Μάγδα Τσολάκη: Επαγγελματική ενασχόληση σε αμπελουργία και οινολογία μέσω της πρακτικής εξάσκησης

Γνωρίζοντας ότι η αμπελουργία και η οινολογία είναι το επάγγελμα που της ταιριάζει, η 26χρονη Μάγδα Τσολάκη από τη Θεσσαλονίκη αναζήτησε τον δρόμο που θα τη βοηθούσε να κάνει πράξη την επιλογή της.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο ΤΕΙ της Φλώρινας με ειδικότητα τεχνολόγος-γεωπόνος, αποφάσισε να φοιτήσει στο ΙΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και την ειδικότητα αμπελουργίας-οινολογίας.

Η απόφασή της βασίστηκε στο γεγονός ότι η ίδια ήθελε να εκπαιδευτεί σε πρακτικό επίπεδο, αλλά και να έχει μία άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, είτε στην Ελλάδα είτε το εξωτερικό.

«Κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη και παρά το γεγονός ότι η οικογένειά μου δεν έχει κάποια σχέση με τον αγροτικό τομέα, μου άρεσε από μικρή ηλικία το αντικείμενο της γεωπονίας, γι’ αυτό και αποφάσισα να το ακολουθήσω. Την περίοδο της καραντίνας, και θέλοντας να συνεχίσω τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο, αναζήτησα τις επιλογές που είχα τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ανακάλυψα ότι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή προσφέρει την ειδικότητα της αμπελουργίας-οινολογίας σε συνδυασμό με πρακτική άσκηση, αλλά και την ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό», αναφέρει στην «ΥΧ» η Μάγδα.

Με μαθήματα όπως η αμπελουργία, η οινολογία, η φυτική παραγωγή και ο οργανοληπτικός έλεγχος των κρασιών, η 26χρονη φοιτήτρια παρακολουθεί τον πρώτο χρόνο σπουδών στο ΙΙΕΚ και επισημαίνει ότι «μετά τα δύο χρόνια φοίτησης, θα ακολουθήσει και η πρακτική άσκηση είτε σε κάποιο οινοποιείο της περιοχής είτε στις εγκαταστάσεις της ίδιας της σχολής.

Ένα από τα πλεονεκτήματα είναι ότι λόγω της καλής διασύνδεσης της σχολής με τα οινοποιεία έχει κανείς αρκετές πιθανότητες να βγει κατευθείαν στην αγορά εργασίας και να ασχοληθεί με το αντικείμενο των σπουδών του.

Επίσης, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ανοίγει την πόρτα του εξωτερικού και της εύρεσης θέσεων εργασίας εκεί. Μία ευκαιρία που θα με ενδιέφερε πολύ», καταλήγει η Μάγδα.