Η μαφία τριπλασιάζει την τιμή των σταφυλιών στην Ιταλία – Εξαρθρώθηκε δίκτυο που εκβίαζε τους αμπελουργούς

Οι Carabinieri της Σικελίας εξάρθρωσαν δίκτυο μαφίας που εκβίαζε τους αμπελουργούς, επιτρέποντας στους νονούς να κερδίσουν ποσοστά από πωλήσεις. Το αγροτικό σωματείο Coldiretti διαμαρτύρεται για τις πολλαπλές δραστηριότητες του υποκόσμου που θα απέφερε περισσότερα από 24,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μπορεί το κοινό να αγαπά τον μαφιόζικο κινηματογράφο, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερο λαμπερή για τους αγρότες στη Σικελία και νότια της ιταλικής χερσονήσου. Την περασμένη εβδομάδα, η επιχείρηση «Condor» που διεξήχθη από ανακριτές της επαρχίας του Agrigento και διάφορες οργανώσεις που μάχονται κατά του οργανωμένου εγκλήματος, κατέστησαν δυνατή τη σύλληψη δώδεκα ατόμων που ήταν ύποπτα για συμμετοχή σε παράνομες συναλλαγές σταφυλιών.

Τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής

Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, το παράνομο δίκτυο θα είχε εισπράξει ένα σεντ ανά κιλό σταφυλιών που μεταφέρονται, μέσω μιας μονάδας ζύγισης στην Camastra στην επαρχία Agrigento. Η οργάνωση υπεράσπισης καταναλωτών Codacons Sicilia και η ένωση κατά της μαφίας «Πολίτες χωρίς φόβο ενάντια σε όλες τις μαφίες» κατήγγειλαν τον στραγγαλισμό της μαφίας στην πώληση σταφυλιών εδώ και χρόνια, εκτιμώντας ότι αυτή η εγκληματική δραστηριότητα έχει υπονομεύσει τόσο τους αμπελουργούς όσο και τους καταναλωτές, που αναγκάζονται να πληρώσουν υψηλότερες τιμές χωρίς να το γνωρίζουν.

«Τα σταφύλια πληρώνονται ελλιπώς στους αγρότες σε επίπεδα που δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής», διαμαρτυρήθηκε η αγροτική ένωση Coldiretti. «Παρόλα αυτά, η διείσδυση του υπόκοσμου τριπλασιάζει την τιμή των σταφυλιών… πνίγει έντιμους επιχειρηματίες και καταστρέφει τον ανταγωνισμό και την ελεύθερη αγορά».

Η La Coldiretti πιστεύει ότι η Cosa Nostra εκμεταλλεύτηκε την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία και την ουκρανική σύγκρουση και έθεσε σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών λόγω του ελέγχου της σε μεγάλα τμήματα του αγροδιατροφικού τομέα.

Επικαλούμενη τη συμμετοχή σε κλοπές αγροτικού εξοπλισμού και μέσων, εκβιασμούς, απάτη κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και τον έλεγχο ολόκληρων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και εστιατορίων, η Coldiretti ισχυρίζεται ότι αυτή η εγκληματική δραστηριότητα θα αποφέρει περισσότερα από 24,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου Agromafie.

Πηγή: keosoe.gr