Μανταρίνι: Ξεκίνησαν τα Nova με καλύτερες προοπτικές

των Μελίνας Ζιάγκου και Γιώργου Αργυρίου

Στα Nova στρέφονται οι ελπίδες των παραγωγών και των εξαγωγέων για ανάκαμψη της ζήτησης και των τιμών στα μανταρινοειδή, με την Κλημεντίνη να αφήνει πικρή γεύση, με υψηλό ποσοστό μικροκαρπίας που συμπαρέσυρε εν πολλοίς και τους καλούς καρπούς σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα τιμών, ενώ και οι παραγγελίες δεν ανταποκρίθηκαν στις αρχικές φιλόδοξες προσδοκίες για τη σεζόν. Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται ιδιαίτερα προβληματική για τους παραγωγούς στην Αργολίδα, αφού, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις που υπήρχαν, η ζήτηση και οι τιμές τούς διέψευσαν.

Παράλληλα με τα προβλήματα της αγοράς, τις τελευταίες μέρες, λόγω των βροχοπτώσεων, έκαναν την εμφάνισή τους προβλήματα που έχουν σχέση και με την όψη των μανταρινιών. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου, Θωμάς Φάκλαρης, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, μας είπε χαρακτηριστικά: «Η χρονιά δεν είναι καλή. Λόγω των βροχοπτώσεων εμφανίστηκε η κηλίδα ύδατος ή αλλιώς η μονίλια, όπως λέγεται από τους παραγωγούς, και έτσι έχουμε ένα επιπλέον ποιοτικό πρόβλημα.

Αυτήν τη στιγμή, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε την έκταση της ζημιάς, αλλά σίγουρα υπάρχει πρόβλημα. Οι εξαγωγές σταμάτησαν και έχουν μείνει πλέον οι ενδιαφερόμενοι για την εσωτερική». Παρηγοριά φαίνεται όμως να αποτελεί το ξεκίνημα που έχουν τα Nova, αφού, όπως αναφέρει ο ίδιος, «ξεκίνησαν καλά με 35 λεπτά και ελπίζουμε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα από τις βροχές, ώστε να περπατήσουν στην αγορά με ηρεμία. Τα Nova λογικά θα πάνε καλά, αφού έμειναν πίσω οι Κλημεντίνες, η τιμή των οποίων είναι επίσης 35 λεπτά».

Από την περιοχή της Ασίνης, ο παραγωγός Βασίλης Λαλιάτσης μας είπε: «Έχουμε ήδη πρόβλημα από τις βροχοπτώσεις και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, αφού ήδη παρατηρούμε ζημιές από την υδαρή κηλίδα. Περιμένουμε τις επόμενες μέρες να δούμε την έκταση της ζημιάς». Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, ο Βασίλης Λαλιάτσης δήλωσε ότι «η τελευταία τιμή της Κλημεντίνης ήταν από 34 μέχρι 38 λεπτά το κιλό, αλλά πλέον έχει σταματήσει η κίνηση. Τα Nova ξεκίνησαν στα 36 λεπτά, αλλά είναι νωρίς ακόμα και περιμένουμε να ανέβουν τις επόμενες μέρες».

Στο Μεσολόγγι, με μικρότερο ποσοστό ψιλοκαρπίας από ό,τι στην Αργολίδα, τελειώνουν τις Κλημεντίνες, δίνοντας τη σκυτάλη σιγά-σιγά στα Nova. Αυτές τις μέρες, η Κλημεντίνη φορτώνεται με 20-22 λεπτά το κιλό καθαρά στον παραγωγό, ενώ ήδη κόβονται Nova στα 30-32 λεπτά το κιλό, μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσολογγίου, Κωνσταντίνος Υφαντής, ο οποίος επεσήμανε ότι και στην Αιτωλοακαρνανία οι παραγωγοί προσδοκούν ότι τα Nova θα έχουν καλύτερη εμπορία και τιμές.

Τέλος, στη Θεσπρωτία, όπου έχει συγκομιστεί περίπου το 50% της παραγωγής μέχρι τώρα, τις τελευταίες πέντε ημέρες οι έμποροι πληρώνουν δύο λεπτά παραπάνω από το προηγούμενο διάστημα και έτσι η τιμή της Κλημεντίνης ανέβηκε στα 26 λεπτά το κιλό, ενώ ξεκίνησαν τα Nova στα 30-32 λεπτά το κιλό.