της ΚΑΠ για να λαμβάνουν τις άμεσες ενισχύσεις.

Όπως υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Τζορτζ Γιούστις, οι αγροπεριβαλλοντικές απαιτήσεις της ΕΕ είχαν «ιστορικά μικρό αντίκρισμα» για το περιβάλλον. «Πιστεύουμε ότι οι αγρότες θα επωφεληθούν από τη μειωμένη γραφειοκρατική επιβάρυνση το επόμενο έτος, καθώς ξεκινάμε την πορεία προς ένα νέο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης της γης, το οποίο θα προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη για το περιβάλλον», επεσήμανε ο κ. Γιούστις.

Το DEFRA ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή δεν θα επηρεάσει το συνολικό ύψος των ενισχύσεων που λαμβάνουν οι αγρότες, καθώς τα χρήματα θα προστεθούν στα δικαιώματά τους βάσει του Σχεδίου Βασικών Πληρωμών (BPS). Υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις από το «πρασίνισμα» αντιπροσωπεύουν συνήθως το 30% των άμεσων ενισχύσεων που λαμβάνουν οι αγρότες.

Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε ότι οι άμεσες πληρωμές θα καταργηθούν σταδιακά, μέσα σε μια επταετή μεταβατική περίοδο από το 2021 έως το 2028. Από το 2021 θα υπάρξουν περικοπές 5% στις πρώτες 30.000 λίρες από το Σχέδιο Βασικών Πληρωμών (BPS) μέχρι 25%, όταν το ποσό υπερβαίνει τις 150.000 λίρες, χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια.

Αντ’ αυτού, το νέο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης της γης (ELM), που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη του 2024, θα εισαγάγει νέους τρόπους για να επιβραβεύσει τους αγρότες για την επίτευξη καλύτερων περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων όπως η φύτευση δέντρων ή φρακτών από θάμνους, η διατήρηση οικότοπων για την άγρια φύση και τα υψηλότερα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων.

Η Εθνική Ένωση Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας (NFU) χαιρέτισε τη σαφήνεια σχετικά με την κατάργηση των κανόνων του «πρασινίσματος», επισημαίνοντας ότι οι αγρότες μπορούν τώρα να προγραμματίσουν τις συγκομιδές τους το 2021 «με σιγουριά».