Κάνει πίσω ο Μακρόν για το θέμα της γλυφοσάτης

«Η απότομη απαγόρευση της γλυφοσάτης θα σκοτώσει τη γεωργία μας»

Την αβεβαιότητά του για το κατά πόσο ο αγροτικός τομέας της Γαλλίας θα μπορέσει να θέσει τέρμα στη χρήση της γλυφοσάτης μέσα στην προσεχή τριετία εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι ο πρωτογενής τομέας της χώρας θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες για να επιβιώσει οικονομικά από μια τέτοια μετάβαση.

Έχοντας προηγουμένως δεσμευτεί να απαγορεύσει τη χρήση της αμφιλεγόμενης δραστικής ουσίας στη Γαλλία μέχρι το 2021, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, ο Μακρόν είχε εγείρει την κατακραυγή μιας μεγάλης μερίδας του αγροτικού κόσμου στη Γαλλία. Για τους αγρότες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη γλυφοσάτη, τα τρία χρόνια θεωρούνται πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να βρεθούν οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Ερωτηθείς πριν από μερικές ημέρες, ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε ότι έχει υπαναχωρήσει από την αρχική του θέση, δηλώνοντας ότι πλέον δεν είναι σαφές εάν η χρήση της δραστικής ουσίας είναι δυνατόν να εξαλειφθεί. «Ξέρω ότι υπάρχουν μερικοί που θα ήθελαν να απαγορεύσουμε τα πάντα μέσα σε μια νύχτα. Σας πληροφορώ όμως ότι αυτό δεν είναι εφικτό και θα σκοτώσει τη γεωργία μας. Ακόμη και σε τρία χρόνια, δεν είναι 100% σίγουρο ότι θα έχουμε φτάσει εκεί».

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων για τη μείωση της χρήσης της δραστικής «ζιζανιοκτόνου» ουσίας. «Θα βοηθήσουμε αυτούς που κάνουν τη μετάβαση. Υπάρχουν και μερικοί που δεν θέλουν να προχωρήσουν καθόλου [σε εναλλακτικές μεθόδους], ωστόσο έχουμε κατορθώσει να παρακινήσουμε πολλούς», ανέφερε.