Μ. Σχοινάς: Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης “πατώντας” στο ανθρώπινο δυναμικό της

...και μαθαίνοντας από τα λάθη της

Η Ελλάδα μπορεί όχι μόνον να συμβάλει αλλά να ηγηθεί στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης “πατώντας” πρωτίστως στο ανθρώπινο δυναμικό της, αλλάζοντας νοοτροπία, συνεχίζοντας τις δομικές μεταρρυθμίσεις και βάζοντας μπροστά τις προτεραιότητες της νέας οικονομίας, προκειμένου να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς που ήταν κεντρικός ομιλητής κατά την έναρξη των εργασιών της τρίτης ημέρας του digital economy forum 2020 «Χτίζοντας την ψηφιακή Ελλάδα».

Ο κ. Σχοινάς μίλησε για το χαμένο δυναμικό που ξενιτεύτηκε τα χρόνια της κρίσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί να τους φέρει πίσω. Ανέφερε δε ως παραδείγματα «τις σημαντικές νέες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα», το cloud της Microsoft, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Φολκσβάγκεν, τη Pfizer, τη Cisco. Αυτό αποτελεί, τόνισε, «μια απόδειξη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στον διεθνή επενδυτικό χάρτη».

Ο κ. Σχοινάς μίλησε με θερμά λόγια για «τη βίβλο του ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκεται σε διαβούλευση και αντανακλά τις φιλοδοξίες και την ετοιμότητα της Ελλάδας να διαδραματίσει δυναμικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια»

Αναγνώρισε επίσης «τη σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για την αναβάθμιση του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την κυβερνοασφάλεια, μέσω της εθνικής στρατηγικής 2020-2025».

Δίνοντας το πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών για την ψηφιακή μετάβαση, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «σχεδιάζουμε ένα πρότυπο αμιγώς ευρωπαϊκό που θα αντανακλά τις ευρωπαϊκές αξίες θα εξυπηρετεί τη λειτουργία της αγοράς αλλά θα σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και θα συμβάλει σε μια κλιματικά βιώσιμη οικονομία που είναι ο άλλος μεγάλος στόχος αυτής της δεκαετίας».

Αυτή η μετάβαση προσέθεσε «αναδεικνύει εκτός από την πληθώρα ευκαιριών και την ανάγκη να αποκτήσει η ΕΕ στρατηγική αυτονομία σε κρίσιμους τομείς».

Θέλουμε, είπε, η Ευρώπη να βρίσκεται στην αιχμή της έρευνας και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Για τον σκοπό αυτό επιδιώκουμε σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη να κινητοποιήσουμε 20 δισ. δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων για την Τεχνητή Νοημοσύνη κάθε χρόνο. Αλλά θέλουμε, προσέθεσε, να είμαστε οι πρώτοι που θα εισαγάγουμε και ένα νομικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη που θα σέβεται τον άνθρωπο και «θα καθιστά σαφές ότι οι αλγόριρθμοι που θα καθορίζουν το μέλλον μας μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν θα είναι στα χέρια των μηχανικών αλλά στα χέρια της κοινωνίας, ότι η ανάπτυξή της θα είναι ανθρωποκεντρική στην Ευρώπη».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στο πακέτο των νομοθετικών προτάσεων που υιοθέτησε χτες η Επιτροπή «με ισορροπημένους όρους για τις ψηφιακές αγορές και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Αυτό το πακέτο «εισάγει μια νέα σειρά κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο εναρμονισμένων προσεκτικά με βάση το μέγεθος και τον αντίκτυπο των εν λόγω υπηρεσιών -για την αφαίρεση παράνομων αγαθών, υπηρεσιών περιεχομένου από το διαδίκτυο- όπως και μέτρα διαφάνειας ως προς την ηλεκτρονική διαφήμιση και τους αλγορίθμους για προτεινόμενο περιεχόμενο στους χρήστες».

Το δεύτερο κομμάτι του πακέτου αφορά τις ψηφιακές αγορές προωθεί τον υγιή ανταγωνισμό και δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες ίσου ανταγωνισμού για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων.

«Θέλουμε κανόνες για τις ιδιαίτερα μεγάλες πλατφόρμες που ντε φάκτο λειτουργούν ως ψηφιακοί ρυθμιστές της πρόσβασης στην ενιαία αγορά», είπε για το θέμα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Σχοινάς στην ψηφιακή ασφάλεια -θέμα που όπως τόνισε είναι ο ίδιος άμεσα υπεύθυνος- για το πλαίσιο της οποίας «καταθέσαμε προτάσεις πριν λίγες ώρες».

Δίνοντας το μέγεθος το θέματος είπε ότι η ψηφιακή ασφάλεια «εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια για ευρωπαϊκή ένωση ασφάλειας και είναι αναγκαία ασπίδα προστασίας των χρηστών που κινούνται στο ψηφιακό οικοσύστημα».

