Μανταρίνι: Μια πρώτη αποτίμηση για τη σεζόν που ολοκληρώνεται

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα αυτές με τον παγετό επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή, αλλά και την ποιότητα των μανταρινιών σε όλη τη χώρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην Αργολίδα, αλλά και σε άλλες περιοχές, με μικρότερες όμως απώλειες, την ώρα που σιγά-σιγά μπαίνουν στη συγκομιδή και οι όψιμες ποικιλίες.

Αποτιμώντας την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, η οποία ξεκίνησε από την ανθοφορία της περασμένης άνοιξης και ολοκληρώνεται με τη συλλογή των καρπών αυτό το διάστημα, η Αλεξάνδρα Ζώνιου, από το Καστρί Ηγουμενίτσας, κάνει λόγο για μία δύσκολη χρονιά: «Ήδη, από το ξεκίνημα της ανθοφορίας και με τον παγετό της περασμένης άνοιξης είχαμε τα γνωστά προβλήματα.

Ολοκληρώνοντας για φέτος τη συλλογή του καρπού, υπολογίζουμε απώλειες πάνω από το 50%. Από κάθε δέντρο έχουμε μία μέση απόδοση περίπου στα 100 με 110 κιλά, ενώ φέτος κινηθήκαμε κάτω από 40 κιλά».

Αναφερόμενη στο θέμα των τιμών, η κα Ζώνιου κάνει λόγο για τιμές οι οποίες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο ήταν αισθητά καλύτερες και κυμάνθηκαν μεσοσταθμικά στα 34 λεπτά το κιλό, από τα 25 περίπου της προηγούμενης χρονιάς.

«Ακανθώδες» ζήτημα ο ακανθώδης αλευρώδης

Αυτό που απασχολεί περισσότερο την ίδια και τους άλλους παραγωγούς της περιοχής είναι το θέμα του ακανθώδους αλευρώδους και της αδυναμίας ελέγχου του. «Είναι ένα έντομο το οποίο επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή μας και θα πρέπει η πολιτεία να στηρίξει τους παραγωγούς στην αντιμετώπισή του. Το πρόβλημα δεν λύνεται με τα φυτοφάρμακα και τη χρήση που κάνει ο κάθε παραγωγός. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και ειδικότερα με αρπακτικά έντομα, με τα οποία όμως θα πρέπει να ακολουθηθεί ένας σύγχρονος τρόπος καταπολέμησης, έτσι όπως θα μας υποδείξουν οι επιστήμονες».

Ο Κώστας Παντελής, από την Αγία Παρασκευή Άρτας, αναφέρθηκε στην Κλημεντίνη, η οποία καταλαμβάνει τις μεγαλύτερες εκτάσεις στην περιοχή του. «Φέτος, πήγε καλά η συλλογή της, κλείσαμε στις αρχές Ιανουαρίου. Οι μεγαλύτερες ποσότητες συλλέχθηκαν πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και οι τιμές που πήραμε κυμάνθηκαν από 28 έως 30 λεπτά το κιλό».

Αναμένουν καλύτερες τιμές από τις όψιμες

Για καλύτερη εικόνα στο θέμα του παγετού και ειδικότερα στην περιοχή του Μεσολογγίου κάνει λόγο ο παραγωγός Νίκος Πέτσιος. Υποστηρίζει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή και ήδη ξεκινούν οι όψιμες ποικιλίες, όπως είναι η Αφουρέρ και η Tάνγκο. «Από τις ποικιλίες που συλλέξαμε, όπως η Μαντελάτε και η Ορτανίκ, είχαμε καλές αποδόσεις», τονίζει.

«Μεσοσταθμικά, οι τιμές που πήραμε από τη Μαντελάτε, λόγω και της καλύτερης ποιότητάς της, κυμάνθηκαν στα 40 λεπτά το κιλό, ενώ για την Ορτανίκ φτάσαμε περίπου τα 24 λεπτά. Σε ό,τι αφορά τις όψιμες ποικιλίες, αναμένουμε καλύτερες τιμές, λόγω της μειωμένης προσφοράς, αλλά και της υψηλής ποιότητάς τους», καταλήγει.

Την άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσει και ο Αντώνης Γιάγης από την ίδια περιοχή, υποστηρίζοντας ότι έχουν μείνει τα τελευταία Ορτανίκ και οι τιμές οι οποίες έλαβε για την παραγωγή του κυμάνθηκαν μεσοσταθμικά πάνω από τα 30 λεπτά το κιλό, χωρίς μεγάλες αποκλίσεις από την περσινή περίοδο. «Το μανταρίνι στην περιοχή μας παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον, αλλά υστερεί σε μεγάλο βαθμό οργανωτικά και εμπορικά. Δεν έχουμε οργανωμένα συλλογικά σχήματα και η εμπορία γίνεται από εμπόρους, με τον παραδοσιακό τρόπο διακίνησης», καταλήγει, μέσα από τον προβληματισμό που θέτει για το μέλλον.

Τα ψυγεία γλύτωσαν την παραγωγή

Παρακολουθώντας τις καιρικές συνθήκες και ανησυχώντας για αυτά που θα ακολουθήσουν, πολλοί παραγωγοί μανταρινιού από την Αργολίδα μάζεψαν τους καρπούς πριν από τον παγετό. Όπως αναφέρει η Μαρίνα Τριμπόνια, από την Αμυγδαλίτσα Αργολίδας, αυτή η κίνηση είχε θετικά αποτελέσματα.

«Αν δεν συλλέγαμε τα μανταρίνια, θα είχαμε σημαντικό πρόβλημα σήμερα. Σχεδόν το σύνολο της παραγωγής μου βρίσκεται στα ψυγεία και αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να πουλήσω το προϊόν για το επόμενο διάστημα». Τέλος, η ίδια τονίζει ότι σε περιοχές της Αργολίδας με πιο ήπιο κλίμα, οι καταστροφές ήταν μικρότερες και οι παραγωγοί ξεκινούν τη διαδικασία της συλλογής των όψιμων ποικιλιών.