Μανταρίνι: Προσφορά που υπερβαίνει τη ζήτηση καταγράφουν αγορές της Κεντρικής Ευρώπης

Χωρίς διεύρυνση των ποικιλιών συνεχίζει η ελληνική παραγωγή

Με το Νότιο Ημισφαίριο να προβλέπει καλές σοδειές, το Περού και η Ουρουγουάη προσδοκούν ανάκαμψη από πέρυσι, ενώ η Νότια Αφρική αναμένει ακόμη μία χρονιά με αύξηση όγκου, λόγω των νέων δέντρων που μπαίνουν στην παραγωγή. Οι συγκομιδές του αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα Μαρτίου, ενώ στις αγορές τώρα βρίσκεται η παραγωγή του Μαρόκου. Το Βόρειο Ημισφαίριο διανύει ήδη το δεύτερο μισό της φετινής περιόδου με αρκετά κράτη να πλησιάζουν στο τέλος της, όπως επισημαίνει γνωστή ολλανδική ιστοσελίδα, συνοψίζοντας την εικόνα της διεθνούς αγοράς μανταρινιού.

Πρώιμη λήξη, έως και 20 μέρες νωρίτερα από το προβλεπόμενο, αναφέρεται για τη φετινή σεζόν στην Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει περιορισμό των εκτάσεων κατά την τελευταία τριετία στις Κλημεντίνες. Στις όψιμες ποικιλίες μανταρινιών, που βρίσκονται στη συγκομιδή ήδη από τα τέλη Γενάρη, αναφέρονται μικρότερα μεγέθη καρπών, χωρίς ο καιρός να έχει επιδράσει στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των φρούτων.

Καλή η ζήτηση για το προϊόν της Ελλάδας

Παραμένοντας στον Ευρωπαϊκό Νότο, καλή ζήτηση καταγράφεται για τα ελληνικά μανταρίνια, χωρίς όμως να έχει ακόμη εμπλουτιστεί η παραγωγική εικόνα της ως προς την ποικιλιακή διαφοροποίηση που εμφανίζουν άλλοι παίκτες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Η ελληνική παραγωγή περιορίζεται στις ποικιλίες Clemenule, Nova, Ortanique και Page. Φέτος, η εγχώρια παραγωγή μανταρινιών υπολογίζεται στα περσινά επίπεδα, με καλά ποιοτικά μεγέθη σε γενικές γραμμές. Ωστόσο, οι τιμές των Νova φέτος δέχονται πιέσεις, καθώς οι Clemenules βρίσκουν μεγαλύτερη απήχηση στους καταναλωτές.

Η ισπανική παραγωγή βρίσκεται στις αγορές, διανύοντας επίσης το δεύτερο μισό της και εντοπίζοντας σημαντικά χαμηλότερες τιμές για τις όψιμες υβριδικές ποικιλίες. Τα Ortanique, για παράδειγμα, εμπορεύονται στα 0,24 ευρώ/κιλό, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών της αγοράς της Βαλένθια, χαμηλότερα κατά 26,5% από τη μέση τιμή που δίνονταν πέρυσι τον Φεβρουάριο. Αντίστοιχα, φθηνότερα κατά 29,7% από πέρυσι καταγράφονται τα Orri, ενώ μεγαλύτερη μείωση, κατά 48,9% από πέρυσι, καταγράφηκε στα μέσα περίπου του Φεβρουαρίου για τα Tango και Nadorcott. Η καλή παραγωγή, αλλά και εμπορία, που επεκτάθηκε έως και αργά τον Ιανουάριο για τις Clemenules και Clemenvillas, δικαιολογούν αυτή την τρέχουσα πίεση στις τιμές των όψιμων, η οποία βέβαια αποδίδεται και στις πιέσεις που ασκεί η προμήθεια προϊόντος από Αίγυπτο και Μαρόκο, χώρες που προσφέρουν προϊόν στις ευρωπαϊκές αγορές σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Παράλληλα, ο βροχερός καιρός στα νότια της Ιβηρικής, καθώς και οι απεργιακές κινητοποιήσεις εντός των ισπανικών συνόρων έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις σε φορτία που κατευθύνονται στις ευρωπαϊκές αγορές, όπως αυτή της Γαλλίας. Από την άλλη, η προσφορά φαίνεται να υπερισχύει της ζήτησης, παρότι η παραγωγή του Βόρειου Ημισφαιρίου μειώνεται, σε αγορές όπως αυτή της Γερμανίας και του Βελγίου, έχοντας αντίκτυπο και στις τιμές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις συμπιέζονται. Επιπλέον, αποφυγή προμήθειας αυξημένων ποσοτήτων για να διατηρηθούν οι πωλήσεις επισημαίνουν και Ολλανδοί έμποροι.

Ευνοημένο το Ισραήλ

Στους κερδισμένους της περιόδου φαίνεται πως ανήκει το Ισραήλ, με την ποικιλία Orri Jaffa να πιάνει τις υψηλότερες τιμές σε πολλές αγορές. Ενδεικτικά, σκαρφάλωσε και πάνω από τα 3 ευρώ/κιλό στην ιταλική αγορά. Η χώρα είχε ευνοϊκό καιρό και οι όγκοι στην ποικιλία εξακολουθούν να εκτιμώνται στα περσινά επίπεδα, ωστόσο, αυτό που προκάλεσε ζητήματα, περιορίζοντας τις εξαχθείσες ποσότητες, ήταν η έλλειψη εργατικών χεριών, επιτρέποντας, όμως, μια ροή προϊόντος για την κάλυψη της μεγάλης ζήτησης ειδικά στην αγορά της Ευρώπης.

Καλή ζήτηση και τιμές, τέλος, αναφέρονται από την πλευρά των ΗΠΑ, όπου δεν έλειψαν τα προβλήματα για τους παραγωγούς της Καλιφόρνια, κυρίως λόγω των βροχοπτώσεων. Οι παραγόμενοι όγκοι περιορίστηκαν κατά 10%-20%, ενώ δεν αποκλείεται κι εκεί η σεζόν να κλείσει νωρίτερα του αναμενομένου.