Στόχος μας, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, είναι να ενισχύσουμε μέσω των νομοθετικών προτάσεων μας «την ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριών (οδηγία NIS) και να αναβαθμίσουμε την προστασία των κρίσιμων υποδομών. «Η εποχή της αθωότητας για την Ευρώπη τελείωσε, ξέρουμε ότι είμαστε στόχος και πολλοί θέλουν να αποτύχει το ευρωπαϊκό εγχείρημα της ολοκλήρωσης έχουμε εχθρούς, κράτη ή ιδιώτες που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την ΕΕ και να εκμεταλλευτούν τα ευάλωτα σημεία αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν γιατί με τη σημερινή μας πρωτοβουλία χτίζουμε τις άμυνες για την Ευρώπη που μας επιτρέπουν να αντισταθούμε αποτελεσματικά», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό «αναγνώρισε τη σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για την αναβάθμιση του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την κυβερνοασφάλεια μέσω της εθνικής στρατηγικής 2020-2025».

Αναφερόμενος στις «στρατηγικές επενδύσεις για την ψηφιακή οικονομία», τόνισε ότι «έχουμε την πολυτέλεια μετά την απόφαση του Ιουλίου να έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης με σημαντικούς πόρους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και δίπλα έχουμε το ΕΣΠΑ, δύο “τσέπες” που αγγίζουν τα 2 τρισ. για τα επόμενα χρόνια».

«Πρόκειται για ιστορική ευκαιρία για την πατρίδα, πόροι που ποτέ δεν είχαμε στα 40 χρόνια της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας. Αλλά έχουμε και πολλές ευθύνες, και αυτή τη στροφή προς τη νέα οικονομία, πρέπει να τη στηρίξουμε με αλλαγή νοοτροπίας, με βαθιές μεταρρυθμίσεις και άλματα όπως η ευρυζωνική κάλυψη όπου η χώρα μας δεν έχει τις αναγκαίες επιδόσεις και με τις κατάλληλες δεξιότητες οι οποίες λείπουν από το 42% των Ελλήνων» σημείωσε.

Έκανε ειδική μνεία στην ψηφιακή εκπαίδευση λέγοντας ότι «θέλουμε η χρήση της ψηφιακής διδασκαλίας να καλύπτει όλη την Ελλάδα χωρίς ανισότητες, να γίνει μια κανονικότητα και όχι μόνον σε συνθήκες κρίσης».

Ο κ. Σχοινάς μιλώντας για τις επενδύσεις που είναι αναγκαίες για να πετύχουμε την ψηφιακή “επανάσταση” στην Ευρώπη, υπογράμμισε τον παράγοντα ανθρώπινο δυναμικό. «Πρέπει να επενδύσουμε πρωτίστως σε ανθρώπους. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι βασική συνιστώσα και πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα μπορεί και να ηγηθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό “πατώντας” σ’ αυτό το δυναμικό, ένα τμήμα του οποίου χάσαμε στα χρόνια της κρίσης αλλά η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί να τους φέρει πίσω», σημείωσε και έφερε ως παραδείγματα τις σημαντικές νέες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, το cloud της Microsoft, τα ηλεκτρικά της Φολκσβάγκεν, τη Pfizer, τη Cisco. «Αυτό αποτελεί και μια απόδειξη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στον διεθνή επενδυτικό χάρτη», τόνισε.

Στα πλεονεκτήματα της χώρας μας συμπεριέλαβε και το γεγονός «ότι το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει πλέον τον ψηφιακό μετασχηματισμό όχι ως μια εκκρεμότητα αλλά ως αναγκαιότητα και ευκαιρία».

Παρέμεινε στην ανάγκη «να φέρουμε πίσω τους ανθρώπους που φύγανε» και προσέθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να “πατήσει” και σε ευρωπαϊκές συμμαχίες και να επωφεληθεί από τις ευρωπαϊκές δράσεις που σχεδιάζονται κυρίως για τα βιομηχανικά δεδομένα και το cloud. «Πρέπει να ασχοληθούμε πιο εντατικά μια μια επανάσταση δεξιοτήτων» είπε.

Τέλος, προειδοποίησε ότι μαζί με τους πόρους που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης, αυξάνονται και οι ευθύνες και οι κίνδυνοι. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είναι επιλέξιμο και για πού. Θα ήταν λάθος η λογική του ΕΣΠΑ να περάσει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ταμείο έχει κέντρο βάρους τη νέα οικονομία» επισήμανε. Συνέστησε δε «να συνεχιστούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις ταυτόχρονα με τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης» και «να μάθουμε από τη χαμένη δεκαετία 2000-2009».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